Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Mondeling

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Mondelinge opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 1979 woorden
  • 4 juni 2016
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
4 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Mondeling Nederlands
Samenvatting
In de proloog ontvangt Thomas, een televisiepresentator, een bericht op zijn palmtop waarbij hij beelden ziet van zijn minnares Susan. Ze bericht hem dat zij is ontvoerd en dat de ontvoerders een losgeld willen hebben. In het bericht dat voor haar man Dave bestemd is, doet ze een oproep geen politie te waarschuwen. In de proloog wordt duidelijk dat Susan en Thomas een relatie buiten hun huwelijk hebben: ze spreken na hun werk af in restaurants en motels.   In het eerste hoofdstuk geeft de succesvolle schrijfster Susan van Doorn een lezing in de bibliotheek van Noord-Scharwoude. In de zaal heeft ze haar vroegere partner Ernst Scholten zien zitten. Ze schrikt van hem en glimlacht, maar hij laat verder niets merken. Ze is erg van slag en blijft met zijn beeld zitten. In de pauze heeft Ernst de zaal verlaten. Maar ze blijft zich tijdens de lezing bezighouden met de vraag waarom hij in de zaal zit. Na afloop wordt haar dat vrijwel direct duidelijk, want wanneer ze naar haar Peugeot loopt, merkt ze dat Ernst Scholten in haar auto heeft plaatsgenomen en weinig goeds van plan is. Ze wordt bedwelmd en ontvoerd door Ernst Scholten die op de kop af vijftien jaar geleden Susan voor het laatste bezeten heeft. Het is vandaag ook de verjaardag van Max het zoontje van Susan en Dave.   Wat later komt Susan weer bij en Ernst neemt een fotootje van haar met zijn mobiel. Susan vraagt hem waarom hij vijftien jaar nadat hun relatie verbroken is, wraak wil nemen.
Hij antwoordt dat hij wil terugnemen wat hij heeft bezeten. Susan denkt na over de adviezen die haar therapeut JP over mannen aan haar heeft gegeven. Ze biedt Ernst geld aan. Die laat haar echter een boodschap maken voor haar man die hij ook aan Susans minnaar stuurt. (proloog) Susan heeft na de relatie met Ernst die nogal gekenmerkt werd door macht gekozen voor een relatie met de veel rustiger Dave. Die relatie miste op een zeker moment de uitdaging en ze stortte zich in de armen van de tv-journalist Thomas. Na afloop van hun werk (lezingen en presentaties) spraken ze af in restaurants en lezingen. Het blijkt dat Ernst op de hoogte is van die verboden relatie. Hij heeft haar jaren gestalkt. Met het bericht aan Thomas te versturen wil hij eigenlijk drie twee gezinnen in één klap treffen. Susan geeft aan dat hij ook zijn eigen gezin ten gronde zal richten. Het is haar nog niet duidelijk wat de motivatie van Ernst is.

Langzamerhand kom er wel wat meer gesprek op gang tussen ontvoerder en ontvoerde. Even lijkt Ernst zich te willen vergrijpen aan Susan, maar veel verder dan in haar tepel bijten en een geringschattende opmerking maken over haar borsten komt het niet. Het doet haar denken aan haar relatie met Ernst die vooral gebaseerd was op macht en jaloezie. Op een bepaald moment was ze voor zich zelf opgekomen  
en had ze een einde gemaakt aan de relatie (zie het motto van Churchill) Ze had hem laten zitten maar toen ze thuis was, had hij haar opgewacht en haar voor de laatste keer tot seks gedwongen. Ze had het toegestaan in de wetenschap dat het de laatste keer zou zijn.
In de schuur waar ze verblijven, is het allemaal vrij donker. Dan begint Ernst Susan te boeien en hij heeft een luguber plan. Met een grote schaar knipt hij de linkerwijsvinger van haar hand (de hand waarmee ze schrijft; voor de ultieme wraak) Susan ervaart een helse pijn. Maar opeens kentert de situatie. Ernst kronkelt over de grond van pijn vanwege krampen in zijn maag en hij smeekt haar om pillen aan te geven. Susan probeert in het duister te vluchten, wat eerst wel een beetje maar later toch weer niet lukt.
In de passage van Ernst verneemt de lezer dat hij aan een terminale vorm van kanker lijdt en dat hij nog maar weinig tijd heeft om zijn wraak op Susan te nemen. Hij laat haar in een jeep rijden, wat ze eerst weigert maar met een pistool op haar gericht doet ze het toch. Wanneer ze een helling moeten nemen, krijgt ze een idee en laat de motor afslaan. De hellingproef mislukt tot twee keer toe daarna en de jeep rijdt de berg achteruit af. Ernst loopt om de auto heen om achter het stuur plaats te nemen. Dan grijpt Susan haar kans en rijdt naar voren over Ernst heen. Ze rijdt verder maar verliest de macht over het stuur en de auto kantelt. Door de verbrijzelde voorruit weet ze te ontsnappen voordat er een explosie van de benzinetank plaatsvindt. Ze ontsnapt dus aan de dood en gaat op zoek naar Ernst. Ze vindt ook zijn Browning en in het laatste gevecht waarbij ze te weten komt dat Ernst aan pancreaskanker lijdt met uitzaaiingen gaat het pistoolschot af. Boven op de berg had hij beiden voor eeuwig willen verbinden in een gezamenlijk graf.
Uit het hoofd van Ernst stroomt bloedt en zijn lijk wordt wat later in de ambulance geschoven. Een jonge agent hoort het relaas van Susan aan. Wanneer ze haar man belt, reageert die koel: hij is heel boos dat ze de verjaardag van Max vergeten heeft en hij is het eigenlijk zat. Hij luistert nauwelijks, maar ze zegt dat ze hem nodig heeft. Ze merkt ook dat hij van niets weet en dat Thomas Dave dus niet gewaarschuwd heeft.
In een soort epiloog stuurt Thomas de Witte een mail aan Susan (suusje35@hotmail.com) waarin hij zijn spijt betuigt. Hij heeft het bericht nooit op zijn palmtop ontvangen, want zijn mobiel was door een ongelukkig toeval in de gracht terecht gekomen. Nee, met zijn liefde zit het wel goed en hij hoopt dat ze nog eens contact wil opnemen. Hij heeft altijd tijd voor haar.   De lezer die de proloog en de e-mail met elkaar kan verbinden, hoort een Bijbelse haan kraaien. Susan moet de mannen met wie ze omgaat heel wat zorgvuldiger uitzoeken. Daarin heeft haar therapeut JP zeker gelijk.   Hoofdonderwerp
Het hoofdonderwerp is jaloezie. Dit omdat Ernst de ex van Susan die haar leerde schrijven het niet hebben kan hebben dat zij succesvol is geworden met een verhaal die ze hem niet heeft laten lezen en dat hij niks is geworden. Omdat hij (uitgezaaide) pancreas kanker heeft besluit hij haar te ontvoeren en dan na martelingen samen te sterven om zijn geruïneerde leven (waarvan hij vind dat Susan de schuldige van is) te wreken.

Thema
Het Thema is wraak.                De dominante ex van Susan, Ernst, ontvoert Susan om wraak te nemen. Wraak voor een relatie van 15 jaar geleden. In hun relatie verbood Ernst Susan allerlei dingen, zoals het dragen van hoge hakken en make-up. Toen stond ze voor zichzelf op en maakte ze het uit. Dit is een enorme schaamte voor Ernst. Omdat zij na hun breuk net als hij schrijver is geworden, ontvoerd Ernst Susan en hakt hij haar linkerwijsvinger af, de vinger waarmee zij schrijft. Ook wilde hij hen samen begraven (iets wat hem overigens niet lukt), als wraak voor de breuk. Zo zouden ze toch nog eeuwig samen zijn.
Beoordelingswoorden
1. Spannend op het moment dat Susan uit de schuur waarin ze opgesloten zat probeert te ontsnappen.
2. Makkelijk omdat er weinig moeilijke woorden in de tekst staan en het snel door te leze is en makkelijk te begrijpen.
3. Geloofwaardig Zulke verhalen kunnen echt gebeuren en Soort gelijke verhalen komen heden daags steeds vaker voor.   Hoodpersonen
Susan en Ernst
Ernst is psychisch niet helmaal in orde is heel pietje precies en vrij agressief.   Spanning
In het boek is wel degelijk sprake van spanning zowel actiespanning en psychologische spanning. Deze spanningen zijn gericht op het verleden dus flashbacks uit het verleden en op de toekomst.
Tijd
Er staat niet precies aangegeven in welke tijd het verhaal zich afspeelt maar aangezien er mobiele telefoons en een palmtop voorkomen gok ik zo dat het verhaal zich rond 2005 afspeelt. Het verhaal speelt zich af in 2 dagen waarin er flashbacks zijn van 15 jaar geleden. Het verhaal speelt zich af in een oude schuur in Noord-Holland. Het boek heeft 95 bladzijden.
Mijn Mening

Ik kon zelf geen keuze maken over wat voor boeken ik wilde lezen. Wel wist ik dat de boeken niet al te lang moesten zijn. Om de keuze voor mijn boeken te maken ben ik naar de bibliotheek gegaan misschien dat zij mij konen helpen bij de keuzes van de boeken. Dat heeft uiteindelijk wel geholpen. Mijn gekozen boeken waren spannend en ik zou ze ook aanraden behalve het boek Het Gouden ei omdat het een ingewikkeld boek is en moeilijk te begrijpen.
Opbouw
Er zijn negen korte hoofdstukken. Die hoofdstukken zijn onderverdeeld in meestal drie of vier passages met twee verschillende vertellers. Het is een overwegend chronologisch verteld verhaal met in een van de passages een korte flashback hoe de relatie tussen Susan en Ernst werd beëindigd. Alleen de proloog past strikt genomen niet in de chronologische volgorde. Wanneer Thomas het bericht op zijn telefoon ontvangt, is Susan namelijk al ontvoerd en dat element wordt pas in hoofdstuk 2 aan de lezer verteld. Het boek heeft net als de meeste boeken een Happy End. En wordt het verhaal rustig maar ook weer snel opgebouwd.  
Perspectief
Er is sprake van een meervoudig perspectief.
In de Proloog wordt een deel van de vertelling gezien door de ogen van de televisie journalist Thomas Hij krijgt een bericht via zijn palmtop over de ontvoering van Susan.
In de negen hoofdstukken zijn steeds twee vertellers aan het woord: afwisselend vertellen Ernst (cursief gedrukt) en Susan hun ervaringen tijdens en de belevenissen van de ontvoering.
In de laatste passage stuurt Thomas een email naar Susan. Dat is dus eigenlijk een bericht in de ik-vorm.
Gegevens voorkant
Op de cover staat een afbeelding van een vrouwenarm met een gouden armband
die naar beneden afhangt alsof iemand slapend of gedrogeerd op een bed ligt. De abeelding slaat op de ontvoerde Susan.
Genre
Afgunst is een heel korte literaire thriller. Eigenlijk is het meer een uitgewerkt spannend verhaal. Het boekje heeft als geschenk natuurlijk maar een beperkt aantal bladzijden.
Titelverklaring

“Afgunst” is een eenvoudig te verklaren titel. De wraak die Ernst Scholten wil nemen, komt voort uit een verregaande vorm van jaloezie en bezitsdrang. Hij heeft Susan in het verleden willen domineren, maar ze is op een bepaald moment tegen hem in opstand gekomen. Daarna werd zij een succesvol schrijfster en de pogingen van Ernst om dat ook te bereiken mislukten. Ernst is al die tijd op wraak uit geweest.          
Saskia Noort
Geboren 13 april 1967, Bergen (Noord-Holland)   Saskia Noort is een van de meest succesvolle Nederlandse auteurs van de laatste jaren. Sinds haar debuut in 2003 zijn er totaal al 1 miljoen exemplaren van haar boeken verkocht. Behalve nominaties voor de NS Publieksprijs en de Gouden Strop, wordt haar werk ook verfilmd. Haar werk is brutaal, spannend en snel geschreven. Haar boeken houden de aandacht van de lezer vast tot het bloedstollende einde…op naar de nieuwe van Saskia Noort! Haal het geschenkboekje op in de boekwinkel, een cadeau bij een besteding van ten minste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken. En voor de echte fans, die zoveel mogelijk van haar willen lezen, zijn er haar columns in onder andere Claire, Viva, VT Wonen LINDA of Playboy.
Hoe autobiografisch zijn haar boeken? In het geheel niet. Ik heb nog nooit iemand vermoord, nog nooit aan partnerruil gedaan, gebruik geen drugs, kan niet zingen en ga zo nog maar even door […] Het is een uitdaging om in je fantasie hetgeen te beleven dat je in het echte leven niet durft te doen. (www.saskianoort.nl)    

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.