ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Basisschool
Op de basisschool vond ik de boeken van o.a. Paul van Loon en Jacques Vriens heel leuk. Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon las ik toen heel veel. Zoals: Dolfje Weerwolfje, Volle Maan, Zilver Tand en Weerwolvenbos.
Van Jacques Vriens heb ik o.a. Willem en Dikke Teun, Ha/Bah naar school en de school is weg gelezen.
Ook heb ik (bijna) de hele serie van De bende van De Korenwolf gelezen.
- De verdwijning van de mislukte barbie
- Het geheim van de verliefde hulpkok
- De redding van de zwevende oma
- De vondst van het stiekeme circus
- De jacht op de afgepakte sterren
Dit soort boeken lezen lekker snel door en zijn dus erg fijn om te lezen. Ook is het een erg leuke serie.

De boeken die ik op de basisschool niet zo leuk vond, waren de Carry Slee boeken, in groep 7/8 heb ik alleen Spijt gelezen en het begin van Afblijven. Het boek afblijven vond ik een beetje een saai boek, omdat het de hele tijd over hetzelfde ging, maar het boek Spijt daarin tegen vond ik echt een mooi boek.
Ook heb ik ooit eens een boek gelezen van De Griezelbus van Paul van Loon, maar dit vond ik echt helemaal geen leuk boek. Waarom weet ik ook niet meer maar het sprak me gewoon niet aan, daarom heb ik het boek ook niet helemaal uit gelezen.


Basisschool/Onderbouw VO
De eigenschappen van de verhalen die ik eerst belangrijk vond en nu niet meer zo, zijn eigenlijk niet zo veel. Vroeger hield ik wel van die lekker spannende Kippenvel boeken en dan met die onwerkelijke dingen. Maar nu vind ik dat niet meer zo leuk en spannend.
De eigenschappen die ik nu (nog steeds) belangrijk vind, is dat het een beetje goed leesbaar moet zijn en zonder al te moeilijke woorden. Ook vind ik belangrijk dat het vanaf het begin goed te begrijpen moet zijn.


2004 – nu
Ik heb de afgelopen 3 jaar niet zo veel boeken gelezen. Maar wel heb ik bijna de hele serie Hoe Overleef Ik... gelezen en 2 boeken van De koningin van de nacht (schaduwland & machtsspel).
Ook heb ik Lena Lijstje gelezen (3 boeken). Deze boeken vond ik erg leuk om in te lezen.
Het maakt mij niet echt uit dat Lena Lijstje voor wat jongere kinderen is, want het zijn gewoon leuke boeken om te lezen. De andere boeken vond ik erg leuk, omdat het wel lekker doorlas en een duidelijke verhaallijn had.
De boeken die mij helemaal niet aanspraken waren de boeken die ik voor Engels moest lezen in de 3e. Voor de rest heb ik bijna alle boeken met plezier gelezen, maar ik moest toen 3 of 4 boeken lezen voor Engels. 1 boek daarvan vond ik leuk, de rest niet. Dat ene boek was Hitlers Daughter, een erg mooi boek dat het verhaal van Hitlers Dochter beschrijft. De rest was of heel moeilijk te begrijpen of niet interessant.


Smaak
Mijn smaak is inderdaad wel veranderd, maar ik heb niet het gevoel dat het heel erg is veranderd.
Ik heb altijd van boeken gehouden die je lekker snel en makkelijk in 1 adem uit kon lezen, maar ook boeken die over liefde, relatieproblemen, school enz.
Boeken moeten voor mij goed te begrijpen zijn, ook als je tot de helft bent en het boek een maand laat liggen en daarna weer gaat lezen. Het moeten niet te veel verschillende onderwerpen door elkaar zijn, want dan heb je op een gegeven moment geen idee meer waar het over gaat.
Vroeger las ik heel erg veel en las ik altijd een stuk of 3 boeken tegelijk, maar nu lees ik nog niet eens 1 boek in een maand.


Boeken nu – 2008…
Ik heb geen idee wat voor boeken ik de komende tijd zal gaan lezen. Wel weet ik dat ik niet veel boeken ga lezen. Alleen voor school, als het nodig is. Maar in mijn vrije tijd zal ik dat zeker niet vaak doen. Ik heb wel wat beters te doen.


Wat is nou voor mij een leuk boek?
Nou, een leuk boek voor mij is een boek waarvan je meteen in het verhaal zit. Je moet het verhaal je kunnen voorstellen, alsof je het zelf meemaakt. Het moet aan het einde van elk hoofdstuk gewoon spannend zijn dat je het volgende hoofdstuk gewoon moet lezen, omdat je anders bang bent dat je vergeet waar ’t over gaat, maar eigenlijk wil je gewoon weten wat er gaat gebeuren.
Het mag best een dik boek zijn, dat maakt mij echt niet uit. Als ik zelf een boek uitkies, dan kijk ik meestal naar de kaft en de flaptekst als eerste. Maar als ik van iemand te horen krijg dat het een super leuk boek is, dan zoek ik eerst een korte samenvatting op en dan ga ik kijken of het me wel aanspreekt. Op zich ben ik wel een snelle lezer, maar als ik aan het dromen ben tijdens het lezen of als mijn gedachten bij iets anders blijven hangen, dan moet ik soms een stukje wel 2 of 3 keer overlezen wil ik het helemaal begrijpen en in me opslaan.


Hoe Overleef Ik…
Ik heb veel boeken van de Hoe Overleef Ik – serie (HOI-serie) van Francine Oomen gelezen (serie bestaat uit 10 boeken).
O.a. HOI de brugklas, HOI mijn eerste zoen, HOI met/zonder jou, HOI mijn ouders en HOI mezelf.
Al deze boeken gaan over een meisje, Rosa, die in de loop van de serie steeds ouder word en steeds meer meemaakt. Ze probeert allerlei nieuwe dingen uit, ze krijgt een vriendje en het volgende moment is het weer uit enz.


Één van de boeken die ik afgelopen schooljaar heb gelezen en mij erg aansprak.

Schaduwland (Meg Cabot)
Susannah is 16 jaar en woont met haar moeder in New York. Toen Susannah 6 was overleed haar vader aan een hartaanval. Sindsdien is haar moeder erg ongelukkig, maar ze heeft een nieuwe man gevonden, Andy. Het enige probleem is dat hij, met zijn 3 kinderen, in Californië wonen. Susannah en haar moeder verhuizen naar Californië. Susannah moest wel wat achterlaten in Brooklyn om haar moeder geluk te geven wat ze verdiende, Haar beste, en ook enige, vriendin Gina, haar Oma, bagels en Soho.

Susannah heeft iets bijzonders, een soort gave. Ze kan met geesten praten. Eigenlijk praten de geesten tegen haar, Susannah begint het gesprek eigenlijk nooit, ze probeert het juist te vermijden. Ze is een nachtwaker. Dat houdt in dat ze geesten moet helpen om hun laatste rustplaats te vinden. Vanaf jongs af aan kon ze al geesten zien, dat was natuurlijk niet altijd even leuk voor haar.
Als Susannah in haar nieuwe kamer komt, ziet ze iemand op de vensterbank. Ze kijkt verschrikt naar haar moeder, maar die kan dat natuurlijk niet zien. Als haar moeder en Andy weg zijn, gaat ze maar even met hem praten. Hij heet Jesse. Hij zorgt voor problemen en helpt Susannah. Ze vindt hem eerst helemaal niet aardig, omdat hij zomaar in haar kamer zit. Maar langzamerhand raken ze steeds meer bevriend. Susannah denkt dat zij de enige is die geesten kan zien, omdat ze niemand kent die dat ook kan, althans niemand heeft het ooit toegegeven. Totdat ze op school bij haar kluisje iets ziet. Ze ziet een geest, maar het ergste is nog dat Pater Dominic achter haar staat. Susannah doet alsof er niks aan de hand is en draait zich vlug om en ziet ze Pater Dominic kijken. Vanaf dat moment beseft ze dat ze niet de enige is die geesten kan zien.
Ze komt erachter dat de geest, Heather, de ex-vriendin was van ene Bryce bij haar op school. De eerste keer dat Susannah Bryce zag, zat hij ongelofelijk verdrietig voor zich uit te staren. CeeCee vertelde haar waarom Bryce zo verdrietig was. Zijn vriendin is in de kerstvakantie overleden. Zelfmoord was het. Bryce had haar gedumpt en nu wil ze wraak nemen. Gelukkig heeft Susannah het door dat er iets mis is. Opeens ziet ze Heather, ze gaat richting Bryce en laat het houtwerk van de overkapping, waar Bryce onder liep, trillen. Zonder erover na te denken werpt ze zich, zo hard als ze kan, tegen Bryce aan. Susannah heeft Bryce’ leven gered en is nu de held van de school. Deze poging tot wraak was mislukt, maar Susannah weet dat er nog meer zal komen.
Susannah is het zat. Alle wraakpogingen van Heather heeft ze tot nu toe nog kunnen stoppen. Op een avond gaat ze stiekem naar school. Ze wil praten met Heather, maar dat pakt verkeerd uit. Heather wordt woest en probeert op allerlei manieren Susannah te doden, maar het lukt haar maar niet. Opeens komt Jesse haar helpen en samen ontsnappen ze. Nog steeds probeert Heather wraak te nemen, maar nu op Susannah en Bryce. Een paar dagen later heeft Susannah een plan. Ze gaat weer naar school en ze komt thuis Jesse tegen. Ze verbiedt hem vanavond te komen. Ze voert iets in haar schild. Ze ging exorcisme doen, duiveluitdrijving. Ze wilde Heather weg hebben hier. Bij de duiveluitdrijving moest ze er dus voor zorgen dat Jesse niet zou komen, want anders zou hij ook mee genomen kunnen worden. Dat wil ze natuurlijk niet. Ze bereidt eerst alles voor. Ze legt alles klaar en als ze Heather’s foto pakt, komt ze ineens tevoorschijn. Susannah negeert haar. Ze beloofde Heather dat ze haar oude leventje weer terug zou krijgen als ze in de cirkel ging staan, maar Susannah wist maar al te goed dat ze dat niet voor elkaar zou kunnen krijgen. Opeens doet Heather haar ogen open en merkt dat het niet goed is. Ze wordt woest en stapt uit de cirkel. Uiteindelijk is het Susannah toch gelukt om Heather weg te sturen, maar ondertussen had Heather wel het hele galerij laten instorten. Susannah lag onder het puin. Even later wordt ze onder het puin gehaald door Jake en David, haar stiefbroers. Jesse had het David verteld, maar hoe dat wist ze ook niet.
Nu Heather weg is, is het weer rustig op school. Susannah is assistent-klassenvertegenwoordiger geworden en heeft het prima naar haar zin.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

het is een leuk boek

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast