De taal van muziek

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 3e klas vwo | 895 woorden
  • 28 februari 2002
  • 37 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
37 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Songtekst:

Artiest: Elton John
Titel: Dear God

1. Schrijf de songtext en de (vrije) vertaling uit:

Dear God, are you there Lieve God, bent u daar? Can you here me, do you care Kunt U mij horen, maakt dat U iets uit? Dear God, here we are Lieve God, hier zijn we dan
Less than perfect, far from free Verreweg niet perfect, weg van vrijheid

Oh we take what we get and we don't We nemen wat we zelf willen, de rest care no more interreseert ons niet
But we sometimes forget what it was Maar soms vergeten wij waarvoor U ons
you created us for gemaakt heeft Dear God, now's the time Lieve God, nu is de tijd
If you're listening, show some sign Als U luistert, geef een teken
Dear God, hear me plead Lieve God, hoor mij verdedigen
Don't desert us in our need Vergeet onze behoeften niet

Dear God, lend a hand Lieve God, geef Uw hand
Is this really what you planned Is dit echt wat U heeft bedacht? Dear God, in you we trust Lieve God, we vetrouwen U
Though we've failed you, don't fail us Al hebben wij gefaald, faalt U ons niet

Oh we take what we get but we can't We nemen wat we kunnen krijgen, maar
take much more daar is niet meer veel van over
Do you sometimes forget what it was Vergeet U soms, waarvoor het was om you created us for, dear God ons op deze wereld te zetten, lieve God?

I hope and pray you'll lead us to a Ik hoop en bid dat U ons zal brengen
brighter day naar een heldere dag Out of the darkness and light up our Weg uit het donkere en naar een nieuwe
way, dear God lichte weg, lieve God I hope and pray you'll lead us to a Ik hoop en bid dat U ons zal brengen
better way naar eenbetere manier
Love is the answer so light up our way, Liefde is het antwoord dus breng licht
dear God in ons leven, lieve God Light up our way dear God, dear God Maak ons leven beter lieve God, lieve God
Love is the answer so light up our way, Liefde is het antwoord dus maak het
dear God leven beter lieve God

2. Vertel waarom je dit lied gekozen hebt:

Ik heb dit lied uitgekozen omdat het met God te maken heeft, en in dit nummer wordt duidelijk dat we eens moeten nadenken over ons voortbestaan op aarde. Dat we niet zo egoïstisch moeten zijn tegenover anderen en God. We moeten meer dankbaarheid tonen voor God en je medemens, God heeft immers deze wereld geschapen en zelfs nu moeten we hem daar nog dankbaar voor zijn.

3. Vertel iets over de achtergrond van de zanger(es) / groep: Elton John, heet eigenlijk: Reginald Kenneth Dwight, geboren in Pinner, Middlesex op 25 maart in 1947, Brits popzanger en -pianist, begon al op zeer jeugdige leeftijd te musiceren en werkte in begeleidingsgroepen. In 1967 kwam hij in contact met de tekstschrijver Bernie Taupin, wat het begin was van een zeer succesvolle samenwerking. Met de LP Elton John in 1970 brak hij door. Het hiervan afkomstige nummer Your song is een klassieker. Met een repertoire van elkaar afwisselende ballads en toegankelijke rock and roll-songs werd hij zeer populair bij een breed publiek, bij wie hij tevens veel succes oogstte met zijn voorliefde voor bizarre brilmonturen. Zijn artistieke hoogtepunten beleefde John in de jaren zeventig, met albums als Goodbye yellow brick road (1973) en Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy (1975). Ook in de jaren tachtig en negentig wist hij zich echter moeiteloos aan de wereldtop te handhaven en bleef hij uiterst productief, ondanks in de pers breed uitgemeten tegenslagen en schandalen als een ingrijpende stembandoperatie, een moeilijke scheiding, een opvallende haartransplantatie en een bijna fatale drugs- en alcoholverslaving. Onder zijn talloze hits vallen ook de nodige duetten op, zoals met Kike Dee (Don't go breaking my heart, 1976 en True love, 1993), George Michael (Don't let the sun go down on me, 1991) en Eric Clapton (Runaway train, 1992). Elton John heft de volgende albums uitgebracht:

• Empty sky (1969) • Honky chateau (1972) • Don't shoot me • I'm only the piano player (1972) • Blue moves (1976) • Reg strikes back (1988) • Sleeping with the past (1989) • The one (1992)

4. Vertel iets over de levensstijl die bij deze muzieksoort hoort:

Elton John kijkt vooral naar de toekomst. Hoe het nu verder met de wereld moet gaan, als iedereen alleen maar op zichzelf let. Tegenwoordig moeten mensen meer voor anderen over hebben, in plaats van alleen zichzelf. We moeten eens gaan denken over wat God allemaal van plan was met de wereld en wat er nu van over is. De wereld maakt zichzelf kapot als het zo doorgaat net als nu op aarde, dat probeert Elton John duidelijk te maken.

5. Vertel tenslotte wat dit lied voor jou met levensbeschouwing te maken heeft: Dit lied heeft te maken met levensbeschouwing omdat het gaat over de zin van het leven. De schepping van de aarde en de mens door God, daarover moet weer nagedacht worden. Iedereen doet geen moeite meer voor een ander, iedereen alleen voor zichzelf. Wat is dan nog de zin van het leven, iedereen leeft alleen voor zichzelf. Hiervoor heeft God de wereld niet gemaakt. Dit alles heeft te maken met godsdienst; het gaat over de zin van het leven en de schepping en het geloof in God.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.