Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Taekwondo

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 3e klas havo | 965 woorden
  • 27 juni 2001
  • 80 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
80 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Inleiding:

Ik houd mijn spreekbeurt over T’ ae-kwŏndo omdat ik op deze sport zit en dit ook een hobby van mij is. Ook doe ik het hierover omdat het niet een heel erg bekende sport is en ik dus jullie misschien een beetje kan introduceren. Ik heb zelf de rode band en zit ongeveer 4 jaar op T’ ae-kwŏndo. Op het bord staan de onderdelen geschreven waarover ik het ga hebben. (OP BORD: BEVORDERING, EXAMENEISEN, WEDSTRIJDEN, KOSTEN). T’ ae-kwŏndo is een te grote en uitgebreide sport dus ik zal alleen de grote lijnen vertellen. Het woord T’ ae-kwŏndo bestaat uit 3 delen, tae betekent voet, K’won betekent vuist en do betekent methode. T’ ae-kwŏndo is van oorsprong een Koreaanse sport.

Bevordering:

Als je op T’ ae-kwŏndo gaat krijg je de witte band, dit is de eerste band en betekent dat je een beginner bent. Je kunt met examens een hogere band halen, dit begint bij geel, groen, blauw en rood op je eigen sportschool, daarna moet je landelijk op voor de zwarte band, of voor de kinderen onder de 16 de Poom ( de Poom kan op 16 jarige leeftijd ingewisseld worden voor de officiële zwarte band). De zwarte band is Gelijk aan de 1e dan. Een dan is een niveau op hogere klasse. Er zijn 9 dannen te behalen, de eerste 6 kunnen op Dezelfde manier als de 1e dan gehaald worden. Als je de 7e 8e en 9e dan wilt halen moet je een hoop doen voor de bond en de WTF ( World T’ ae-kwŏndo Federation) van T’ ae-kwŏndo. Er zijn maar een paar mensen in de wereld die de 9e dan hebben behaald. Er zijn speciale betekenissen bij elke band, Ik zal hierbij een paar voorbeelden noemen: Wit: Onschuldig. (LATEN ZIEN) Geel: Aarde. Een opgroeiende plant. (LATEN ZIEN) Rood: Gevaar, waarschuwing. (LATEN ZIEN) Zwart: Tegenovergestelde van wit, rijpheid en vaardigheid in T’ ae-kwŏndo.

Exameneisen:

Om op te gaan voor een hogere band of dan moet natuurlijk wel wat gedaan worden. Je vaardigheid wordt op verschillende manieren bekeken. De belangrijkste is de Taebaek (OP SCHRIJVEN OP BORD). Een taebaek is een schijngevecht met 4 mensen. Je wordt van elke kant aangevallen en je moet je daar tegen verdedigen en terugaanvallen. Hier is een vaste volgorde van. Als je de taebaek op de juiste volgorde loopt met de goede techniek en genoeg kracht ben je op dat onderdeel geslaagd. De sportschool bepaalt welke taebaek je moet kunnen lopen voor een bepaalde band. Als je landelijk op gaat voor de zwarte band staat het echter vast, Je moet er 8 kunnen lopen
Hoe hoger de taebeak, hoe moeilijker het wordt. Wat je ook moet kunnen uitvoeren zijn stapstechnieken en zelfverdediging, deze lijken wel enigszins op elkaar. Een stapstechniek is een verdediging voor als iemand met een stoot naar je toe komt en een terugaanval, en zelfverdediging is als je op een bepaalde manier vast gepakt wordt je daar uit te bevrijden en een aanval terug maken. Deze moeten steeds beter uitgevoerd worden en per band moet je er steeds meer kunnen. Voor de rest wordt er nog gekeken hoe jij je schoppen en trappen maakt, of de techniek daar ook goed in zit. Hoe hoger je zit, des te meer trappen je moet kunnen en des te beter moeten je trappen uitgevoerd worden. Je voert de trappen uit op een kussen. Als laatste voor de zwarte slip of de zwarte band komt er nog een breektest bij. Als je voor de zwarte slip gaat moet je een plank op hoofdhoogte doorschoppen met je hak, hier zijn 2 trappen voor mogelijk. Voor zwart moeten 2 planken worden gebroken maar allebei terwijl je nog in de lucht bent. Er staan 2 mensen met allebei 1 plank in de hand. Je moet de 1e plank doorschoppen met een gesprongen trap en vervolgens met een meshand, een open hand, het 2e plankje doormidden slaan. Voor dannen boven de 1e dan wordt weer meer en beter gevraagd. Het plankje wordt dan bijvoorbeeld op 2 meter of hoger gehouden en je mag die met een willekeurige trap doorschoppen. Als laatste wordt bij de zwarte band ook je kennis van Koreaanse benamingen en het Chinese tellen getest. IPV taebeak 1 te roepen zullen zij dus roepen Taebeak il – yang. Ik wil jullie graag alle benamingen vertellen maar dan kom ik in tijdnood dus ga ik verder naar het volgende gedeelte.

Wedstrijden:

Bij T’ ae-kwŏndo worden ook wedstrijden gehouden. Er zijn 3 verschillende soorten wedstrijden maar de meest bekende en beoefende is toch wel het vol contact sparren (vechten). Hierbij krijg je een pantser, een hoofdbeschermer en voor de mannen een tok om. Een tok wordt over het ondergoed gedragen en beschermt je kruis tegen afwijkende trappen of stoten. Ook krijg je been en arm beschermers om omdat anders het afweren TE pijnlijk zal zijn. De regels zijn simpel: je staat tegen over elkaar en er wordt geroepen si-chaque, Dit betekent beginnen. Nu mag er geschopt worden op het hoofd en op het pantser. Er mag nooit in de rug geschopt worden. Ook kun je stoten, het is de bedoeling dat je dit op het pantser doet of op de bovenkant van het hoofd, op de voorkant zit namelijk geen beschermlaag. Wie het meeste punten scoort, wint dit gevecht. Dit klinkt vrij simpel maar is echter zeer moeilijk vanwege dat de snelheid de kracht en de timing van de schoppen en/of stoten perfect moet zijn.

Afronding:

Hierbij ben ik BIJNA aan het einde gekomen van mijn spreekbeurt T’ ae-kwŏndo en ik hoop dat ik jullie in grote lijnen heb kunnen vertellen wat de sport T’ ae-kwŏndo in houdt. Iedereen mag en kan op de sport gaan. Voor meer uitgebreide informatie over Taekwondo het boek lezen van ELMAR BUDO SPORT, taekwondo. Dat was het. Dankjulliewel

REACTIES

A.

A.

Deze jongen schrijft de budo sport zo op TIk zit er zelf ook op en ik kan het weten er zit nog een fout in. In de tekst word gezegt dat je een stoot naar het hoofd mag stoten maar dat mag niet het geld alleen voor het panser.
Er word ook gezegt dat je vanaf je 6e dan iets speciaals moet ontwerpen voor de WTF (World Taekwondo Federation) maar het is pas bij het 4e dan na dat moet je iets specials gaan doen. En er het woord 'Tok' word verkeerd geschreven het is Toque. Er word ook uitgelegt dat de trappen perfect moet zijn dat is niet zo erg nodig het is al genoeg om een punt te scoren met een niet zo perfecte trap. Hij zegt ook dat die (BEVORDERING, EXAMENEISEN, WEDSTRIJDEN, KOSTEN) zal gaan uitlegen maar hij heeft kosten zo juist niet uitgelegt. Hij zegt ook er moet Chinees geteld worden maar het moet juist in het Koreaans want het is een Koreaans sport.

15 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.