Ik ben geen enorme boekenfan. Lezen is voor mij een manier om tot rust te komen en mezelf af te sluiten van de wereld. Als je leest dan stimuleert lezen je fantasie. Hierdoor heb ik veel fantasie en vind daarom lezen ook leuk. In mijn Leesautobiografie wil ik mijn leeservaringen bespreken van vroeger tot nu toe, welke boeken mij inspireren en welke juist niet en waarom het belangrijk is om veel te lezen.

Middenstuk

Lezen vinden we altijd leuk in ons gezin. Als kind werd ik minimaal één keer per dag voorgelezen, vooral voor het slapen gaan. Het waren leuke verhalen van Het Grote Sprookjes boek, De Kleine Kabouter en Jap en Janneke verhaaltjes. Deze verhaaltjes vond ik heel leuk toen omdat het simpele en toch leuke verhaaltjes waren. Op de basisschool heb ik snel leren lezen en was er meteen goed in waardoor ik zelf een leuk kon boek uitzoeken en het verhaal ervaren. Ik vond lezen toen leuk om mijn vrije tijd te doden. Op mijn basisschool moesten we veel lezen om daarna een boekverslag over het boek te schrijven.  Mijn ouders werken hard en veel en daarom lezen ze vooral boeken en tijdschriftartikelen voor hun werk. Maar één keer per week is de vrije tijd voor een leuk boek wel te vinden zodat wij een beetje kunnen relaxen van ons dagelijks leven. Meestal duurde het lezen 1 tot 2 uur. Omdat er veel tijd is verstreken en mijn leven drukker is geworden weet ik niet meer welke boeken ik vroeger leuk vond.

In het afgelopen jaar heb ik veel leuke en interessante boeken gelezen. Mijn 4 favoriete boeken(series) zijn:

  • Complot 365; Snel, Meeslepend.
  • Zone; Spannend, Realistisch.
  • Gone; Onrealistisch en Goed te volgen.
  • Password; Realistisch en Goed lopend verhaal. 

Wanneer ik het eerste deel van de twaalfdelige boekenserie Complot 365 voor het eerst las was zo onder de indruk van deze serie dat ik meteen geïnspireerd was om de rest van dit verhaal te lezen. Ik leef mee met de figuren uit dit boek. Ik lees graag boekenseries die avontuurlijk en realistisch zijn omdat deze soort boeken mij het meest raken.

Momenteel heb ik niet zo veel vrije tijd om avontuurverhalen te lezen. Ik lees vooral boeken waar ik extra informatie kan vinden voor schoolvakken.

Minstens een keer per twee weken lees ik toch iets leuks voor mezelf. Ik hou nog steeds van dit soort verhalen en mijn smaak is niet veranderd sinds de lagere klassen van de basisschool. Ik stel wel hele hoge eisen als ik een boek zoek om te lezen waardoor ik alleen bepaalde boeken lees en anders lees ik tegen mijn wil in. Boeken die ik niet zo leuk vind sla ik over. Soms ben ik met een boek halverwege gestopt met lezen omdat mijn aandacht er moeilijk bij te houden was.

Ik wil verder gaan studeren, eventueel richting geneeskunde. Ik denk dat ik nog veel boeken ga lezen, vooral vakliteratuur.

Tijdens de lessen Nederlands zullen we waarschijnlijk veel verslagen schrijven, om onze woordenschat groter te maken zodat we beter onze gebeurtenissen kunnen verwoorden en omschrijven. Uiteindelijk scoren we beter op school. Dit kost natuurlijk veel moeite om een goed verslag te schrijven(typen) en is daarom geen favoriet vele van ons waaronder ik.

Ik weet niet of mijn smaak nog zal veranderen in de toekomst. Ik kies nu gewoon mijn favoriete boek uit.

Slot

Lezen is heel erg belangrijk voor je ontwikkeling. Kinderen die veel lezen hebben vaak een grotere woordenschat waardoor zij beter en gedetailleerder kunnen antwoorden op vragen. Maar lezen is vooral bedoeld om erg leuk en ontspannend te zijn. 

Ook oefent lezen het concentratievermogen. Door het lezen van boeken krijgen we te maken met verschillende indrukken en nieuwe situaties. En dat stimuleert ook de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Deze opdracht vond ik heel langdradig maar ook goedbedoeld. Door deze opdracht kon ik al mijn leeservaringen analyseren en ook zien dat het lezen een heel grote rol in ons leven speelt. Ik vond deze opdracht makkelijk omdat dit verslag gaat over iets van mij. Als ik een verslag zou moeten schrijven over iets dat mij helemaal niet aanspreekt dan zal ik er veel langer over doen dan als het over mij gaat.

Tip aan een docent Nederlands: Geen tips nodig. Alles is prima zoals het is.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.