4.2 Verpakkingen

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 288 woorden
  • 14 november 2001
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
33 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW

Keuzeopdracht § 4.2. Verpakkingen

1.1986: 1,1 miljoen ton 1994: 1,3 miljoen ton 1,3-1,1: 1,1= 18% De hoeveelheid verpakkingsmateriaal is in 1994 ten op zichte van 1986 met 18% gestegen

2. Nederland loopt heel ver voorop. Nederland recyclet en hergebruikt al heel veel. Met een Europese richtlijn (minimum en maximum recycling) zal de stimulans om nog meer in te zamelen verdwijnen. Nu mag je nog boven het Europese maximum zitten (wat in Nederland het geval is), maar wanneer dit niet meer mag zal er minder ingezameld mogen worden en zo zal het milieu terug aangetast worden wegens veel afval.

3.a. Het oude blik heeft een bepaalde vorm. Deze moet veranderd worden voor een nieuwe verpakking. Met behulp van verhitting is dit mogelijk. En zal uiteindelijk een nieuwe vorm ontstaan. Voor deze productie is veel energie nodig. Blik moet op een hoge temperatuur verhit worden (kost meer energie dan op een lage temperatuur).

b. Als blik wordt verhit krijg je een vloeistof. De vloeistof wordt gescheiden door filtratie zodat je staal overhoudt.

4. hergebruik: De verpakking wordt grondig schoongemaakt en in zijn geheel weer opnieuw gebruikt. bijvoorbeeld hervulling van drank in een fles. recycling: Het verpakkingsmateriaal wordt uit elkaar gehaald. Van de nieuwe vloeibare stof wordt bijvoorbeeld een andere vorm gemaakt, of nieuw ontstaan karton (verschillende soorten karton zorgen voor nieuw karton) wordt weer terug gebruikt.

5.plastic, glas, blik
glas vinden wij het meest geschikt, omdat: geschikt voor hergebruikt. De potjes voor de jam kunnen verschillende keren gevuld worden. Het glas is makkelijk in te zamelen met behulp van glasbakken. De jam blijft goed in een glazen pot. blik: Kun je niet makkelijk zelf gebruiken. En ook niet zelf hergebruiken. Blik is moeilijk afsluitbaar om jam in te bewaren. plastic: is slecht te recyclen en ook slecht voor het milieu, kost teveel energie.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door deze scholier