ADVERTENTIE
Open Avond = ontdekken of jij hier past Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!
Mijn moeder heeft als kind al veel gelezen en toen ik klein was heeft ze ook nog veel gelezen (nu heeft ze er wat minder tijd voor). Vanaf baby heeft ze mij voorgelezen. Ze heeft mij altijd aangemoedigd om veel te lezen en dat heb ik dan ook met heel veel plezier gedaan. Ik denk doordat ik toen ik klein was zoveel gelezen heb, nu een goede woordenschat heb daardoor en ook een goede spelling heb. Dus ik ben mijn moeder heel erg dankbaar dat ze me altijd alle boeken gegeven heeft die ik maar wilde. Ik heb heel veel boeken gelezen en die kan ik natuurlijk niet allemaal opschrijven, omdat ik ze niet meer allemaal weet. Mijn eerste leeservaring is een stoffen boekje, vertelde mijn moeder.

Kleuters
Mijn voorleesherinnering bij de kleuters zijn heel leuk. We gingen bij de kleuters altijd in een kring zitten en dan ging onze juffrouw boeken voorlezen. Mijn moeder heeft ook heel veel voorgelezen. Boeken die ik me nog kan herinneren:
- Kleine IJsbeer van Hans de Beer. Hier waren hele reeksen van. Het ging over een ijsbeer en zijn ouders en die maakten allemaal avonturen mee. Ik vond het altijd erg spannend en heb die boeken echt heel vaak gelezen.
- Klaas Vaak leest voor van ?. Dit vond ik een heel sprookjesachtig boek. Ik vond de eerste verhaaltjes altijd heel erg mooi, alleen werd het verderop in het boek wel een beetje saai.
- Angelina Ballerina van Helen Craig. Dit boek ging over een muis die danseres wilde worden. Ik vond dit echt een geweldig boek en heb het heel vaak gelezen, waarschijnlijk omdat ik zelf ook heel graag danste.
- Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle. Een mooi boek dat ik ook heel vaak gelezen heb. Het gaat over een rups die zich steeds maar voleet en uiteindelijk een mooie vlinder wordt.
- Over een kleine mol….. van Holzwarth/Erlbruch. Het gaat over een mol en iemand heeft op zijn hoofd gepoept en nu wil de mol graag weten wie op zijn hoofd gepoept heeft. Van dit boek kon ik ook geen genoeg krijgen.
- Ik wil die! van Imme Dros/Harry Geelen. Dit boek gaat over een meisje die hele mooie rode lakschoentjes koopt die eigenlijk te klein zijn en waar ze dus pijnlijke voeten van krijgt. Ik vond het mooi omdat ik zelf heel graag lakschoentjes wilde, maar niet mocht van mijn moeder!
- Paddington van Micheal Bond en David Mckee. Hier waren ook hele reeksen van, maar mijn favoriet was die over het ontzettend grote sorbetijs die Paddington kreeg nadat hij iets moedigs had gedaan.
- Dikkie Dik van ? Er waren hier ook hele verschillende verhalen van, ik was gewoon ook heel erg fan van Dikkie Dik, ook keek ik altijd naar Sesamstraat en als meneer Aart een stukje voorlas uit Dikkie Dik.

Ik kan me niet herinneren dat ik in deze tijd boeken niet leuk heb gevonden.

Groep 3 t/m 8

In deze periode heb ik mijn meeste boeken gelezen. Op de basisschool hadden we een paar keer per week een leesuurtje. In de lagere groepen werd je dan nog door een vader of moeder van school voorgelezen, maar later pakte je gewoon een boek uit de kast en ging die lezen. Daar moest je dan ook eens soort leesverslagje over maken met een tekening. Het niveau van de boeken bestond uit avi’s en in de loop van de jaren hoorde je dan bij avi 9 te zijn. De boeken die wij op school moesten lezen waren vaak best wel oud en ik vond ze meestal niet zo leuk. Ze waren een beetje in de sfeer van Guus Kuijer geschreven en dat vond ik altijd een beetje vaag, er werd nooit duidelijk verteld waar het echt op sloeg (vond ik die tijd). Ik heb heel veel Paul van Loon, Jaques Vriens en Carry Slee gelezen, daar had ik echt alle boeken van. Ook was ik lid van de Griezelclubkrant (en Leminscaatkrant) en had ik alle boeken van het zogenaamde ‘Griezelgenootschap’. Ik heb nog steeds alle boeken van deze schrijvers. Paul van Loon vond ik heel spannend schrijven en de eerste delen van de Griezelbus (deel 4,5 en 0 vond ik minder) vond ik echt heel erg leuk. Jaques Vriens vond ik heel goed, omdat hij herkenbare verhalen, maar dan wat avontuurlijker schreef. Jaques Vriens is zelf leraar geweest en schreef dus veel verhalen over kinderen op school. Nu ik de boeken weer lees, snap ik niet wat ik zo leuk aan deze schrijvers vond, omdat ze een beetje ‘goedkoop’ zijn geschreven. Vooral Carry Slee heeft hetzelfde verhaalprincipe: 1) een jongen heeft een probleem 2) een meisje heeft een probleem 3) het meisje en de jongen zijn verliefd op elkaar, alleen dat weten ze niet van elkaar. Bij alle boeken is dit wel het geval, uitzondering is Spijt! ,wat wel een goed actueel boek is. Met goedkoop bedoel ik dus dat alle boeken een beetje op elkaar lijken en in hetzelfde genre en op dezelfde manier zijn geschreven (uitzondering van Vriens is ‘Weg uit de Peel’, wat een heel goed boek is en dat ook echt een tijd mijn topboek was).

Boeken die ik in de lagere groepen minder vond kan ik me niet zo heel goed herinneren, behalve één: De Minpins van Rohal Dahl. Dahl heeft dit boek echt fantastisch geschreven, vind ik nu, maar toen vond ik het heel erg eng. Het gaat over een jongen die uit zijn huis ontsnapt en het grote donkere bos ingaat en daar wonen allemaal draken. De Minpins (een soort lilliputters) laten hem hun huizen zien en proberen hem te redden van de draak. Uit eindelijk doodt de jongen de draak door de draak naar een meer te lokken en daar kan de draak niet tegen. Het waren vooral de plaatjes die het boek heel eng maakten. Het boek heeft maanden in de kast gelegen, ik had heel veel nachtmerries en ik ging zelfs plannen verzinnen wat ik moest doen als de draak naar het Kralingse Bos zou komen (ik woon op de Kralingse Plaslaan).
Boeken die ik ook minder vond waren die van Guus Kuijer, Imme Dros en Lydia Rood. Zij beschrijven een soort fantasie waar ik gewoon niet in mee kan denken (zoals Anansi’s Web)

Zoals gezegd hadden wij, vooral in groep 6 t/m 8 veel leesuurtjes en we moesten ook van elk boek dat we uithadden, een klein boekverslag maken en een tekening erbij. Ik heb de boekjes van groep 6 toegevoegd, dat is van een heel jaar lezen.

Klas 1 tot nu op de middelbare school

In de periode van groep 8 naar klas 1 is mijn smaak wel veranderd. Ik ben historische romans heel erg mooi gaan vinden en ik lees ze nu nog graag. Daarbij moet je denken aan Thea Beckman en Simone van der Vlugt. Thea Beckman is een hele goede schrijfster, alleen sommige boeken vind ik fantastisch en andere helemaal niet. Boeken die ik heel mooi vond waren: Hasse Simonsdochter, Kruistocht in Spijkerbroek en De Zwerftoch van Korilu, de triologie Geef me de ruimte, Triomf van de verschroeide aarde en rad van Fortuin, Kinderen van Moeder Aarde (eerste deel van triologie) en Saartje Tadema. De rest van de boeken heb ik (nog) niet gelezen of vond ik veel minder goed. Op dit moment vind ik van de kinderboekenschrijvers Simone van der Vlugt het best. Ze heeft nu 6 boeken geschreven: De Amulet, Bloedgeld, De Guillotine, Zwarte Sneeuw, Jehanne en Schijndood. De verhalen zijn zeker niet allemaal in dezelfde stijl geschreven, het zijn goede en duidelijke verhalen en terwijl het eigenlijk ‘saaie geschiedenisverhalen’ zijn, maakt zij er iets heel spannends van. Een ander boek dat ik (natuurlijk) heb gelezen is Harry Potter (leuke boeken, al zitten er wel heel veel fouten in!). Ik ben mij in de derde heel erg gaan interesseren, vooral de Tweede Wereldoorlog, daar lees ik ook veel leesboeken over.
Een schrijfster die ik nog steeds minder vind is Lydia Rood.

Ik heb deze jaren nog niet veel volwassene boeken gelezen, daar ben ik nu een beetje mee aan het uitproberen (dus mijn smaak moet zich nog vormen):
- Een Liefde in Auswitz (de schrijver kon ik niet meer achterhalen). Ik vond dit een heel mooi boek, het is waargebeurd en het is meer een soort informatieboek dat je als leesboek leest.
- De rechterhand van de slaap (de schrijver kon ik niet meer achterhalen). Ik vond dit boek ontzettend saai en toch heb ik het uitgelezen. Het boek ‘kabbelde’ maar een beetje verder, er zaten geen hoogtepunten in.
- Anna Karenina van Tolstoi. In dit boek ben ik begonnen, ik denk dat ik de eerste 300 pagina’s had gelezen en toen heb ik het boek 3 weken ergens laten liggen. Ik kon het hele verhaal (dat al best ingewikkeld was) niet meer volgen, en ik heb het maar even weggelegd.

De komende jaren…

Ik denk dat ik in de komende tijd een beetje uit ga zoeken wat ik leuk vind en wat niet. Ik denk dat ik historische boeken dus altijd wel mooi zal vinden. Ook vind ik waargebeurde verhalen vaak goed. Maar ik heb te weinig boeken voor volwassenen geschreven om te kunnen zeggen welke boeken ik mooi ga vinden.
Ik heb een beetje zin om aan mijn boekenlijst te beginnen. Ik vind het absolutt niet erg om te lezen, maar ik vind het niet leuk om voor een bepaalde datum te lezen en boeken te lezen die Nederlande literatuur zijn, omdat ik ze liever zelf uitkies (daar is wel een beetje mogelijkheid in). Mijn smaak zal dus zeker nog veranderen, omdat ik dus een hele nieuwe soort boeken ga lezen. De verwerkingsopdrachten heb ik trouwens doorgelezen en ze lijken mij heel leuk!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.