Verschillende groeperingen binnen het jodendom

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas havo | 588 woorden
  • 7 juni 2015
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
6 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

De verschillende groeperingen binnen het jodendom

Binnen het jodendom heb je drie grote groepen: de orthodoxe joden, de liberale joden en de niet-godsdienstige joden. Wat is het verschil tussen deze groepen?

De orthodoxe Joden                                                                                                         

Deze groep joden is het strengst gelovig. En de minst voorkomende stroming van het Jodendom. Ongeveer 1 op de 5 Joden is orthodox. Binnen de orthodoxe groep zijn ook nog verschillende stromingen. Deze zijn dus ook streng of minder streng. Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld het modern-orthodox Jodendom en het charedisch jodendom. De laatste is het strengst. Wat wordt bedoelt met streng gelovig? Dat betekent hoe veel je de regels van in dit geval de Thora naleeft (de Bijbel van de Joden). Mannen en vrouwen zitten apart bij de dienst en bij feesten. Ook mogen vrouwen geen rabbijn worden.                                                                                                    

Je kunt strenggelovige joden ook herkennen aan hun kleding. De mannen dragen een keppeltje op hun hoofd (een Kipa), dragen zwarte kleding en zijn ook vaak te herkennen aan de schoenen. Verder scheren ze de zijkanten van hun baard niet. Voor orthodoxe vrouwen gelden de volgende regels qua kleding: zij hebben lange kleding aan en mogen niks dragen dat als mannenkleding wordt gezien. Waarom dragen de orthodoxe Joodse mannen een hoed? Dat komt omdat God boven hen staat, en dus moeten zij hun plaats weten.          

De liberale joden      

Deze Joden hebben de wetten en regels uit de Thora aangepast aan deze tijd. Zij leven dus niet zo streng als de orthodoxe Joden. Maar hoe minder streng? Mannen en vrouwen zitten gewoon gemengd in de Synagoge en bij feesten, en vrouwen mogen gewoon rabbijn worden. Ook zijn de kledingvoorschriften anders, het keppeltje is niet verplicht en zijn ook meer aangepast naar deze tijd. Ook leven ze wat soepeler.

De niet-godsdienstige Joden              

deze Joden geloven niet en zijn toch Joods. Hoe kan dat? Dat komt omdat je moeder of oma Joods is. Het geloof wordt dus overgegeven via de moeders kant. Misschien ken je dan dus toch meer Joden dat je denkt!                                                                             

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.