Ik heb in mijn leven veel gelezen. Lezen is een ontzettende leuke bezigheid, ik vond het van jongs af aan al heel leuk. Ik ga vertellen over dingen die ik heb gelezen in verschillende fasen van mijn leven, dingen die ik leuk vond en dingen die ik minder leuk vond. Zo kunt u ook gemakkelijk mijn ontwikkelingen zien op het gebied van lezen.
0-4 Ik ben vroeger ontzettend veel voorgelezen door mijn ouders. Eerst uit de simpele “plaatjesboekjes’’ daarna uit simpele boekjes, met kleine woordjes. Ik denk dat elke ouder zijn kind dat wel voorleest, zo ontwikkelt het kind namelijk zijn woordenschat. Ik was dan ook een vlotte op dat gebied, ik kon namelijk al vrij snel praten, met name dankzij al het voorlezen van mijn ouders. Mijn ouders hebben mij ook verteld dat ik nooit kon slapen ik zei altijd dat ik ‘nog een verhaaltje wou’.
4-7 In deze fase van mijn leven was ik helemaal gek op prentenboeken. Elke week werd mijn moeder meegesleept naar de bibliotheek om weer nieuwe boekjes te halen. Ik kon nog niet lezen, maar toch kon ik moeiteloos vertellen waar al die boekjes over gingen, simpelweg omdat ik ze al zo vaak had gehoord. Mijn favoriete prentenboek was “Rupsje nooitgenoeg” over een rupsje wat zich vol at met eten. Wat ik ook leuk vond waren boeken als “Jip en Janneke” en “Pluk van de petteflat”, elke avond om half acht was het voorlezen uit die boeken vaste prik.
7-10 Toen ik ongeveer zes a zeven jaar oud was kon ik zelf lezen. In groep drie werd daar mee begonnen. Dezelfde boekjes als we op school moesten lezen hadden ze ook in de bibliotheek te leen. Regelmatig ging ik naar de bibliotheek als mijn moeder boodschappen ging doen om die boekjes daar zelf te lezen, als ze klaar was met de boodschappen kwam ze me weer halen. Ik vond dat zo geweldig, dat ik al helemaal zelf kon lezen, ik vertelde het dan ook aan iedereen die het maar horen wilde. Mijn twee jaar jongere broertje moest dan van mij ook vaak luisteren als ik een boekje voor ging lezen. Ik was via school geabonneerd op verschillende bladen, in groep drie de Okki en in groep vier tot en met zes op de Taptoe. En alle boeken die er via school besteld konden worden ( lijsters) werden ook aangeschaft. Op school hadden ze ook niveaulezen, ik zat altijd bij het groepje met de hoogste moeilijkheidsgraad, omdat ik heel goed kon lezen, en geen moeite had met de moeilijkere boekjes.
10-12 Dit zijn de laatste twee jaren van mijn basisschool. Nog steeds hoorde ik bij de beste lezers uit mijn klas. Ik was via school geabonneerd op de Hello You, een engels tijdschrift, en thuis op de Donald Duck en de Tina. Eigenlijk ging mijn interesse niet uit naar tijdschriften, ik las veel liever boeken, de lijsters werden dan ook nog steeds elk jaar trouw besteld. In deze twee jaren van mijn leven begon ik ook een beetje een smaak te creëren, ik hield veel van boeken die over school en verliefdheid gingen. Mijn favoriete schrijvers waren Jaques Vriens en Carry Slee. Ik ging een keer in de week naar de bibliotheek om nieuwe boeken te lenen. In groep acht had ik mijn eerste boekbespreking, over het boek “De weglopers”, een boek over twee kinderen die een hoop geld vinden en dan van huis weglopen. Een boek waar ik toen ook helemaal gek van was is “Spijt” van Carry Slee.
12-13 In mijn eerste middelbare schoolperiode las ik vooral veel Carry Slee, en boeken uit de serie “Kippenvel”, spannende boeken voor kinderen vanaf twaalf jaar. Ik heb alle boeken van Carry Slee gelezen, ik heb ze ook allemaal in mijn kast staan, sommige heb ik wel twintig keer gelezen zo mooi vond ik ze. Ik ging ook in deze periode ongeveer elke zaterdag naar de bibliotheek om nieuwe boeken te lenen. Ik las nog steeds ontzettend veel, zo ongeveer één a twee boeken per week. Ik las van alles en nog wat, het maakte niet zoveel uit van welke schrijver het was. Ik las altijd eerst de achterkant, als ik die leuk vond nam ik het boek mee naar huis. Het is vaak gebeurd dat mijn ouders ‘s avond boos werden omdat ik stiekem tot midden in de nacht lag te lezen, terwijl ik eigenlijk al lang moest slapen. Ik vond het ook heel leuk om boekverslagen te maken voor school, ik ben alleen vergeten waar mijn eerste boekverslag over ging. Het leukste vond ik dat we in de tweede bij een boekverslag ook een onderzoekje moesten doen wat anderen van het boek vonden. Ik deed dat toen samen met Frum over het boek “Pijnstillers” van Carry Slee, volgens mij had ik toen ook al les van u.
14-15 Toen ik veertien werd ging ik meer spannende boeken lezen, thrillers en detectives en dat soort boeken. Mijn favorieten waren de boeken van R.L Stine en de Octupus jeugd crimi’s. Op school moesten we ook veel boeken lezen, en verslagen maken. Op zich vond ik dat niet vervelend om te doen. Ik ging zo langzamerhand wel veel minder naar de bibliotheek, gewoon omdat ik veel te weinig tijd had. Voor tijdschriften was altijd wel even tijd, ik had een abonnement op de Fancy. In de derde klas las ik mijn eerste “volwassenen boek”, “Verborgen gebreken” van Renate Dorrestijn. Het is dat het moest voor school, want zelf had ik het nooit gedaan. In het begin vond ik het boek oersaai en te volwassen enzo, maar verder in het boek werd het toch wel leuk. Ik heb toen als verwerkingsopdracht vijf passende muziekfragmenten op een bandje gezet, dat was wel heel leuk om te doen. Afgelopen zomervakantie heb ik een boek van mijn moeder gelezen, en het was heel spannend. Ik moet u eerlijk zeggen dat ik sinds ik weer op school zit nog geen een boek heb opengeslagen, maar daar is ook helemaal geen tijd voor met die Tweede Fase.
De leesautobiografie gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
P.
P.
je had haar eerst geschreven boek en hoe oud ze toen was erin moeten zetten. en hoe ze het vond om die te schrijven en haar inspiratie.
19 jaar geleden
Antwoorden