Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Investering: Beleggen in effecten

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 3e klas vmbo | 829 woorden
  • 15 augustus 2010
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
13 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Inleiding
Investering is een woord met twee betekenissen, maar toch hebben de betekenissen veel in gemeen. Als wij over investering hebben gaat het meestal om het besteden van geld aan economische doelen met als doel, winst te maken (financiële investering ). Een ander betekenis van investering is mankracht of tijd stoppen in iets met een doel om er later wat voor terug te krijgen, b.v een boer die werkt aan de akkers en als alles rijp is, is het tijd voor oogst. In dit werkstuk gaan wij over de financiële investering hebben en niet over tijd of mankracht investering.

Financiële Investering
Zoals eerder gezegd is financiële investering geld besteden aan economische doelen met als doel, winst maken. Hier gaat het meestal om effecten. Effecten zijn verhandelbare rechten die een financiële waarde hebben. Voorbeelden van effecten zijn aandelen en obligaties. Aandelen zijn de populairste vorm van effecten, aandelen kunnen worden gekocht in een effectenbeurs. Het kopen van een aandeel wil niet zeggen dat je mede-eigenaar bent van een onderneming, juridische gezien dan, hoewel je economische gezien als mede-eigenaar wordt gezien. Je hebt wel zeggenschap in de onderneming en bovendien ontvang je ook winst als die gemaakt is. Winst ontvang je in de vorm van een dividend (betaling van een onderneming aan een aandeelhouder). Die winst is waar men naar streeft, je investeert geld en later krijg jij je geld terug met winst erbij. Ook kun je jouw aandelen verkopen als de waarde van je aandelen stijgen, zo kan je ook winst maken. De toename van de waarde van de aandelen is te danken aan de prestatie van de onderneming, dit is zo omdat de toename van de aandelen veroorzaakt wordt door de winst die de onderneming maakt.

Aandelen en soorten aandelen
Er zijn verschillende soorten (categorieën aandelen). Hier zijn vijf voorbeelden van soorten aandelen en een korte toelichting;
Aandelen aan toonder: dit zijn aandelen die schriftelijke vast staan en makkelijke aan derden kunnen worden gegeven.
Aandelen met of zonder stemrecht: aandelen met stemrecht geven toegang tot het bestuur en vergadering. Aandelen zonder stemrecht geven alleen toegang tot een dividend.
Preferente aandelen: geeft recht op een vast dividend (vast percentage van de waarde die op een aandeel staat)
Cumulatief preferente aandelen: dit is hetzelfde als het preferente aandeel, alleen is het verschil dat als het bedrijf geen winst maakt er geen dividend uitbetaald wordt. Maar op het moment dat een bedrijf winst maakt moet er zo snel mogelijk de dividend volledige uit worden betaald.
Genoteerde aandelen: alle aandelen op naam en aan tonder die tot de eisen van de marktautoriteiten voldoen en genoteerde zijn.

Obligaties
Obligatie is een bewijs van schuld dat de degene die het geld verleent ontvangt. Een bedrijf of een onderneming ontvangt een bedrag geld, en als ze het bedrag moeten terugbetalen moeten ze rente erbovenop betalen. Dit gebeurt meestal als een bedrijf in geldnood zit. Ook wordt een obligatie verhandelde in een beurs. Een obligatie bestaat uit twee delen;
Een Mantel: in een mantel staat de gegevens van degene die het geld leent, hoeveel hij moet betalen na afloop en bovendien het rentepercentage.
Het blad: dit zijn coupons (bonnetjes) die het recht geven op een rentevergoeding over het geleende bedrag.

Een obligatie wordt ook wel effect aan toonder genoemd. Dit wil zeggen dat de bezitter als eigenaar wordt gezien. Er zijn veel soorten obligaties, hieronder staan een paar voorbeelden met toelichting;
Gewone obligaties: de obligatiehouder wordt als een schuldeiser gezien. Nadat het bedrijf weer goed doet, worden eerste de bevoorrechte schuldeisers vergoed en daarna de obligatiehouders. (waarborg)
Klassiek obligatie: er is een vast looptijd en rente, dit verandert niet. (rendement)
Converteerbare obligaties: obligatiehouder heeft de mogelijkheid om in aandelen terug te worden betaald.

Conclusie
We hebben twee voorbeelden gehad in dit werkstuk, namelijk aandelen en obligaties. Aandelen en obligaties worden in de economie effecten genoemd. Wat het belangrijkste is en dat hebben we in de uitleg van de twee begrippen gezien, is dat in allebei de gevallen winst wordt gemaakt of althans men streeft naar winst. Mensen kopen aandelen of obligaties om er later winst te kunnen maken, dividend in aandelen en rente in obligaties. Deze daad noemen we nou belegen of investeren. Beleggen is een vorm van investering. Er zijn meerder soorten beleggers bekend in de Nederlandse economie, twee hiervan zijn;

Particuliere beleggers: dit zijn privé personen die uit vrije wil geld investeren in b.v aandelen en obligaties.
Institutionele beleggers: dit zijn instelling die het vermogen van verzekeringsmaatschappijen en pensioenenfonds beheren.

Tot slot kunnen we zeggen dat investeren wel heel erg aantrekkelijke is, maar ook tegelijkertijd twijfel je of je het wel moet doen of niet. Je loopt immers de kans op verlies en natuurlijke ook winst. Het heeft heel veel moed nodig om te investeren en als je die risico wil nemen moet je toch wel altijd voorbereid zijn op verlies.

Hulpbronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Beleggen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Effecten
http://nl.wikipedia.org/wiki/Obligatie
http://www.beleggen-in-aandelen.com/obligaties.html

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.