Voetbal, Ajax

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 1602 woorden
  • 5 december 2001
  • 184 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
184 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Hoe komen voetbalclubs aan hun geld? Amsterdamsche Football Club Ajax

Er zijn natuurlijk verschillende manieren waarop Ajax aan geld komt. De belangrijkste is waarschijnlijk door het verkopen van spelers. Als het seizoen is afgelopen, zijn er spelers met een aflopend contract of die het contract willen afbreken. Spelers kunnen een contract afbreken om verschillende redenen, ze kunnen bijvoorbeeld een club vinden waar ze meer kunnen verdienen, waar ze zich meer thuis voelen, of waar ze zich beter kunnen ontwikkelen omdat ze daar meer speeltijd krijgen of op een ander positie mogen spelen. Ook is het zo dat Ajax zelf een contract kan afbreken, omdat een speler zich slecht gedraagt (vaak schorsingen e.d.), omdat de speler te duur werd, omdat een andere club veel geld geeft voor de speler, of omdat de speler overbodig is geworden, doordat iemand anders zijn plaats heeft ingenomen. Het laatste gebeurt nogal vaak. Zo is bij Ajax Richard Witsche totaal overbodig geworden, zijn plaats is ingenomen door de jongere Rafael van der Vaart.

Natuurlijk komt Ajax ook op andere manieren aan hun geld, een ander belangrijk onderdeel van de bron van inkomsten zijn de partners en de sponsors. AFC Ajax heeft momenteel 5 partners en 12 sponsors, waaronder de hoofd- en shirtsponsor ABN Amro en kledingsponsor Adidas. Het sponsorbeleid van AFC Ajax is gericht op een vergaande samenwerking met bedrijven die hun relatie met Ajax, bij voorkeur internationaal, in hun communicatie-beleid integreren. Deze samenwerking is voor beide partijen een voordeel op zowel zakelijk én sportief gebied. AFC Ajax geeft haar partners en sponsors de gelegenheid gebruik te maken van verschillende reclamemogelijkheden, zoals daar zijn: reclameborden langs de velden, commercials op de grote schermen in de Amsterdam Arena en advertenties in de diverse Ajax publicaties. Tevens kunnen de partners en sponsors gebruik maken van de vele ontvangstmogelijkheden, in bijvoorbeeld het Ajax Museum, die Ajax rond haar wedstrijden biedt. Naast bovenstaande mogelijkheden worden door de partners en sponsors samen met Ajax omvangrijke marketingprogramma's ontwikkeld. Partners en sponsors hebben de exclusieve mogelijkheid gebruik te maken van het Ajax logo en de beeld- en portretrechten van de spelers in diverse communicatie uitingen. Goede voorbeelden hiervan zijn de Ajax Rekening en Ajax Credit Card van de ABN Amro, de ABN Amro "World of Ajax"- clinics in samenwerking met Adidas, de Ajax & kellogs-voetbalfeesten en de Melkunie Shootout voor basisscholen in de rust van elke competitie-wedstrijd.

Wat doen voetbalclubs met het geld?

In deelvraag 1 hebben we beantwoord hoe AFC Ajax aan hun geld komt, maar wat doen ze er eigenlijk allemaal mee ? De meeste mensen denken meteen dat ze alleen spelers kopen en verkopen, maar dat is wel erg oppervlakkig, want er gebeurt natuurlijk veel meer met het geld. Wat er allemaal mee gebeurt, verschilt per club.

AJAX Natuurlijk besteedt Ajax een groot deel van het geld aan de spelers. Ajax heeft in totaal 25 spelers.

Laatste aanwinsten van Ajax voor Seizoen 2001/2002 ( per 1 juli 2001):

-Zlatan Ibrahimovic
Hij is Ajax‘s duurste speler aller tijden terwijl hij pas 19 jaar oud is. Niemand wil kwijt hoeveel hij gekost moet hebben, wel is zeker dat het bedrag boven de Fl.10 miljoen ligt.

-Sergio Hellings
Voor de 16-jarige Sergio Hellings heeft men bij Ajax niks hoeven te betalen; hij is namelijk uit “de eigen kweek.” Dat wil dus zeggen dat hij eerst bij Ajax-jeugd zat.

-Ruud Kras
Voor de 18-jarige Ruud kras heeft Ajax Fl. 4.6 miljoen moeten betalen aan zijn vorige club “FC Volendam.”

-Maarten Stekelenburg
De 18-jarige Maarten Stekelenburg was Fl. 3.4 miljoen duur

OPVALLEND: Wat ons opviel aan de Ajax-selectie en de Ajax-selectie voor het komende seizoen, was dat er steeds meer nieuwe spelers komen die onder de 23 jaar zijn. Van de 25 spelers zijn er 15 onder de 23 jaar, en bij de nieuwe aanwinsten van Ajax zitten alleen maar spelers van onder de 19 jaar. We hebben alle jonge spelers met een leeftijd onder de 23 jaar met een groene kleur aangegeven. Op dit moment is Rafael van der Vaart de jongste speler van Ajax, hij is pas 18 jaar geworden. Maar volgend seizoen is dat Sergio Hellings, die nu 16 jaar is. Veel mensen hebben kritiek over het jonge Ajax, en maar weinig mensen vinden dat de jongen spelers goed zijn voor Ajax, de meeste mensen denken dat jongere spelers slechter zijn omdat ze minder ervaring en daardoor ook minder kwaliteit hebben. De opstelling van Ajax zag er de vorige wedstrijden ongeveer zo uit : (De wedstrijden hebben bijna altijd een 4-3-3 systeem, bij Ajax)

Naam Positie is nu…jaar
F. Grim Doelman 34
J. O’brien Verdediger 22
P. Pasanen Verdediger 20
C. Chivu Verdediger 20
T. De Cler Verdediger 22
A. Yakubu Middenvelder 20
T. Galásek Middenvelder 28
R. Van Der Vaart Middenvelder 18
S. Arveladze Aanvaller 28
P. Ikedia Aanvaller 20
C. Van Der Gun Aanvaller 21

Dit wil je ook lezen:

Bij de opstelling van Ajax zijn er maar 3 spelers boven de 23 jaar!

De gemiddelde leeftijd van de Ajax-opstelling is: 20.5 jaar
De gemiddelde leeftijd van de Ajax- selectie is : 25.3 jaar

De gemiddelde leeftijd van de Vitesse-opstelling is: 25.8 jaar
De gemiddelde leeftijd van de Vitesse-selectie is : 28.2 jaar

De gemiddelde leeftijd van de Feyenoord-opstelling is: 28.3 jaar
De gemiddelde leeftijd van de Feyenoord-selectie is : 29.4 jaar

De gemiddelde leeftijd van de PSV-opstelling is: 24.3 jaar
De gemiddlede leeftijd van de PSV-selectie is : 26.9 jaar

Als je Ajax, Vitesse, PSV en Feyenoord met elkaar vergelijkt, zie je dat Ajax de jongste selectie heeft én de jongste opstelling van deze 4 ploegen . Onze conclusie is dus, dat Mr. Adriaanse veel jonge spelers opstelt en de selectie steeds meer met jongere spelers uitbreidt. Ook krijgen de oude spelers als Aron Winter en Richard Witschge géén contractverlenging, in tegenstelling tot Rafael van der Vaart en Cristian Chivu, zij hebben namelijk beiden hun contract bijgetekend tot 2006. De enige oude speler die nog een beetje in de basis wordt gehouden is Fred Grim, maar hij is ook niet voor niks door Voetbal International (meest gelezen voetbalmagazine van Nederland) uitgeroepen tot “keeper van het jaar.”

De keuzeopdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Als je Ajax, Vitesse, PSV en Feyenoord met elkaar vergelijkt, zie je dat Ajax de jongste selectie heeft én de jongste opstelling van deze 4 ploegen . Onze conclusie is dus, dat Mr. Adriaanse veel jonge spelers opstelt en de selectie steeds meer met jongere spelers uitbreidt. Ook krijgen de oude spelers als Aron Winter en Richard Witschge géén contractverlenging, in tegenstelling tot Rafael van der Vaart en Cristian Chivu, zij hebben namelijk beiden hun contract bijgetekend tot 2006. De enige oude speler die nog een beetje in de basis wordt gehouden is Fred Grim, maar hij is ook niet voor niks door Voetbal International (meest gelezen voetbalmagazine van Nederland) uitgeroepen tot “keeper van het jaar.”

We hebben mensen om hun mening gevraagd. De vraag die we gesteld hebben is: “Is het feit dat Ajax jonge spelers probeert te krijgen van positieve of negatieve invloed op economisch niveau, voor Ajax?”

Omdat de meeste mensen anoniem wilden blijven, hebben we de namen van de mensen er niet bij gezet

Persoon 1: ‘’Op dit moment is het negatief, Ajax geeft veel geld uit aan de opleidingen van de jongere spelers, niet alleen bij het “echte ” team, maar ook bij de jeugdopleidingen (Ajax heeft één van de grootste jeugdopleidingen in Nederland). Maar op den duur zal Ajax daar de vruchten van kunnen plukken als ze bijvoorbeeld uitkomen bij het eerste elftal van Ajax, of als ze voor heel veel geld worden overgekocht door andere andere clubs

Persoon 2: “Ik vind, dat Ajax op dit moment niet goed speelt omdat de jongere spelers minder ervaring hebben, maar op deze manier wordt er wel in de toekomst geïnvesteerd.

De jeugdopleidingen

Een van de grootste uitgaven van Ajax op dit moment is het jeugdvoetbal. Het idee van Ajax, om meer geld te besteden aan de jeugdopleidingen, is niet helemaal zelf verzonnen door Ajax, het is eerder gestolen van een ander plan, een plan dat uitgevoerd zal worden op een veel grotere schaal: “het Masterplan.”

Op internationaal gebied stelt de Nederlandse Competitie niks voor, het is zelfs kinderlijk te noemen, daarom wordt het door verschillende mensen “the Micky Mouse-Division “ genoemd. Maar daar moet verandering in komen, volgens de KNVB ( Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond). Daarom is nu het Masterplan opgezet. Het Masterplan ís een project, speciaal voor het jeugdvoetbal in Nederland, om nieuw talent betere en grotere kansen te geven. Het project zal tenminste 6 jaar duren en zal Fl. 6 miljoen gaan kosten. Het geld, dat is redelijk veel als je kijkt naar de totale inkomsten van het jeugdvoetbal.

Nu heeft Ajax zelf ook al geen al te beste jaren achter de rug, en door veel te besteden aan Ajax- Youth ( De Ajax –jeugdopleidingen), denkt men op die manier zelf goede spelers te kunnen opleiden,( spelers die door een club zijn opgeleid worden “eigen kweek” genoemd).Op deze manier hoopt men een goede investering in de toekomst te doen.

Merchandise

Zoals veel Eerste- Divisie voetbalclubs, besteedt Ajax veel aan merchandise. Meen ander plan, een plan dat uitgevoerd zal worden op een veel grotere schaal: "het Met mechandise bedoelen we: de spullen die speciaal voor Ajax-fans worden geproduceerd met een speciaal embleem, zodat je kan zien dat het Ajax te maken heeft. Ajax besteedt niet alleen veel geld eraan, ze verdienen er ook veel aan, elk jaar wordt er in Nederland voor meer dan 20 miljoen gulden aan Ajax-merchandise verkocht. De meest producten die worden verkocht zijn kleding-artikelen, maar er zijn ook andere dingen als: kerstartikelen,feestartikelen, meubels, babyartikelen, sieraden, zwemkleding, schoolartikelen. behang, CD’s, boeken, Sony- artikelen, auto-accesoires, sleutelhangers, toiletartikelen, bestek, uurwerken, tassen, dekbedovertrekken en pleisters. Sommige mensen kunnen zich niet voorstellen dat mensen een pleister voor FL. 2,- duurder gaan kopen omdat het logo van Ajax er op staat ,en om eerlijk te zijn wij ook niet

ANDERE ZAKEN

Er zijn natuurlijk nog tientallen andere zaken waaraan Ajax geld uitgeeft hier komen de belangrijkste

De Asterdam Arena

De Meer was vanaf 1934 het thuisfront van Ajax. Tegenwoordig bestaat De Meer niet meer, er is nu een “prachtige” woonwijk te bewonderen op de plaats waar ooit De Meer stond.

De Amsterdam Arena is geopend in 1996 en was vanaf toen de thuishaven van Ajax en de Amsterdam Admirals, het stadion word dus gedeeld tussen 2 sportclubs; een voetbalclub en een American-football team. Het stadion heeft 51.133 zitplaatsen.

Het stadion heeft Fl. 239 miljoen gekost en Ajax heeft Fl. 60 miljoen betaald om het te mogen gebruiken, Ajax betaalt per jaar ongeveer 7,6 gulden aan huur voor de Arena en is verder voor 12 % aandeelhouder van het Stadion.

REACTIES

P.

P.

ik heb geen comentaar ik vind je werkstuk mooi ik heb een vraag ben jij in het echt ook voor ajax ik wel ik ben ook een beetje voor heereveen jij ook ik ben ook een voetbal jij ook email je terug groetjes popke

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.