Bangladesh

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 2e klas havo | 375 woorden
  • 3 november 2002
  • 67 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.3
  • 67 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
WATERSNOOD IN BANGLADESH


In de taal van het land betekent Bangladesh: De rivieren zijn de moeder van het land.
In geen enkel ander land heeft de waterstand van de grote rivieren zoveel invloed op het bestaan van de mensen als in Bangladesh. In Bangladesh is veel watersnood. De rivieren hebben veel invloed op het land. Water betekent in Bangladesh zowel leven als dood. Aan de ene kant zorgen de overstromingen ervoor dat het akkerland steeds weer opnieuw wordt bedekt met een laag vruchtbare slib. Aan de andere kant zijn de overstromingen zo hevig dat er duizenden mensen verdrinken. Er zijn twee hoofdvormen van overstromingen:
· Cyclonen: Warme lucht stijgt meestal spiraalvormig op. Soms ontstaan de windspriralen al boven zee. Dan spreken we van wervelwinden of tropische cyclonen. De draaiing ontstaat namelijk door krachten die vrijkomen door draaiing van de aarde (de corioliskrachten). Die corioliskrachten zijn vlak bij de evenaar niet sterk genoeg. De meeste cyclonen vind je dan ook in de buurt van 15 graden noorder-zuidebreedte.

· Rivieren: Door het vele regen overstromen de rivieren.

De rivieren: de Ganges, de Meghna en de Brahmaputra krijgen hun water door de hoge toppen van de Himalaya. Het is een van de waterrijkste gebieden ter wereld. De delta van Bangladesh ligt nauwelijks boven de zeespiegel. De delta wordt gevormd doordat de Ganges en de Brahmaputra zich hier splitsen in een doolhof van kleine rivierarmen. Die hun eigen weg weer zoeken naar de zee.

Bangladesh doet een beetje denken aan Nederland. Dat ligt ook heel laag, en daar vormen de Rijn, de Maas en de Schelde ook een delta. Je vind er ook rivierarmen. Om Nederland te beschermen tegen de stormvloeden heeft men de meeste rivierarmen tussen 1953 en 1997 afgesloten met dammen, sluizen of stormvloedkeringen. Dit noemen we in Nederland het Deltaplan.

Eerst dachten we dat het een slim idee was om een Deltaplan te maken voor Bangladesh. Dan vallen er minder doden. Maar bij nader inzien is het een slecht idee om dat te doen. Het is veel te duur voor een land zoals Bangladesh. En dus pure geldverspilling. En de grond is steeds vruchtbaar door de vruchtbare laag slib die er overblijft door de overstromingen. Dus hebben ze goeie oogsten. Ons oordeel is dus dat ze GÉÉN Deltaplan moeten maken!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.