Japan

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 2e klas vwo | 884 woorden
  • 25 mei 2004
  • 159 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
159 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Japan

Japan ligt in Azië en heeft geen buurlanden, dat is logisch want het is een eiland. De oceanen of zeeën waar Japan aan ligt, zijn de Oost-Chinese Zee, de Japanse Zee, de Grote Oceaan en de Japanse binnenzee. Japan heeft een oppervlakte van 377.801 km2. Het bestaat uit vier verschillende eilanden. Die eilanden zijn Hokkaido, Honsju, Sjikoku en Kiusju. De grootste en belangrijkste steden op Hokkaido zijn Sapporo, Tokyo en Kawasaki. Op Honsju zijn dat Yokohama, Nagoya en Kyoto. Dan gaan we door met Sjikoku, daar zijn de steden Osaka, Kobe en Hiroshima het belangrijkst. En tot slot Kiusju, de steden Kitakyushu en Fukuoka spelen daar een grote rol.

Bekende gebergtes in Japan zijn het Ougebergte, het Shirouma-gebergte en het Hidaka-gebergte. Grote rivieren zijn er ook, zoals de Shimanto en de Nagara. De grondstof die het meest van belang is bij de handel, zijn kolen, hiervan is er zo’n 785 miljoen. Japan heeft een gematigd tot subtropisch klimaat. Dit houdt in dat de gemiddelde temperatuur in januari –20 tot 0 graden is. Soms kan dit echter wel oplopen tot 20 graden. In juli is de gemiddelde temperatuur meestal 20 tot 30 graden. Hierbij kunnen ook grote verschillen optreden. Er valt gemiddeld per jaar 500-2000 mm regen. Deze diversiteit is ook niet zo vreemd.

Japan heeft een diverse bodem. Een tropische bodem als latosol, een grijs/bruine bodem of bruine bosbodem, of tot slot podzol, dat is een askleurige bodem. In Japan is er ook een redelijk grote diversiteit van de oorspronkelijke plantengroei. Het gaat van licht tropisch woud en savanne, tot naaldwoud en gemengd woud.

Het grondgebruik is voor een groot deel (35%) improductief, dus de grond levert geen winst op, en is onvruchtbaar. 29% wordt als weidegrond gebruikt, en als akker wordt 17% van de totale bodem gebruikt. 19% is gewoon bos.

Japan beschikt over een uitgebreid net van treinen en luchtvaartmaatschappijen. Elke plek is zo bereikbaar. Alle borden en straatnamen zijn wel in Japanse karakters geschreven, dit maakt het moeilijk om het te lezen, maar met een goede plattegrond en een beetje geluk lukt het wel.

De Japanse Nationale Spoorwegen werden in 1987 gereorganiseerd in zeven particuliere (onafhankelijke) bedrijven: de Japanse Railways Group (JRG), die bestaat uit zes passagiersvervoerbedrijven en een vrachtvervoerbedrijf. De totale lengte van het Japanse spoorwegennet was in 1996, 51.163 km. 40.539 is in handen van de JRG en 10.424 km in particuliere handen. In 2000 vervoerden de spoorwegmaatschappijen samen 280 miljoen passagiers en 25.433 miljoen ton vracht. Japan heeft een aantal hogesnelheidstreinen, de Tokadio-express rijdt tussen de steden Tokio en Osaka, de Sanyo-express rijdt tussen Osaka en Hakata.

Japan heeft ook een aantal grote luchtvaartmaatschappijen, Japan Airlines, All Nippon Airways en Japan Air Systems. De belangrijkste luchthavens liggen in Tokio, Osaka en Nagoya, en sinds 1994 ook de nieuwe internationale luchthaven Kansai International, in de baai van Osaka. Japan heeft verder nog 20 regionale luchthavens voor de binnenlandse vluchten. Het luchttransport van goederen is niet zo populair, al jaren wordt er maar 1% van de vrachten in de lucht vervoerd.

Ook is het wegennet zeer uitgebreid. In 1996 bevatte deze ong. 1,207 miljoen km, waarvan 46.523 km nationale wegen (daarvan 90% verhard). Het autobezit in Japan is groot, 83% van de hele bevolking heeft een auto. 90% van de goederen worden per vrachtwagen vervoerd. De automobielindustrie speelt een grote rol in Japan. Er zijn veel autofabrikanten, zoals Honda en Toyota. Nu zijn ze bezig om een brandstofcelauto te produceren, wat waarschijnlijk nog een tijdje zal duren.

In Japan wonen 126.772.000 mensen. De bevolkingsdichtheid is 336 inwoners. Per km2. Het geboortecijfer is 10‰, en het sterftecijfer is 8‰. Dit maakt het geboorteoverschot 2‰. De zuigelingensterfte is 4‰ voor kinderen onder de 1 jaar. De levensverwachting is redelijk hoog, hier worden mensen gemiddeld 81 jaar oud. De verstedelijking is 0,3% groei van de stadsbevolking in 2001.

In de primaire sector (dus in de landbouw) werkt 5,3% van de Japanse bevolking. In de secundaire (industrie) sector werken 32.0% mensen, en tot slot werken en 62.7% in de tertiaire sector (diensten). In Japan is er 1% analfabeet.

In deze grafiek zien we het percentage van de groei van het BNP (Bruto Nationaal Product) tussen 1960-1986.

Het bezit van auto’s is 394‰, het bezit van een tv is 719‰, en het bezit van een telefoon is 558‰. Het aantal inwoners per arts is 603 inwoners.

In Japan zijn de meeste mensen aanhangers van het Shintoïsme en boeddhisme (69,61%). Er zijn ook mensen die christen zijn (1,56%) en Moslims (0,12%). De officiële taal van Japan is het Japans, of het Hyojungo, tot die taal behoren ook Mongoolse en Turkse talen. Het Japans is niet verwant met het chinees, maar het heeft wel overeenkomsten met het Koreaans. Wel zijn er door eeuwenoude contacten tussen China en Japan, veel Chinese woorden overgenomen. Meer dan de helft van alle Japanse woorden stammen oorspronkelijk af van het Chinees. Ook heeft het Japans ook nog wat overgenomen van landen zoals Portugal, Spanje en zelfs Nederland.

Dit wil je ook lezen:

De grootste bevolkingsgroepen zijn de Ainu en de Buramaking. Ook zijn er zo’n 650.00 Koreanen die afstammen van de dwangarbeiders.

De bestuursvorm van de Japan is een Constitutionele (met grondwet) Erfelijke Monarchie met de Keizer als Constitutioneel vorst. De keizer heeft echter weinig tot geen macht in de regering en voert alleen handelingen uit die in de grondwet zijn vastgelegd. Japan heeft deze bestuursvorm sinds 1989.

Het grootste exportproduct van Japan zijn kolen. Dit exporteren ze het meest naar Maleisië en de VS. Japan importeert het meest halffabrikaten en onderdelen voor computers om die vervolgens weer te exporteren.

REACTIES

B.

B.

eej skatje ik vond het een zeer goed werkstuk kusje mi3

18 jaar geleden

U.

U.

leuk

18 jaar geleden

I.

I.

heel erg bedankt. door dit verslag en deze info heb ik een 8.5 gehaald voor aardrijkskunde

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.