Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Slufters

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas vwo | 570 woorden
  • 11 november 2009
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
8 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding en Indeling
De Slufter is Texels meest bijzondere natuurgebied. Dagelijks beïnvloeden eb en vloed de flora en fauna in dit gebied.

De indeling:
1. Wat zijn slufters?
2. Het ontstaan van de Slufter op Texel.
3. Waarom de Slufter zo bijzonder is.

Wat zijn slufters?
Een slufter is een getijdengebied waarbij zout water vanuit zee door geulen in de duinen het land in komt en waarbij het land soms zelfs geheel onder water staat. Dit gebeurt niet altijd bij hoogtij, maar alleen als de vloed echt extreem hoog komt, dit wordt ook wel springtij genoemd. Hierdoor wordt in de duinen vers zand aangevoerd. Deze overgangen leveren een zeer wisselend en tevens een levendig natuurgebied op.
Het ontstaan van de Slufter op Texel.

Het begon allemaal rond 1300, toen Texel alleen nog maar bestond uit hoger gelegen keileemopstuwingen van het ‘oude land’ en ten Noorden daarvan het voormalige eilandje Eierland lag. Beide waren ze doorsneden met kreekjes en beekjes en ze overstroomden ze regelmatig.
Ergens in 1400, 1500 en 1600 waren er op het Texel van toen allerlei belangrijke bedijkingen. De belangrijkste 1532 en 1617, waarbij een stuk slenk (dat is een soort vallei) werd afgesneden. Daardoor waren er minder overstromingen

Rond 1629 is er een verbinding gemaakt tussen de duinen bij De Koog en het eiland Eierland door middel van een stuifdijk aan de oostzijde van beide eilanden. Dit gebeurde op bevel van de Staten van Holland, omdat er gevreesd werd voor meer doorbraken en overstromingen. De planten en het helmgras hielden het aanstuivende zand achter de stuifdijk vast en zo ontstonden daar nieuwe duinen en kreken. Zo kon er rond 1850 aan de westzijde ook een stuifdijk worden aangelegd.

In 1851 brak deze stuifdijk tijdens een zeer zware storm op drie plaatsen door. Twee van deze drie plaatsen werden gedicht, maar de derde plaats bleef open. Zo kwam een deel van het Texelse landschap in open verbinding te staan met de Noordzee door middel van een krekenstelsel. Daar ontstonden de Muy (de kleine slufter) en dus ook de Slufter (de grote slufter). Eerst wilde men hier landbouwpolders van maken. Bij de Muy is dit gedeeltelijk gelukt, maar bij de Slufter lukte dit niet. Men besefte dat de Slufter een zeer mooi natuurgebied was en besloot rond 1900 om het zeegat open te laten.

Waarom de Slufter zo bijzonder is.
Er zijn vele redenen waarom het natuurgebied de Slufter zo bijzonder is. Hier komen de vier meest belangrijke redenen:
1. Het zeewater zorgt voor een unieke plantengroei. De drie meest voorkomende plantensoorten zijn:
- Lamsoor, een zoutplant die in juli en augustus bloeit en de hele vlakte paars kleurt.
- Engels gras, ook een zoutplant die in mei en juli met roze bloemen bloeit.
- Zeekraal, een kleine vetachtige zoutplant.

2. Er leven veel verschillende soorten dieren, bijvoorbeeld:
- De vogels in het gesloten vogelreservaat aan de Noordkant van de Slufter, zoals de eidereend, de bergeend en de kluut.
- De zeedieren in de geulen, zoals krabben garnalen en platvis.
- De schapen op de weides, die ook wel de zoutschapen worden genoemd, omdat ze door het eten van de kwelderplanten veel zout binnenkrijgen.

3. Het ontstaan van de Slufter was, zoals je al gelezen hebt, eigenlijk niet de bedoeling. De Slufter is uiteindelijk toch erkend als een bijzonder en beschermd natuurgebied, dat maakt het uniek.
4. Door de invloed van de elementen zal het gebied steeds van uiterlijk veranderen. De flora en de fauna kan over 10 jaar bijvoorbeeld compleet anders zijn dan dat het nu is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.