Massamedia Dagbladen en Milosevic
Maarten de Haas
Klas: 4/5 Havo
Onderzoek in het kader van het schoolonderzoek Maatschappijleer 2001-2002
Inhoudopgave:
1. Inleiding
2. hoofdvraag
hypothese
deelvragen
3. toelichting onderwerp
4. conclusie
5. bronvermelding
6. activiteiten onderzoek
7. bijlagen
1
Inleiding
In het kader van het schoolonderzoek Maatschappijleer moet ik een onderzoeksverslag maken over massamedia. Als massamedia heb ik gekozen voor het dagblad.
Ik heb in de dagbladen, de Volkskrant en de Telegraaf, de vergelijking in nieuwsberichtgeving onderzocht, in de zaak Milosevic. Sloboban Milosevic staat terecht voor het Joegoslavië Tribunaal wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.
Op dit moment is de zaak Milosevic regelmatig en gedurende langere periode nieuws.
2
Hoofdvraag,
Massamedia: dagblad
Gekozen dagbladen: de Volkskrant en de Telegraaf
Gekozen onderwerp: de zaak Milosevic.
De verschillen in de berichtgeving over hetzelfde onderwerp, nl de zaak Milosevic in het dagblad de Volkskrant en de Telegraaf. Hierbij let ik op de plaats van het artikel, de belangrijkheid, het taalgebruik en achtergrondinformatie in beide dagbladen.
Hypothese: ik verwacht…….
Ik verwacht als uitkomst dat de Telegraaf veel minder zakelijk is dan de Volkskrant en dat de
Telegraaf een sensationeler beeld geeft van de gebeurtenissen dan de Volkskrant. Dit verwacht ik o.a. omdat de gekozen krantenkoppen spectaculairder zijn bij de Telegraaf. Ik verwacht verder dat de berichtgeving van het door mij gekozen onderwerp in de Telegraaf minder groot en verder op in de krant te vinden zijn, dan in de Volkskrant. Het gaat namelijk om een ingewikkelde politieke juridische rechtzaak, gedurende een langere periode.
Deelvragen:
A. Wat is de geschiedenis van zowel de Telegraaf als de Volkskrant? B. wat is de identiteit / doelgroep van de Telegraaf en de Volkskrant?
C.Wat is het verschil en de invloed van de kosten tussen beide kranten (aantal lezers / abonnementen / advertenties etc.) D. Wat is het verschil in krantenknipsels van de Telegraaf en de Volkskrant over hetzelfde onderwerp op hetzelfde tijdstip?
E. Welke verschillen zijn er tussen de opmaak en de inhoud van de berichten in de Telegraaf en de Volkskrant?
A: Wat is de geschiedenis van zowel de Telegraaf als de Volkskrant
De Telegraaf:
Tot WO1 -De Telegraaf verscheen als dagblad voor het eerst op 1 januari 1893. Aan de wieg stond jonkheer Henry Tindal, een politieke actieve man die sinds 1888 het avondblad de Amsterdammer bezat. Maar dit blad was voornamelijk op elite gericht. Tindal zag een gat in de markt om een krant uit te geven (de Telegraaf) als ochtendblad dat politiek en godsdienstig neutraal moest zijn en veel aandacht aan handel, scheepvaart en nijverheid zou moeten besteden. Met daarnaast, een goedkoop avondblad De Courant, voor het volk. Hiernaast kocht Tindal nog een aantal andere kranten op en liet zich vestigen in de Electrische drukkerij in de Gravenstraat in Amsterdam, de eerste “drukfabriek” van ons land. Hoewel de Telegraaf een langzame start maakte sloeg de krant toch aan. De Telegraaf onderscheidde zich door een levendig uiterlijk en, geheel naar Tindals idee, door uitvoerige, actuele berichtgeving. Omdat Tindal zakelijk geen kei was, ging in 1901 de krant failliet. Hierbij kwam nog dat Tindal in 1902 stierf. Maar H.M.C. Holdert blies de succesformule nieuw leven in. Hij verlaagde de abonnementsprijs, breidde de redactie uit en stelde meer pagina’s ter beschikking, kortom de krant werd dikker en levendiger.Holdert nam in dertig jaar tijd acht andere kranten over, waarvan de bekendste Het Nieuws van den Dag was. Hierbij ging het Holdert niet eens om de krant, maar om de plek aan de Nieuwe Voorburgwal van de Verenigde Drukkerijen, die Het Nieuws van den Dag drukte. Tindal liet op die plek een nieuw gebouw maken van 35 meter hoog (in die tijd één van de hoogste gebouwen van A’dam.) Het uitbreken van WO1 maakte de krant nog onmisbaarder dan in vredestijd. De Nederlandse regering, die angstvallig de neutraliteit van ons land handhaafde, zag scherp op de pers toe.
Vanaf WO2 -Tijdens de 2e WO sprong vooral de Telegraaf in het oog met haar fel anti-Duitse houding. De krant werd verweten de neutraliteit van Nederland ernstig in gevaar te brengen. Hoofdredacteur J.C.Schröder werd eind 1915 op verdenking van een misdrijf tegen de veiligheid van de Staat enkele weken in preventieve hechtenis genomen. Na een lange reeks van processen werd hij vrijgesproken. Hoewel het verhaal dat de Telegraaf fout was in WO 2, nog altijd hardnekkig de ronde doet, gedroeg de krant zich niet afwijkend van andere dagbladen. Andere kranten deden in de oorlog in feiten dezelfde berichtgeving. De Telegraaf viel destijds meer op omdat het toen al de grootste krant van Nederland was en bovendien een voor die tijd zeer uitdagende en moderne opmaak hanteerde. Dr. R. Vos concludeerde in zijn boek “niet voor publicatie, de legale Nederlandse pers tijdens de Duitse bezetting”: “Hoewel De Telegraaf weinig reden heeft om trots op de bezettingsjaren terug te zien, moet worden vastgesteld dat het redactionele beleid eerder wijst in de richting van het streven kwalijke invloeden zoveel en zolang mogelijk tegen te gaan, dan op capitulatie en dienstbaarheid, zoals door velen met grote stelligheid is beweerd of zelfs bewezen wordt geacht. Als dagbladuitgever heeft Holbert zich niet wezenlijk anders dan zijn Collega’s gedragen.”
De Volkskrant:
Tot WO2 -de Volkskrant is op 2 oktober 1919 opgericht. Een paar maanden later, vanaf 19 januari 1920 verschijnt de krant om de dag. Op 1 oktober 1921 wordt de Volkrant een dagblad. De volkskrant heeft haar wortels in de katholieke arbeidsbeweging en wordt in 1932 volledig eigendom van het Rooms-katholieke werkliedenverbond, dat zijn hoofdzetel in Utrecht heeft. In 1935 verhuist de Volkskrant van Den Bosch naar Utrecht. De krant groeit uit tot een dagblad met nationale allure en heeft in 1939 27.000 abonnees. Van 4 oktober 1941 tot 8 mei 1945 stopt de Volkskrant zelfs haar publicatie onder druk van de bezetting.
Vanaf WO2 -in de eerste jaren na de oorlog ontwikkelde de Volkrant, onder leiding van hoofdredacteur Joop Lűcker, zich tot een van de belangrijkste landelijke dagbladen in Nederland, met een oplage van 109.000. De opvolger van het Rooms-katholieke Werkliedenverbond, de Katholieke Arbeidsbeweging (KAB) is nog steeds de eigenaar van de krant. Maar dit betekent niet dat de Volkrant een soort Vakbondsblad is. de redactie mikt doelbewust niet alleen op arbeiders maar op brede lezersgroep in de Katholieke kring. Wel oriënteert de krant zich jarenlang duidelijk op de Katholieke ethiek en politiek. De grote verandering in de jaren 60 en 70: in de sfeer van de verandering en de daarbij behorende fricties vindt in 1964 het ontslag van Lűcker plaats. De leiding wordt overgenomen door Jan van der Pluijm. Vanaf die tijd wordt de volkskrant steeds meer een dagblad met een uigesproken progressief karakter en trekt vooral jonge lezers aan. Op 25 september 1965 verdwijnt de onderkop ‘Katholiek dagblad voor Nederland’. Op die dag neemt de Volkskrant ook haar intrek in een nieuw gebouw aan de Wilbautstraat in amsterdam, pal tegenover het nieuwe gebouw van het Parool. In 1968 gaan de buren samen en vormen Perscombinatie NV. In 1975 sluit Trouw zich hierbij aan. De maatschappelijke ontwikkelingen gaan in die jaren niet aan de Volkskrant voorbij. De krant engageert zich kritisch met de vernieuwingsbeweging, de journalistiek wordt vrijer. De krant groeit in alle opzichten, wordt dikker en heeft in 1970 meer dan 200.000 abonnees. In 1982 zijn er al weer 50.000 bijgekomen. In de jaren 80 en 90: in dit jaar (1982) neemt Harry Lockeveer het roer bij de redactie over. Er volgt een periode van ingrijpende vernieuwingen. De krant wordt uitgebreid met een aantal katernen. In 1995 neemt Lockeveer afscheid als hoofdredacteur, hij wordt opgevolgd door Pieter Broertjes. In datzelfde jaar fuseert Perscombinatie met DNU. Uitgever van onder andere NRC Handelsblad en het Algemeen dagblad. De Volkskrant blijft in omvang en oplage groeien. In 1999 worden er gemiddeld per dag zo’n 350.000 volkskranten gedrukt. Op zaterdag 4 september verschijnt bij de zaterdagkrant het eerste Full color Volkskrant Magazin
De keuzeopdracht gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
H.
H.
Ik moet ook voor school een werkstuk maken over dagbladen nu kan ik alleen op internet niks vinden over het redactiestatuut vinden hoe ben jij hier aangekomen????????????????????
Groet,
HD Visser
20 jaar geleden
Antwoorden