Tsjaad

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 618 woorden
  • 14 februari 2009
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
18 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Algemeen
Tsjaad ligt in het centrale deel van Afrika, zoals je ziet op de afbeelding .
De oppervlakte is 1.248.000 km² Nederland past hier wel 31x in. In Tsjaad wonen 9,2 miljoen mensen. En de bevolkingsdichtheid is 7,2 inwoners per km². En daarvan leeft tweederde op het platteland. De hoofdstad van Tsjaad is N’djamena. En daar wonen 3030000 inwoners. Op 13 april 1960 is Tsjaad onafhankelijk geworden van Frankrijk. Daardoor wordt in Tsjaad nog steeds Frans gesproken maar er wordt ook Arabisch gesproken. Toch zijn er ook nog groepen die hun eigen taal spreken zoals: Bagirmi, Kreish, Teda en Mbum

Bevolking en economie
Tsjaad Nederland
Geboortecijfer: 47‰ per 1000 inwoners 12‰ per 1000 inwoners
Sterftecijfer: 16‰ per 1000 inwoners 9‰ per 1000 inwoners
Levensverw. 49 jaar 78 jaar
BNP: €246 per inwoner per jaar €19.200 per inwoner per jaar

Werkzaam bevolking per beroepscategorie
Tsjaad Nederland
Landbouw: 83,2% 3,2%
Industrie: 4,3% 22,0%
Diensten: 12,5% 74,8%

In Tsjaad is 55,8% van de bevolking analfabeet. En in Nederland maar 1% analfabeet. Tsjaad is heel arm en daarom is een groot deel van de bevolking ondervoed. Gemiddeld krijgt een inwoner 8713 kJ per dag. Nederland word niet ondervoed en heeft gemiddeld per inwoner 13959 kJ per dag. De gezondheid in Tsjaad is heel slecht, 33.333 inwoners moeten het doen met 1 arts. Terwijl in Nederland 398 inwoners het met 1 arts moeten doen. Tsjaad heeft maar 4 telefoons per 1000 inwoners. En Nederland heeft 1388 telefoons per 1000 inwoners. Tsjaad heeft 1,5 per 1000 inwoners televisies en Nederland 538 televisies per 1000 inwoners. Uit deze gegevens kan je opmaken dat Tsjaad veel armer is dan Nederland. Aids is een groot probleem in Tsjaad. Jaarlijks sterven er meer dan 10.000 mensen aan aids. Ook gaan er maar 25% jongeren onder de 23 jaar naar school.

De overheid
De overheid is een Republiek, dat wil zeggen dat het land geen koning heeft maar een president. In Tsjaad ben je op je 18de jaar volwassen en dan heb je ook stemrecht. Net als Nederland.

De mensenrechten
De mensenrechten situatie in Tsjaad lijkt in de afgelopen jaren wat verbeterd, maar blijft slecht. Zowel het regeringsleger als de garde van de president en de rebellen schenden herhaaldelijk de mensenrechten. executies, mishandelen van burgers, willekeurige arrestaties en opsluitingen zonder aanwijsbare reden komen regelmatig voor. De veiligheidsdienst lijkt zich daaraan met name schuldig te maken. De rechtsgang verloopt zeer traag en scheiding van machten bestaat alleen op papier.
De omstandigheden in de gevangenissen zijn ronduit slecht. Sanitaire en medische voorzieningen zijn nauwelijks aanwezig en voor hun voedsel zijn de gevangenen geheel afhankelijk van familie. De cellen zitten overvol. Aparte ruimtes voor vrouwen, mannen en minderjarigen bestaan niet. Het Internationale Comité van het Rode Kruis constateert de laatste tijd enige verbetering in de behandeling van de gevangenen.
Er wordt melding gemaakt van gedwongen arbeid in de landbouw en het leger.
Vrouwen nemen ten opzichte van mannen een achtergestelde positie in. Deelname aan onderwijs en op de arbeidsmarkt is bij vrouwen nogal lager dan bij mannen.
Kinderarbeid komt veel voor en de rechten van kinderen krijgen geen bijzondere aandacht. De gezondheids- en onderwijsvoorzieningen zijn in het gehele land, maar zeker op het platteland, zeer beperkt aanwezig en van slechte kwaliteit.
De grondwet voorziet in vrijheid van meningsuiting. Over het algemeen wordt dit recht door de regering gerespecteerd. Sommige onafhankelijke kranten laten zich zeer kritisch uit over de hedendaagse politiek. De president grijpt in zodra het politiek gevoelige onderwerpen betreft. De laatste tijd vooral als het kritiek op het olieproject in zuidelijk Tsjaad betreft.


Planten en dieren
Er zijn veel verschillende soorten planten en dieren in Tsjaad. In het noorden ligt de Sahara en daar vindt je dus vooral veel kamelen en andere woestijndieren zoals: schorpioenen, woestijnvossen, dromedarissen en slangen. In het zuidelijke deel vindt je het tropisch regenwoud, en daar zijn duizenden verschillende planten en dieren. De meest bekendste dieren zijn: de apen, vogels, roofdieren en insecten zoals: rode mieren, spinnen. En de meest bekendste planten zijn: boomvarens, helliconia's, woudreuzen, Palmbomen, gemberbomen, vijgenbomen en bananenbomen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.