Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

AIDS

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 591 woorden
  • 21 mei 2001
  • 103 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
103 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wat is Aids precies? AIDS staat voor Acquired Immuno Deficiency Syndrome. Het is een gevolg van het HIV-virus. Dit is een virus dat je afweersysteem aantast. Je kunt besmet zijn met dit virus zonder dat de persoon er last van krijgt. Er treden dan geen ziekteverschijnselen op. Er is geen onderzoek dat direct aanwijst dat er iemand is besmet met het HIV-virus, wel zijn er indirecte methodes. Zogauw er AIDS in je bloed zit, maakt je lichaam antistoffen aan. Deze antistoffen zijn echter niet sterk genoeg om het virus te doen sterven. Als er via een onderzoek wordt aangetoond dat je die antistoffen in je bloed hebt, wordt je seropositief verklaard. De kans is dan 50% dat het virus doorzet en zich ontwikkeld tot AIDS. De patiënt die te horen krijgt dat hij seropositief is leeft in een grote onzekerheid, het 10 jaar, maar ook 2 maanden duren voordat het virus doorzet. De patiënt is echter vrijwel zeker ten dode opgeschreven. Hoe wordt AIDS verspreid? Het HIV-virus heeft verschillende verspreidings – mogelijkheden, bloed, sperma, vaginaal vocht, voorvocht en moedermelk. Bloed en sperma bevatten hoge concentraties van het virus. Dit zijn ook de meest voorkomende besmettingsvormen, bijvoorbeeld door het onveilig vrijen, en als drugsgebruikers dezelfde spuiten en naalden gebruiken. Met AIDS patiënten kan op een normale manier omgegaan worden. Er is namelijk geen besmettingsgevaar als je met iemand zoent, of met hetzelfde bestek eet. Via speeksel is er geen besmettingsgevaar. In onderontwikkelde landen is het aantal mensen met AIDS ontzettend hoog. Hier wordt het ook doorgegeven op de kinderen via de moedermelk. Zodoende worden er veel kinderen geboren, die waarschijnlijk geen leuk en lang leven zullen hebben. In deze landen zijn ook de bloedtransfusies heel erg riskant. De doktoren en ziekenhuizen willen alles zo goedkoop mogelijk kopen en daardoor worden ook weer veel mensen besmet. Bij ons wordt het bloed bijna altijd goed gecontroleerd of er geen enge ziektes in zitten. Het komt echter wel voor dat een ziekenhuis bloed invoert via de zwarte markt. Hier is echter geen controle op en is er dus een grotere kans dat je besmet raakt met een ziekte als dat bloed wordt gebruikt. Dit komt echter bij ons niet vaak voor.
Hoe wordt AIDS bestreden? Door de overheid wordt veel geld uitgegeven aan campagnes om de jeugd beter in te lichten. Ook worden er in grote steden onder de drugsverslaafden gratis spuiten verstrekt. Er is nog geen effectief geneesmiddel tegen AIDS gevonden. Dat komt voornamelijk omdat er geen echt duidelijk ziektebeeld is. Ook zijn er te weinig financiële middelen om een goed, groot onderzoek te verrichten. Er is wel een medicijn gevonden dat de vermenigvuldiging van het virus afremt. Daardoor duurt het bij seropositieve mensen langer voordat de ziekteverschijnselen zich voordoen. De behandeling met deze medicijnen is echter heel erg zwaar. Hoe kan iemand voorkomen dat hij AIDS krijgt? Dat is iets heel simpels. Altijd veilig vrijen, dus als je het idee hebt dat er die avond iets kan gaan gebeuren, neem dan altijd een condoom mee. Laat het niet alleen op de jongen aankomen, maar wees allebei voorbereid. Ook voor anale seks een condoom gebruiken. Drugsgebruikers moeten nooit dezelfde spuit gebruiken. Zorg dat, als je snel behoefte hebt, dat je je eigen spuit bij je hebt. Als je besmet bent, maak dan ook geen kinderen meer, en als je dan toch al zwanger bent, geef het dan tenminste geen borstvoeding. Als je een bloedtransfusie moet, zorg dan dat je naar een betrouwbaar ziekenhuis gaat. Verder kun je daar, jammer -genoeg, helemaal niets aan doen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.