Leesautobiografie

Beoordeling 8.5
Foto van een scholier
  • Leesautobiografie door een scholier
  • 5e klas aso | 980 woorden
  • 6 november 2019
  • 77 keer beoordeeld
Cijfer 8.5
77 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Leesautobiografie

Vandaag ben ik precies 15 jaar, 4 maanden en 16 dagen oud. Wat heb ik allemaal gelezen in die 15 jaar en waar is het mee begonnen? Wat lees ik nu en hoe zit het met mijn leesniveau? Op al deze vragen kan ik een antwoord geven en zo een tijdlijn samenstellen van al mijn leeservaringen.

Voor mij begon het allemaal met simpele prentenboekjes waar ik uren zoet mee was. Van deze boekjes weet ik zelf niet veel meer omdat het al even gelden is. De volgende stap van mijn leesproces waren voorleesboeken. In de kleuterklas las de juf elke ochtend een deeltje voor uit een boekje. Ook thuis las voornamelijk mijn mama me boekjes voor. Ze las veel verschillende boekjes voor waaronder ‘Fredje de egel’, ‘De knuffelkoningin’ en ‘Wie heeft er op mijn hoofd gepoept?’. Mijn favoriete boekje was dat van de knuffelkoningin omdat ik heel veel van prinsessen en koninginnen hield en er zelf een wou worden in de toekomst. Met het boekje ‘Wie heeft er op mijn hoofd gepoept’ hebben mijn zus en ik ons meerdere keren kapot gelachen. We hadden ook het grote Egel- Beren- en Prinsessenboek waaruit uren lang werd voorgelezen. Op zeer jonge leeftijd (tweede kleuterklas) heb ik al leren lezen. Mijn zus zat al in het  eerste leerjaar dus ze kon al lezen, waar ik heel jaloers op was. Hierdoor wou ik zelf ook leren lezen.

In het eerste leerjaar heb ik verder leren lezen en oefende dit thuis met simpele boekjes. In het eerste en tweede moesten we elke week minstens één keer gaan lezen met kinderen die ouder dan ons waren. Dit was voornamelijk met kinderen van het vijfde en zesde leerjaar. Zij hielpen ons met lezen en lazen ons soms ook voor. We moesten dan elks een boekje nemen op je eigen leesniveau. Dit bepaalde je juf of meester.

Ik heb in de lagere school de hele Fantasia reeks van Geronimo Stilton en de boeken van de Thea Sisters gelezen. De Fantasia boeken hebben nog vrij veel interactie met onder andere prenten, verschillende lettertypes en geurbladzijden. Zoals de titel al verklapt zijn dit zeer fantasievolle boeken. De Thea Stilton boeken gaan over verschillende prinsessen in verschillende rijken. Deze vallen ook onder het fantasie-genre. Strips zaten toen ook al in mijn leespakket, vooral de Kiekeboe en F.C de Kampioenen. Als een tekstballon te groot was haakte ik eerder snel af en keek gewoon naar de illustraties. In het zesde moesten we elke dag een kwartier lezen en mochten boeken van thuis meebrengen of van de schoolbibliotheek gaan halen.

Vanaf het moment dat ik in het middelbaar zat (en eind lagere school) begon ik minder interactieve boeken te lezen en meer echte leesboeken. Ik begon toen ook meer te lezen, vooral voor de opdrachten voor het vak Nederlands. Tijdens het schooljaar las ik niet zo veel maar in de zomer kon ik zo veel boeken lezen als ik wou. Ik las samen met mijn mama en zus in de tuin van ‘s ochtend tot avonds. Vanaf het tweede middelbaar moesten we boekjes beginnen lezen in een andere taal. Buiten de boekjes die we op school moeten lezen heb ik dit tot op het heden nog niet gedaan. In de tweede graad las ik meer gewone boeken dan in de eerste graad.

Mijn huidig leesniveau zit zowel op niveau twee als op niveau drie. Ik herken me in het feit dat ik open sta voor nieuwe dingen maar ook graag herkenbare onderwerpen heb. Dramatiek spreekt me aan en met complexe structuren heb ik niet super veel moeite. Ik lees voornamelijk om te ontspannen en ben nieuwsgierig naar de wereld van anderen. Ik vind het ook geen probleem als er een stuk wat dieper of moeilijker is. Ik lees graag boeken waar van de thema’s niet te ver van mijn bed liggen en luchtig zijn om te lezen. Mijn zus heeft een invloed gehad op het genre dat ik lees. Ik las (en lees) de boeken die zij voor mij heeft gelezen. Als ik een boek lees is dit om te ontspannen of voor school. Het genre dat ik het liefste lees is fantisy, young-adult en mysterie boeken.

Enkele voorbeelden van series die ik al gelezen heb zijn de Harry Potter boeken, de Twilight serie, The Hunger Games en Beautiful Creatures. Ik ben nu bezig ik de laatste prequel van de Maze Runner-trilogie.

Het beste boek dat ik tot nu toe heb gelezen is ‘De Valeriusmoorden’ van Paul Kustermans. Het is een boek dat gaat over een seriemoordenaar die toeslaat op een kostschool en ontmaskerd word. Het boek valt vlot te lezen en je hebt altijd zin om toch nog een deeltje te lezen. Het genre van dit boek valt ook heel hard in de smaak bij mij. Niet volledig in hetzelfde genre bevind zich het boek ‘Boy Nobody’ van Allen Zadoff. Dit gaat over een jongen die voor een geheime overheidsinstelling staatsbedreigingen moet vermoorden. Ik hou zo hard van dit boek door de schrijfstijl. Zoals ‘De Valeriusmoorden’ is het zeer vlot geschreven en wil je blijven lezen. De combinatie van spanning, avontuur en liefde vind in fantastisch. Op 3 van mijn favoriete boekenlijst staat de volledige Hunger Games serie. Deze boeken zijn stuk voor stuk een combinatie van actie en liefde. De balans tussen deze twee factoren is goed verdeeld.   

In de toekomst ben ik van plan om nog veel te lezen. Ik verwacht dat ik de komende jaren nog hetzelfde genre ga blijven lezen maar dan stilletjes aan ga overschakelen naar hogere lectuur. Ik denk ook dat ik al sneller een  boek in het Engels ga lezen dan dat ik nu doe. Ik ben zeker ook niet van plan om na de middelbare school nooit meer een leesboek vast te pakken.  

REACTIES

een scholier

een scholier

k

6 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.