´Opgroeien tussen de verhalen´
Toen ik vier jaar was, en dus net op school zat, begon ik met lezen. Ik was altijd al veel voorgelezen. Doordat ik die boekjes samen met mijn ouders las, kon ik in groep één al een paar woorden lezen. Op school lazen we uit de ´Leesweg`. Deze boekjes waren genummerd. Elke keer als ik op school was pakte ik boekje vier van leesweg één. Ik was vier jaar en zat in groep één dus ik dacht dat dat boekje was voor mij was. Langzaam begon ik de wereld van de verhalen te ontdekken, eerst met veel prentenboeken met weinig tekst en later echte boeken. Door weg te duiken in een boek kan ik even terecht komen in een andere wereld. Dat maakt me vaak rustig. Als klein kind voor het slapen gaan een boekje lezen, om daar de hele nacht over te dromen en nu om even te ontsnappen uit de wereld waar van alles moet.

Vanaf mijn geboorte werd ik al veel voorgelezen. Vooral door mijn ouders, maar ook door mijn zus, mijn oma en op school. Ik vond het altijd heerlijk om samen een boekje te lezen, de plaatjes te bekijken en er nog een groter verhaal om heen te verzinnen. Zo werd voorlezen niet alleen luisteren maar ook een leerzame bezigheid. Ik las boekjes altijd tientallen keren opnieuw, waardoor ik op een gegeven moment hele boekjes uit mijn hoofd kende. Het voorlezen begon met boekjes met alleen plaatjes, maar doordat ik die plaatjes helemaal uitkiende ontstond er een mooi verhaal met veel details. ‘Monkie’ (Dieter Schubert) was een tijd lang mijn favoriete boek. Ook boekjes zoals ‘Altijd samen’ (Mies Bouhuys en Charles Michels), ‘Dribbel’ (Eric Hill) en ‘Bij Uil thuis’ (Arnold Lobel) waren geweldige avonturen. Toen ik wat ouder was, werden de boekjes vervangen door echte boeken zoals ‘Vriend!’ (Anke Kranendonk) en ‘De dans van de drummers’ (Hans Hagen). Op vakantie hadden we ook altijd een voorleesboek bij ons. Tijdens onze wandelvakanties werd dan, tijdens een wandeling, het boek uit de tas getoverd en lazen we een paar hoofdstukken. Een vakantieboek wat me erg is bijgebleven is ‘Levende bezems’ (Lisa Tetzner). Ook ‘Brief voor de Koning’ (Tonke Dragt) vond ik erg mooi.

Vanaf dat ik leerde lezen, was ik er dol op. Op school moesten we verplicht lezen maar voor mij was dat één van de fijnste momenten van de dag. De boeken van Annie M.G. Schmidt waren altijd goed. Ook de serie ‘Dolfje weerwolfje’ (Paul van Loon) en het boek ‘Ik ga bij oma wonen’ (Evelien Pullens) vond ik geweldig. Toen ik iets ouder was, las ik de boeken van ‘Jubelientje’ (Hans Hagen) dit waren boeken waar je ook dingetjes in kon schrijven, dat vond ik erg leuk. Ik heb op de basisschool heel veel boeken gelezen maar er is één boek wat ik het mooist vond. Dit boek heet ‘De gebroeders Leeuwenhart’ (Astrid Lindgeren). Toen ik naar de middelbare school ging, kreeg ik minder zin in lezen. Dit kwam vooral omdat ik al zoveel las op school, weliswaar informatieve teksten, maar toch. Ook had ik er minder tijd voor. Nu begin ik wel weer wat meer te lezen.

Ik lees eigenlijk mijn hele leven al het liefst fantasieboeken. Ik vind deze boeken zo leuk omdat je dan écht terecht komt in een andere wereld. Ik vind het wel leuk als er nog iets realistisch inzit, bijvoorbeeld een hoofdpersoon die erg lijkt op jezelf of op iemand die je kent. Ik lees en las ook wel is realistische boeken. Deze boeken waren vaak van Carry Slee. Ik vind haar één van de beste realistische schrijvers omdat de boeken erg leerzaam zijn en ze waarschuwen je ook voor de minder leuke, of gevaarlijke dingen in het leven zoals pesten, drugs en anorexia.

De laatste tijd lees ik graag series. De leukste series die ik de afgelopen tijd heb gelezen, zijn de ‘Twilight-saga’, ‘The Hunger Games’ en ‘Gone’. Zoals je ziet, zijn het allemaal Engelse titels. Ik heb de boeken eerst in het Nederlands gelezen maar een deel heb ik daarna nog een keer gelezen in het Engels. Dit omdat ik al wist dat het leuke boeken waren en waarover ze gingen waardoor ik het makkelijk kon lezen in het Engels en er veel van kon leren. Wat ik leuk vind aan deze series is dat het een combinatie is van fantasie, romantiek (realistisch) en actie. Dit zorgt ervoor dat ik echt niet kan stoppen met lezen.

Kortom, ik lees erg graag. Wat ik bijzonder vind, is dat ik mijn hele leven eigenlijk al dezelfde soort boeken lees. Fantasieboeken met een realistische ondertoon. Ik vind het mooi om te zien hoe ik echt ben opgegroeid tussen de boeken en de verschillende verhalen. Vandaar dat ik ook voor deze titel heb gekozen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.