Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Leesautobiografie

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Leesautobiografie door een scholier
  • 4e klas havo | 960 woorden
  • 11 augustus 2008
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
18 keer beoordeeld

Intro
Ik hou erg veel van lezen. Vooral omdat je zelf een beeld kan vormen van een bepaald verhaal. Mijn hele familie houdt erg van lezen en het is er dus al met de paplepel ingegoten. Ik stond op school altijd bekend als een goede lezer, en ik zat al gauw in het hoogste Avi. Ik mocht bijvoorbeeld ook les geven in lezen aan kinderen in groep 3, toen ik in groep 7 zat. Ik zou nu wel meer willen lezen, maar ik heb er helaas niet de tijd ervoor. Maar het is zeker één van mijn hobby’s. Ik ben erg blij dat ik vroeg ben begonnen met lezen, want ik ben nooit slecht geweest in Begrijpend lezen en mijn woordenschat is ook redelijk goed. Ik weet zeker dat dat door het lezen komt. Ook ben ik opgegroeid met de bijbel en ik lees die nog steeds.

Peuter/Kleuter

Mij werd al heel vroeg voorgelezen. Ook ben ik zelf vroeg begonnen met te lezen. Dat waren boekjes als Nijntje van Dick Bruna, Dikkie Dik en Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt. Ik vond die boeken echt leuk, want het was makkelijk te begrijpen. Ik weet niet zoveel meer boeken uit deze tijd. Ik kreeg ook elke week op de kleuterschool de ‘Pipo’.


Basisschool

In groep 3 kon ik al aardig lezen voor mijn leeftijd, aangezien ik veel ben voorgelezen en ook al vroeg ben begonnen met lezen. Volgens mij begonnen we in groep 3 ook met lezen in avi-niveaus. In het begin waren dat nog boekjes van Maan-Roos-Vis, maar al gauw ging dat over naar iets moeilijker. Mijn moeder las mij ook nog voor in groep 3 en 4 en dat waren boeken van Jaap ter Haar. ‘Ernst-Jan en Schnabbeltje’ en ‘Eelke’. En natuurlijk werd ‘Pinkeltje’ veelvuldig voorgelezen. Ik las zelf in die tijd de serie van ‘Saskia en Jeroen’, ook van Jaap ter Haar. In groep 5 en 6 begon ik met boeken van Annie M.G. Schmidt, en dan boeken als ‘Wiplala’, ‘Abeltje’ en ‘Floddertje’. Ook was ik grote fan van ‘Meester Jaap’.In groep 7 begon ik met het boek ‘De negerhut van oom Tom’ van Harriet Beecher Stowe. Na een paar bladzijde kwam ik er achter dat dit boek nog iets te moeilijk was, aangezien het lange zinnen bevatte en moeilijk woorden. Ik ging dus weer terug naar iets makkelijkere boeken. Boeken die in groep 7 erg populair waren, waren die van Jaques Vriens. ‘Achtste groepie tegen het soeppie’, ‘Die rotschool met die fijne klas’ en het boek wat echt indruk heeft gemaakt dat jaar was ‘Achste-groepers huilen niet’. Dat waren gewoon fantastische boeken, aangezien het over dezelfde situaties ging, als dat je zelf in die tijd zat. Je herkende je eigen leven er dus in. In groep 8 las ik ‘Hoe overleef ik…’ van Francine Oomen. Die volgens mij iedereen wel in groep 8 heeft gelezen. Vooral omdat het zulke herkenbare verhalen waren. Het boek dat het meeste indruk heeft gemaakt dat jaar was ‘Verdwaald’, een prachtig boek van ………… Het boek was zo spannend dat ik vaak slaaptekort had, omdat ik onder de deken met een zaklamp het einde wilde weten en dus doorlas tot ik in slaap viel. Natuurlijk heb ik ook boeken gelezen waar ik totaal niks aan vond, maar dat zullen er niet veel zijn geweest, want ik kan niet zo een titel opnoemen. Tijdens mijn basisschooltijd heb ik ook elk jaar lijsters besteld.

Middelbare school

In de eerste begon ik al een beetje volwassen boeken te lezen, maar ik hield het voornamelijk bij Jeugdboeken. De serie van Darren Shan heeft in dat jaar het meeste indruk gemaakt. De Grote freakshow, het eerste boek uit de serie, was echt één van de spannendste boeken die ik ooit gelezen heb. In de tweede begon ik echt met lezen van volwassen boeken, maar ook nog jeugdboeken.
Ik deed mijn boekbespreking over het boek ‘het onkruid en de bloem’. Ik vind het een prachtig boek, omdat het best een zwaar onderwerp is, maar toch makkelijk uitgelegd. In de derde heb ik eigenlijk alleen maar volwassen boeken gelezen. Vooral boeken van Kees van Kooten vond ik erg leuk, omdat dat op zo’n leuke, humoristische manier is geschreven. Ook heb ik een boek gelezen, genaamd ‘Het Dolhuis’ van Boudewijn Büch. Dat vond ik ook een erg leuk boek, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar Kees van Kooten. Ik heb in dit jaar ook een vreselijk boek gelezen. Het heet ‘Honds’ en het ging echt over de grootste onzin ooit. Ik heb me bij één stukje echt dood gelachen, maar de rest van het boek was echt vreselijk. Het was een vertaald boek, uit het Engels. En dat soort boeken zijn nu heel populair in Engeland. Maar ik moest mijn boekbespreking er over doen, en ik had nog nooit zoveel moeite gedaan over een boekbespreking voor te bereiden.

Nu – Heden

Ik ben om dit moment opnieuw bezig met ‘De negerhut van oom Tom.’ Nu snap ik de moeilijke woorden wel, en lezen de lange zinnen makkelijk weg. Ik hoop nog wel later wat ingewikkeldere boeken te lezen, waarbij je je echt moet concentreren, wil je het begrijpen. Het lijkt me gewoon leuk om dan achteraf pas achter het verhaal te komen. Ik denk niet dat mijn smaak zal veranderen in de toekomst, aangezien ik nu wel al er achter ben wat mijn smaak is.

Als ik terug kijk naar wat ik vroeger belangrijk vond en wat nu zijn daar wel wat verschillen in. Vroeger hield ik echt van die onzin verhalen en nu hou ik juist van wat ingewikkeldere verhalen, al lig ik bijvoorbeeld wel in een deuk bij Kees van Kooten, wat ook niet echt diepgang heeft. De humoristische boeken zijn bij mij wel al erg lang favoriet, dus wat dat betreft is mijn smaak niet erg veranderd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.