Welke kenmerken heeft de natuur in Noord -Europa

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1232 woorden
  • 28 mei 2003
  • 161 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
161 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Welke kenmerken heeft de natuur in Noord –Europa? Wat is het gezicht van Noord-Europa als je kijkt naar de mensen en de natuur?

In Noord-Europa (Noorwegen, Finland en Zweden) lijken de landen in sommige dingen best veel op elkaar. Klimaat, landschappen. In Noord-Europa wonen niet zo heel veel mensen maar je hebt er vooral wel mooie gebieden. De fjorden en fjelden zijn mooi om te zien en de middernachtzon en het noorderlicht. De temperaturen zijn er ’s winters heel koud en ’s zomers kan je er lekker in het zonnetje een krant lezen. Verder leven de mensen bijna hetzelfde als bij ons. Alleen de natuur is dus anders. Er zijn hoge bergen en dichte wouden en veel meren en rivieren. En eilandjes langs de kust.In Noorwegen komen er ’s zomers de meeste toeristen, dat is meer welvarender. Wat zijn de opvallendste landschappen in Scandinavië? Noord-Europa heeft veel boslandschap en meren. In Finland is maar liefst 70 procent van het land bedekt met bossen. Daardoor bestaat ruim eenderde deel van de Finse export uit hout en houtproducten. Een belangrijk houtproduct is papier. Om steeds hout te kunnen leveren, worden de kaalgeslagen percelen weer ingeplant. Ook vind je in Noord-Europa veel fjorden en fjelden. Fjorden zijn steile kusten met diepe inhammen, deze zijn tijdens de ijstijd door het landijs uitgeschuurd. Tussen de fjorden in liggen vlaktes, de fjelden. Fjelden hebben een bodem waar nauwelijks iets op wil groeien. De langste fjord is de ruim 200 km lange Sognefjord. Er stromen vele watervallen langs de wanden naar beneden, waarvan de steilste gebruikt worden om elektriciteit op te wekken. Verder is er veel reliëf, maar de bergen zijn niet hoog. De hoogste bergen, langs de grens tussen Noorwegen en Zweden reiken nog niet tot 2500 meter hoogte (Galthoppigen 2467 meter, Kebnekaise 2123 meter). Het noordelijke deel van het gebied en het hooggebergte meer zuidelijk bestaat uit toendra's, ergens anders vindt je veelal naaldwoud, met uitzondering van het zuiden van Noorwegen en Zweden, waar ook wel veel loofwoud wordt aangetroffen. Fjorden en Fjelden Als je naar het landschap van Noorwegen kijkt zie je heel veel fjorden en fjelden. Fjorden zijn steile kusten met diepe inhammen. En fjelden zijn vlaktes die tijdens de ijstijd waren ingescheurd. Tussen de fjorden liggen dus de vlaktes (fjelden), waarop de bodem nauwelijks iets wil groeien.

Het ontstaan van de fjorden moet je ruim 60 miljoen jaar terug in de tijd, toen Groenland en Noorwegen nog aan elkaar vastzaten. Het land begon toen te stijgen en brak in tweeën. En daartussenin ontstond de Atlantische Oceaan. De rivieren die naar het westen stroomden gingen steiler naar beneden dan de rivieren die naar het oosten stroomden. Daarom kon er meer land ontstaan. Zo kwamen er dus diepe dalen die in de ijstijd meer uitgeschuurd werden. En zo ontstonden dus de gletsjers. Bossen en Meren Finland ligt naast Zweden en is negen keer zo groot als Nederland. Wat opvalt aan het landschap is dat er meer dan 190.000 meren en meertjes zijn. En dat er meer dan 30.000 eilandjes langs de kust liggen. Ruim 30% van Finland bestaat uit bos. Daarmee is Finland het dichts beboste land van Europa. En 70% is landoppervlak. Eén derde deel van de Finse export bestaat uit hout en houtproducten. Waarvan het belangrijkste papier is. Er is een groot verschil tussen het noorden en zuiden van Finland. In het zuiden vind je vooral de meren. En de wouden en bergen vind je vooral in het noorden van het land. In het noorden vind je ook de toendra’s. En in het noordwesten vind je het berggebied waar de hoogste berg van Finland staat de haltiatunturi. Die berg is 1328 meter hoog. Bij de planten in Finland is het hetzelfde geregeld als in Noorwegen. Als er bomen worden omgekapt worden er gelijk weer nieuwe geplant zodat er geen bos wordt afgenomen. Lapland heeft toendra en bergbegroeiing. En op de rotsachtige eilandjes groeien er niet veel plantjes. Maar er groeien wel margrieten, korenbloemen en boterbloemen. Mensen planten alleen een deel van de bossen aan. Maar de rest is allemaal door de natuur zelf opgebloeid. Maar de natuurlijke plantengroei heeft vooral ook te maken met de temperatuur.

Wat voor klimaat komt er het meest voor in Noord -Europa? De drie belangrijkste klimaatvormen die je aantreft zijn het toendraklimaat(in het hoge noorden en hogerop in de bergen), het landklimaat (Zweden en het zuiden van Finland, en het gematigde zeeklimaat (grote delen van het zuiden van Noorwegen en Zweden en de kustgebieden van de drie landen). Het klimaat in Noorwegen vertoont sterke lokale verschillen. Langs de kust is er een warm regenklimaat.Heel Noorwegen heeft een vochtig klimaat, terwijl boven ca. 1500 m hoogte een toendraklimaat heerst. De hoogste neerslaghoeveelheden komen voor in de omgeving van Bergen, meer dan 2000 mm per jaar. Richting het oosten worden de neerslag hoeveelheden minder, aan de lijzijde van het gebergte tot beneden 500 mm per jaar. Zweden behoort tot het Noord-Atlantische klimaatgebied; op verschillende manieren wijkt het klimaat toch af van dat van Noorwegen. De regenval is minder groot, terwijl het land in de regenschaduw van de Noorse bergen ligt. Ook zijn de winters er kouder en de zomers warmer dan in Noorwegen.De door de Golfstroom verwarmde winden bereiken bijna het hele land en vooral het zuiden, die gewoonlijk een zeeklimaat heeft. De gemiddelde jaartemperatuur verschilt met de geografische breedte. Het meeste neerslag is in het gebergte langs de Noorse grens. In een groot deel van Lapland heerst 's winters de poolnacht, waarbij zeer lage temperaturen kunnen voorkomen (tot meer dan -30 °C). 's Zomers, wanneer daar de zon nauwelijks ondergaat, kan het echter opmerkelijk warm worden, tot +30 °C. De bodem bestaat uit permafrost, waarvan 's zomers alleen de bovenste meters ontdooien. Het smelt- en regenwater kan dan nauwelijks weg, zo is het landschap op veel plaatsen moerassig is. In Noorwegen zijn twee bijzondere fenomenen waar te nemen: de middernachtzon en het noorderlicht.

De middernachtzon is een van de grote toeristische trekpleisters. Hoe verder je in de richting van de Noordpool gaat, hoe hoger en langer de zon achter elkaar blijft schijnen. De poolcirkel, die ook door het noorden van Noorwegen loopt, is de breedtegraad waarop de zon in de nacht van 21 op 22 juni net boven de horizon blijft staan. De middernachtzon is zelfs in het zuiden van Noorwegen te zien.Zomer’s kan men dan zonder veel problemen 's nachts op straat de krant nog lezen. Omgekeerd blijft de zon 's winters op de poolcirkel natuurlijk onder de horizon staan en op de noordpool heerst dan de poolnacht. In Noorwegen zijn twee bijzondere fenomenen waar te nemen: de middernachtzon en het noorderlicht.

De opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

De middernachtzon is een van de grote toeristische trekpleisters. Hoe verder je in de richting van de Noordpool gaat, hoe hoger en langer de zon achter elkaar blijft schijnen. De poolcirkel, die ook door het noorden van Noorwegen loopt, is de breedtegraad waarop de zon in de nacht van 21 op 22 juni net boven de horizon blijft staan. De middernachtzon is zelfs in het zuiden van Noorwegen te zien.Zomer’s kan men dan zonder veel problemen 's nachts op straat de krant nog lezen. Omgekeerd blijft de zon 's winters op de poolcirkel natuurlijk onder de horizon staan en op de noordpool heerst dan de poolnacht. In Noorwegen zijn twee bijzondere fenomenen waar te nemen: de middernachtzon en het noorderlicht.

Het noorderlicht of poollicht is in heldere, koude winternachten te zien. Uit zonnevlekken worden richting aarde elektrische deeltjes weggeschoten die door het magnetisch veld om de aarde naar de hogere luchtlagen gestuwd worden, en daar beginnen te gloeien. Er ontstaan dan schitterende kleurschakeringen, in bogen en stralen. Het allermooiste is de noorderlichtkroon, als al die bogen en stralen als een kroon boven de pool lijken te hangen. Het noorderlicht of poollicht is in heldere, koude winternachten te zien. Uit zonnevlekken worden richting aarde elektrische deeltjes weggeschoten die door het magnetisch veld om de aarde naar de hogere luchtlagen geduwd worden, en daar beginnen te gloeien. Er ontstaan dan schitterende kleurschakeringen, in bogen en stralen. Het allermooiste is de noorderlichtkroon, als al die bogen en stralen als een kroon boven de pool lijken te hangen.

REACTIES

B.

B.

Het wordt wel meer dan -40 graden onder nul.

15 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.