ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis

Lezen is leuk, lezen is stom, maar de vraag is zoals altijd: waarom?

Door de jaren heen heb ik behoorlijk wat boeken gelezen. Ik heb altijd al van lezen gehouden. Deze boeken lopen van 365 verhaaltjes voor het slapen gaan tot boeken van 600 pagina’s. In deze leesautobiografie geef ik een overzicht van mijn leeservaringen van peuter af aan tot nu.

Thuis

Vroeger werd er bij mij thuis elke dag voorgelezen. Mijn ouders vonden het heel belangrijk om ons elke dag voor te lezen, zodat wij een goede woordenschat opbouwden voor de basisschool. Een boek wat nog erg goed in mijn geheugen zit, is 365 Elfjes. Dit is een boek met 365 korte verhaaltjes, met de bedoeling er elke dag 1 te lezen. Ik vond het helemaal fantastisch als mijn moeder dit voorlas. Even weg van de realiteit naar de mooie wereld van de elfjes.  

Basisschool

Op de basisschool leerde ik zelf echt lezen. De boekjes waar wij mee begonnen waren voornamelijk boekjes van Borre. Wij lazen deze boekjes omdat deze boekjes erg goed waren voor de beginnende lezers. Naarmate ik ouder werd, begon ik steeds moeilijkere boeken te lezen. Vanaf groep zes begon ik bijvoorbeeld heel veel boeken van Francine Oomen te lezen. Ik vond haar schrijfstijl erg leuk. De serie ‘Hoe overleef ik’ vond ik het allerleukste omdat ik me erg kon inleven in de hoofdpersoon Rosa. Ook waren de boeken niet al te moeilijk, wat het alleen maar leuker maakte om te lezen.  

De leraren lazen ook veel boeken voor. Vaak waren dit boeken waarin een wijze les was verwerkt, bijvoorbeeld de boeken van Carry Slee. Ik vond deze boeken erg leerzaam en fascinerend. Ik vond het erg knap hoe Carry Slee door middel van een leuk verhaal ieder kind een les kon leren.

Middelbare school: onderbouw

In de onderbouw van de middelbare school is mijn smaak niet heel erg veranderd ten opzichten van de basisschool. In het eerste jaar was ik nog een beetje blijven hangen op de boeken van Carry Slee en Francine Oomen, dezelfde boeken als op de basisschool. Deze boeken gingen vooral over liefde, humor en drama. Als een beginnende puber vond ik dit helemaal geweldig, omdat ik alles nog een beetje aan het ontdekken was. Ik was helemaal geen fan van science-fiction of boeken die echt duidelijk fictie waren, en niet echt gebeurd konden zijn.  

In het tweede en derde jaar ging ik boeken lezen van meer verschillende schrijvers. Ik ging ook meer Engelse boeken lezen.  

Middelbare school: bovenbouw

Mijn smaak van boeken is in de loop der jaren toch wel een beetje veranderd. Zo kon je me drie jaar terug echt niet blij maken met een science-fiction boek, daarentegen vind ik het nu wel erg leuk. De boeken brengen je in een andere wereld, ze halen je weg uit de realiteit. Ook lees ik nu regelmatig boeken waarvan een serie is gemaakt. Zo heb ik de serie ‘Shadowhunters’ gekeken op Netflix, en ben ik nu de boekenserie hiervan aan het lezen. Ik vind het grappig om te zien hoe anders een film of serie kan zijn ten opzichten van het boek, terwijl het toch hetzelfde verhaal is.

Ik ben nog lang niet uitgelezen. Ik ben van plan nog veel boeken te gaan lezen. Ik zou wel graag meer biografie’s willen lezen, omdat het leven van een ander mij erg boeit. Ook ben ik van plan nog meer Engelse boeken te lezen, omdat ik de Engelse taal erg mooi vind.  Als ik mijzelf als lezer zou moeten beschrijven, zou ik een groene lezer zijn. Ik vind lezen totaal niet vervelend, maar ik bekijk vooral de inhoudelijke kant. Sommige boeken kunnen mij wel flink aan het denken zetten.  

Het helpt wel ontzettend dat wij op school de kans krijgen om te lezen. Soms vergeet ik hoe leuk lezen is. Als wij dan een les moeten lezen, kan ik mij weer helemaal verdiepen in een boek en dan wil ik thuis verder lezen. Het lezen in de les stimuleert mij dus om thuis ook te gaan lezen en in de toekomst ook.  

Mijn smaak van lezen is dus erg veranderd, ook ben ik meer verschillende schrijvers gaan lezen. Ik zal nooit stoppen met lezen. Ik houd ervan dat je als het ware je eigen film kan maken in je hoofd en je helemaal kan verdiepen in een boek. Wat ik precies ga lezen, dat weet ik nog niet precies. Maar ik weet wel, lezen vind ik leuk!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.