Afgaanse oorlog

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas havo | 420 woorden
  • 16 september 2015
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
12 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Afghaanse oorlog (2001-heden)

Na de aanslagen op 11 september 2001 (9-11) kondigde de Amerikaanse president George Bush Jr. de war on terrorism aan. Hiermee wilde hij bereiken dat terrorisme wereld wijd werd uitgebannen. De leider van het terroristisch netwerk Al Qaida, Osama Bin Laden eiste de eer op voor de aanslagen van 9-11. Hij riep daarbij alle moslims ter wereld op tot een heilige oorlog (jihad) tegen het Westen. Bin Laden hield zich schuil in Afghanistan, waar hij sinds 1996 aan de macht was als leider van de terroristenorganisatie Taliban. De Taliban was een beweging van extreme gelovige moslims die films, muziek, voetbal en alcohol verboden had gemaakt. Ook moesten alle vrouwen verplicht een boerka dragen en wie overspel pleegde werd in het openbaar gestenigd. Toen de Taliban weigerde om Bin Laden aan Amerika uit te leveren, begon Bush in samen werking met het Verenigd Koninkrijk, de NAVO en Afghaanse strijdgroepen een oorlog tegen de Taliban. Er vonden hevige bombardementen plaats op Al Qaida. Eind 2001 werd de Taliban verdreven, maar Bin Laden wist te ontkomen. Sinds dien heeft hij zich schuil kunnen houden, tot dat hij in 2011 werd gevonden en neergeschoten door Amerikaanse militairen. Om de jacht op terroristen in Afghanistan voortzetten en de wederopbouw van het land in handen te nemen, installeerde de NAVO er meerdere militaire posten, waaronder die van Nederland.

Het Afghaanse conflict is een gewapend internationaal conflict. Dit is omdat het zich tussen verschillende staten afspeelt. Op het begin was het tussen Amerika en het Verenigd Koninkrijk tegen de Taliban en Al Qaida. Later werd dit overgenomen door de NAVO. Er zijn al heel erg veel slachtoffers bij dit conflict gevallen. Tijdens deze oorlog zijn er tot nu toe al 3284 militairen gesneuveld. De meeste militairen waren Amerikaans. Een ander gevolg van dit conflict is honger. Veel Afghanen hebben extra voedselhulp nodig om te kunnen overleven. Er zijn ook economische vervolgen bij dit conflict. Door de oorlog is er minder import en export. Vooral binnenlands is het vervoer van producten moeilijk, denk aan vrachtwagens die door oorlogsgebied moeten rijden.

Het conflict nu

Tegenwoordig is het conflict nog steeds bezig om de Taliban te verdrijven. Ondertussen breidt het conflict zich steeds meer uit naar Pakistan. De situatie ziet er nog niet naar uit dat het conflict snel zal stoppen.

De Nederlandse troepen in Afghanistan richten zich er vooral op de wederopbouw van het land. Zo besteden ze aandacht aan landbouwvoorlichting, kinderrechten, educatieve programma’s en voeren ze dialoog met de Afghaanse regering over vrijheid van pers en meningsuiting.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.