Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Democratie versus fundamentalisme

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 942 woorden
  • 19 maart 2002
  • 27 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
27 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Stap I:

Doel: een einde maken aan het geweld in Algerije, ervoor zorgen dat de economie weer goed gaat lopen en de bevolking een beter leven krijgt.

Stap II: De obstakels: Er zijn meerdere obstakels die in de weg van dit doel staan maar de grootste obstakels zijn de FLN en de GIA. De eerste heeft de economie verknald doordat ze er op uit waren om Algerije te industrialiseren. Ze verwaarloosden de landbouw waardoor 80% van de voeding geïmporteerd moest worden en dat heeft erg veel geld gekost. Die import was helemaal niet nodig geweest als de FLN de landbouw niet zo had verwaarloosd. Daarnaast was er een corrupte bureaucratie die de problemen alleen maar verergerde. De regeringsmethode van de FLN leidde uiteindelijk ook tot een erge schaarste, een gigantische stijging van de prijzen van gewone consumptiegoederen, een gigantisch leger jonge werkelozen en de leegloop van het platteland. Dus de FLN is een groot struikelblok. Zouden er gewoon verkiezingen zijn dan zou er wel een andere partij aan de macht komen maar dat laat de FLN simpelweg niet toe. Dus Algerije leeft als het ware onder een dictatuur (die van de FLN) die niet werkt. Het tweede obstakel is de GIA, de gewapende Algerijnen. Ze zijn het uiteraard geheel niet met de FLN eens en zien als oplossing geweld. Iedereen die de regering steunt afmaken, net zolang tot er geen ‘vijanden’ meer over zijn. Volgens mij niet de beste oplossing. Naast de FLN en de GIA bestaat ook nog de FIS, de fundamentalisten. In principe lijken die goed bezig en het volk wil waarschijnlijk ook het liefst hun aan de macht zien omdat ze niet moorden. Moorden is immers in strijd met de sjarie’a en een fundamentalistische partij zou dat dut dus nooit doen. Maar in de werkelijkheid schijnt de GIA deel uit te maken van de FIS, dit is alleen nog nooit bewezen. Voor de bevolking is er ook niets aan te doen want als ze ook maar één verkeerd woord zeggen worden ze of wel gemarteld of wel doodgemaakt. Dus een opstand zit er niet aan te komen. De FLN blijft doorgaan zoals ze nu bezig zijn, de FIS blijft proberen aan de macht te komen met als gevolg dat er meer doden vallen en de GIA gaat door met moorden in de hoop dat het uiteindelijk het verschil zal maken. Zo kan het eeuwig doorgaan dus er moet een oplossing komen.

Stap III: Zoals al eerder is gezegd kunnen deze obstakels niet zomaar worden overwonnen. Er is een ding dat sowieso moet gebeuren, de FLN moet geen invloed meer hebben in Algerije.Hoe?Als iemand dat wist zou het probleem er al lang niet meer zijn. Je kunt nou eenmaal niet die hele partij van de aardkloot laten verdwijnen. En met ze uitmoorden los je het ook niet op. En wat als de FLN toch de macht verliest?Zijn de Algerijnen dan beter af met de FIS of de GIA aan de macht? De FIS zou de hele grondwet ongeldig laten verklaren, en wat gebeurt er in een land zonder wetten, dat is ook gedoemd om te mislukken. Maar toch moet er iets gebeuren dus laten we even doen alsof de mogelijkheid bestaat om de FLN, de FIS en de GIA te laten verdwijnen. Er moet dan een nieuw bestuur komen dat het land goed kan leiden, ook onder de voorwaarden van de islam. Dus het nieuwe bestuur is er. Dan zitten we nog met een gigantisch slechte economische situatie. De bevolking leeft onder barre omstandigheden, ze worden dan wel niet meer onderdrukt en vermoord maar ze hebben simpelweg geen geld, ze leven in complete armoede. Dus de economie moet sterk verbeterd worden. Dan moeten we eerst weer even terugkijken naar wat er mis is met economie. · Staatsschuld van 25 miljard dollar. · Een inflatie van gemiddeld 25% · Een laag bruto-jaarinkomen · 27% beroepsbevolking is werkeloos
Hoe is dit op te lossen? Wat er ook gebeurd, die staatsschuld moet afgelost worden. Persoonlijk begrijp ik niet dat andere landen niet inzien dat Algerije in zo’n hopeloze situatie zit dat ze de staatsschuld verlagen of wel kwijtschelden. Ik zie ook wel in dat je dan aan de gang kunt blijven maar dit is toch wel een heel extreem geval. Maar als de schuld echt moet worden afbetaald moet dat gebeuren met de inkomsten die te halen zijn uit de verkoop en export van olie en aardgas. Dan de werkeloosheid. De agrarische sector zou heel erg goed kunnen zijn in Algerije maar doordat die in het verleden zo is verwaarloosd wordt er nu zoveel geïmporteerd. De werkloze beroepsbevolking moet dus in de agrarische sector aan het werk worden gezet. Het zal even duren voor die weer loopt maar uiteindelijk komt er zo (in ieder geval grotendeels) een einde aan de werkeloosheid en de agrarische sector werk weer mee waardoor er geen 80% meer geïmporteerd hoeft te worden en dat scheelt ook veel geld. En het BNP stijgt doordat de productie van voeding weer in handen van eigen land is. Uiteindelijk zal er hierdoor ook een einde komen aan de grote inflatie. En als de economie weer een beetje loopt kan alles ook langzamerhand weer op volle toeren gaan draaien, in plaats van op 30%. De arbeidsproductiviteit stijgt en het bruto inkomen eveneens. De bevolking krijgt weer meer koopkracht en zo komt er uiteindelijk weer een prima lopende economie.

Stap IV: Mijn conclusie is dus dat de regering afgezet moet worden, koste wat het kost. Het zal veel moeite kosten om alles weer op rolletjes te laten lopen maar het kan niet zo door gaan dus ik denk dat de Algerijnen er alles aan zullen doen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.