Leesautobiografie

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Leesautobiografie door een scholier
  • 4e klas havo | 1098 woorden
  • 24 februari 2011
  • 394 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
394 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het begin van mijn ‘’leescarrière’’
Toen ik klein was hebben mijn ouders mij altijd voorgelezen uit verschillende boekjes. Het zijn er voor mijn gevoel erg veel. Ook al zijn het er misschien veel, een paar boeken bleven gewoon in mijn geheugen hangen. De boeken die ik me nog goed kan herinneren komen uit het begin van mijn basisschooljaar. Zo ongeveer groep één en twee. Om te beginnen is het eerste boek dat me snel te binnen schiet het boek de mooiste vis van de zee. Wat ik me daar nog goed van kan herinneren is dat ik de kaft erg mooi vond. In het midden van de kaft stond een vis met allerlei kleurtjes en glittertjes. Dat boek las mijn juffrouw wel eens voor in de klas. Het boek welterusten kleine beer weet ik ook nog goed. Het was in mijn beleving een groter boek dan alle andere. Dit boek werd mij voorgelezen door mijn ouders. Voordat ik zelf ging beginnen met lezen, las of keek ik altijd in prentboekjes. Gewoon de plaatjes bekijken. Pas in groep drie leerde je zelf lezen en schrijven. Het eerste boekje wat ik echt zelf las was een maan, roos, vis boekje. Een boekje waarmee je begon met lezen. Er stonden echt van die begin woordjes in.

In groep vier t/m zes werd al meer van je verwacht qua lezen. Er waren altijd in de les de zogenaamde leesuurtjes. Je moest dan een boek kiezen die je wilde lezen. Als je het boek uit had moest je op een papier schrijven wanneer je begon en wanneer je hem uit had. Een paar boeken die ik toen las waren onder andere de serie meester Jaap van Jacques Vriens, Floddertje van Annie M.G. Schmidt en Vera viervoeter van Babette Cole.


Vanaf groep vijf gingen wij ook boekbesprekingen houden. In groep zes heb ik een boekbespreking gedaan over een boek van Francine Oomen,”Hoe overleef ik de brugklas”. Ik was enthousiast over dit boek.

In groep zeven en acht heb ik veel boeken gelezen en ook weer boekbesprekingen gehouden. In groep zeven ben ik begonnen met de serie ’hoe overleef ik’ van Francine Oomen. Ook ben ik begonnen met boeken van Carry Slee. Voorbeelden van die boeken zijn: Spijt, afblijven, radeloos, razend etc. Ik vond die boeken erg leuk want het speelde ongeveer ook in mijn leeftijdscategorie af. Het zou dus gewoon in je dagelijkse leven kunnen afspelen. Ook had ik het boek overleven in groep 7 van Hans Mijnders gelezen. In groep acht hadden we op de gang altijd een boekenkast staan. Als je een boek uit had mocht je een nieuwe zoeken. Ik heb ook weleens van de plank een stripboek gepakt omdat ik dat ook leuk vind om te lezen. De stripboeken die ik las waren de bekende Suske en Wiske boeken van Willy van der Steen. Thuis hadden we ondertussen ook een abonnement op de Donald Duck. Tot vandaag aan toe hebben we daar nog steeds een abonnement van. Soms pak ik nog wel eens een verzamelboek en lees er weer in. In groep acht begon ik ook met de beroemde Harry Potter serie van J.K. Rowling. Ik heb eerst het eerste deel gelezen. Harry Potter en de steen der wijzen. Een erg leuk boek want je wordt er compleet ingezogen. Al de andere boeken heb ik later gelezen. Ik heb bij de eerste vijf boeken eerst de film bekeken en daarna ben ik het boek gaan lezen.

De Middelbare school
In de eerste klas moest je verplicht boeken gaan lezen en daarover een boekverslag maken. Je moest er ongeveer vier lezen. Ik heb hiervoor vier boeken van Carry Slee gekozen. De boeken ‘see you in Timboektoe’, ‘honderd procent Timboektoe’, ‘Timboektoe rules’ en ‘Timboektoe rocks’. Een erg leuke serie om te lezen. Van deze boeken is ook een film van gemaakt. In de tweede klas gingen we vier boeken lezen en hier ook weer en verslag van maken. Ik heb hiervoor ook weer een serie gebruikt. De serie komt origineel uit het Engels en is vertaald in het Nederlands. De schrijfster is Ann Brashares. Vier vriendinnen één spijkerbroek, de tweede zomer van de spijkerbroek, de derde zomer van de spijkerbroek en vier vriendinnen voor altijd zijn de vier verschillende boeken uit de serie. Ik kende deze boeken niet totdat ik het eerste boek met sinterklaas kreeg. Ik had hem uit en ben meteen opzoek gegaan naar de andere delen. Ik kwam er ook achter dat er ook twee films van waren. De eerste twee boeken gaan over de eerste film en de andere twee boeken slaan terug op de tweede film.

Het lezen van een boek ging in de derde klas ietsjes anders. We zouden drie of vier boeken lezen. Uiteindelijk zijn dat er maar twee geworden. Het was de bedoeling om geen boekverslag meer te maken. In plaats daarvan maakten we een soort toets over het boek. Ik heb lang nagedacht welke boeken ik zou gaan kiezen. Het eerste boek wat ik had gevonden en had gelezen was Prinses platzak van Kate Brian. Een sprookjesachtig boek die vol staat met zaken die je dagelijks niet tegenkomt. Het laatste boek wat ik had gekozen was uiteraard het laatste en het allesbeslissende boek: Harry Potter en de relieken van de dood. Een erg spannend boek net zoals al de andere Harry Potter boeken.

Tot nu toe (vierde klas) heb ik vijf boeken gelezen. De zomervakantie zit daar wel bij gerekend. De boeken die ik in de zomervakantie heb gelezen zijn deel zes en zeven van de Harry Potter serie. Plus nog een paar algemene boeken die ik van de bieb had geleend.

Mijn leeservaringen tot nu toe.
Het soort boeken dat me erg aanspreekt en dat ik met plezier lees zijn verschillend. De ene keer vind ik het helemaal top om sprookjesachtige fantasie boeken te lezen. Zoals Harry Potter. De andere keer wil ik boeken lezen die met het dagelijkse leven te maken hebben. Bijvoorbeeld de spijkerbroek serie. Detective/ misdaad boeken vind ik ook leuk om te lezen. Dat je zelf mee gaat denken met de verhaallijn. Boeken die ik niet zo graag lees zijn de horror/ griezel boeken. Stel dat ik een griezelboek zou lezen dan denk ik dat ik snel klaar ben. Ik volg het verhaal dan niet zo. Bij de boeken die ik wel leuk vind volg ik de verhaallijn veel beter. Ook heb ik het wel eens dat ik zo’n goed boek heb, ik er niet meer uit weg te slaan ben. Zo spannend vind ik het. Ik wil dan altijd weten hoe het afloopt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.