Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Leesautobiografie

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Leesautobiografie door een scholier
  • 4e klas havo | 598 woorden
  • 3 februari 2013
  • 54 keer beoordeeld
Cijfer 7
54 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie

Mijn leesautobiografie is voor het vak Letterkunde. De bedoeling hierbij is een verslag dat weergeeft wat ik in mijn leven voor boeken heb gelezen, en wat ik ervan vond.

Uiteraard verandert smaak, dus word dit weergeven in meerdere alinea’s naar leeftijd.

 Basisschool:

Op de basisschool heb ik me qua boeken nog niet echt beziggehouden met realiteit. Ik was meer geïnteresseerd in het type horror, fantasie, sciencefiction et cetera. Ik las boeken als Dolfje Weerwolfje, De Griezelbus, Kippenvel reeks enzovoorts. Ik was vooral een fan van Paul van Loon.

Avonturenboeken en realityboeken vond ik minder interessant. Ik vond griezelboeken leuk om de spanning en de sfeer, en bij avonturen- en realityboeken vond ik dat er te veel gepraat werd en niet genoeg actie plaatsvond.

Onderbouw:

Langzamerhand werd ik volwassener, begonnen andere aspecten interessanter te worden. Het ‘griezelen’ was geen hoofdzaak meer. Veel belangrijker werd een goede verhaallijn, iets waar je het boek ingezogen werd, en niet weg kon tot je het uitgelezen had. Ook moest de woordkeuze volwassener, maar wel begrijpelijk zijn. Ik vond boeken als Het Wonderbaarlijke Voorval Met De Hond In De Nacht en Bad Boys For Life erg leuk om te lezen. Vooral vanwege de goede verhaallijn en onderwerpen waar ik me erg goed in kon vinden. Grappig genoeg waren fantasyboeken, zoals Percy Jackson, wat ik vroeger erg leuk vond, heel wat minder leuk om te lezen. Het was voor mijn gevoel erg kunstmatig geschreven, en niet goed inleefbaar.

Eigenschappen van boeken:

De eigenschappen die een boek moet hebben om interessant gevonden te worden zijn voor mij in de loop van de tijd veranderd. Hoewel er voor mij altijd enige spanning moet zijn in een boek, is er voor de rest veel veranderd.

Wat als kind belangrijk was zijn dingen als plaatjes, grote letters en makkelijke woorden. In de onderbouw was dat heel anders. Het werd een stuk minder kinderlijk. Goede verhaallijnen en mooie uitspraken werden veel belangrijker. Dat is van de onderbouw op de bovenbouw vrijwel hetzelfde gebleven. De kinderlijkheden zijn weggevallen.

Verandering:

Veel is er de laatste tijd niet veranderd in mijn smaak, de grootste veranderingen hebben plaatsgevonden van de basisschool op de onderbouw. De kinderlijkheden zijn weggevallen. Ik was in de onderbouw eigenlijk al meer geïnteresseerd in de volwassener boeken, ik vermoed dat daarom mijn smaak tussen onderbouw en nu niet erg veel is veranderd.

Literatuur:

Hoewel ik nog niet erg veel Nederlandse literatuur heb gelezen, vind ik het voor wat ik tot nu toe ervaren heb interessant. Het is mooi geschreven, en de verhaallijn is sterk. Het is zo geschreven dat ik het niet zomaar los kan laten. Met name bij Herman Koch word je niet met rust gelaten tot je het uit hebt.

Verdere verhaalinteresses:

Ik hou van films, stripboeken, theater etc. Mijn smaak gaat vooral uit naar spanning, uiteraard ook weer de verhaallijnen, en culturele elementen als bijvoorbeeld hiphop. Ik hou van muziek. Ik ben er mijn hele leven al mee bezig. Ik ben er dan ook dol op als muziek en/of cabaret een rol speelt in een schouwspel. Cultuur is belangrijk, maar er moet verhaal in blijven, en het moet erdoor geen documentaire worden.

Conclusie:

Ik hou van goede verhaallijnen, spanning, inlevingsmogelijkheid en cultuur. De grootste verandering van smaak vonden plaats tussen de basisschool en de onderbouw. Vanaf daar is het vrijwel hetzelfde gebleven. Ik verwacht van de literatuur van het komende jaar dat het niet makkelijk is, maar als ik er eenmaal in geïnteresseerd ben, ik het zal verslinden. Ik verheug me er enigszins wel op.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.