Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Evita (1996)

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 5e klas vwo | 2188 woorden
  • 8 augustus 2005
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
19 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Evita

Het filmfragment begint met een stukje waarin je mensen in een zaal ziet zitten en ze lopen huilend weg. Ché ( Antonio Banderas) blijft in de zaal zitten. Er wordt een droevig lied gezongen tijdens de gebeurtenissen door. Buiten is het erg grijs en lopen mensen in een rij weg. De huilende mensen zijn allemaal zwart gekleed. Een auto komt aanrijden en er stapt een hele familie uit. Ze lopen naar de poort, maar ze worden niet toegelaten tot de begrafenis, het schijnt familie van de overlede man te zijn. Een klein meisje rent toch naar binnen en gaat bij de kist staan waarin de dode man ligt. Ze wordt weggehaald door twee mannen en ze schreeuwt: “Het is mijn vader”. De man die in de kist ligt is Eduarte. De vader van de kleine Evita.
Het is 1952. Door de stad heen is er een optocht. Er staan erg veel mensen en er komt confetti uit de lucht vallen. In de optocht lopen er paarden en mannen uit de militaire. In het midden van de stoet wordt er een kist meegenomen. Doorheen wordt er een up-tempo muziek gedraaid waarin een groep vrouwen zingen. Ergens op een gebouw is er een foto van Evita opgehangen. De bevolking is diep geschokt en rauwt om de dood van Evita. Ze was een simpel meisje uit het platteland die opkwam voor de armen in het land. Ze heeft de natie verandert in een zeer korte tijd.

De volgende scene is in een bar waar vrolijke muziek wordt gedraaid. Ché zingt een lied over Evita(Madonna), waarin wordt verteld dat de bevolking niet zonder haar kan, nu ze dood is. Het nieuws haalt alle voorpagina’s. De mensen treuren op straat. Voor de kerk waar de kist van Evita wordt naartoe gebracht staan veel burgers die een soort strijdlied zingen. De mensen willen Evita terug en slaan door. Er komen rellen op straat en alles wordt in brand gestoken.
Dan zie je een danszaal waar mensen dansen met elkaar waar ze elkaar erg stevig vasthouden, ze zijn bedroefd. Ze dansen op een koorlied.
In een gebouw ligt het graf van Evita, mensen kunnen er naartoe om afscheid van haar te nemen. In deze scene zingt Evita dat de mensen niet bedroefd moeten zijn, het is wel een droevig liedje.
Een flashback laat zien dat de kleine Evita kijkt naar de begrafenis van haar vader, ze wordt snel aan haar arm getrokken door haar moeder en de auto ingezet.
Senor Magaldi en Evita liggen in bed. Er wordt muziek gespeeld met violen, het is een soort tango lied. Evita zingt over de liefde. Dan zit Evita opeens in een bar met vriendinnen. Magaldi treedt op. Als het lied van hem afgelopen is klappen de mensen en loopt de man weg. Evita gaat er snel achteraan. Ze praten zingend met elkaar. Magaldi gaat naar de stad, alleen. Evita wil mee, want ze wil een deel uitmaken van Buenos Aires. Magaldi zingt over de rijkdom en zingt dat Evita te arm is. Evita wil geen middenklasse meer zijn, want haar vader was een middenklasse. Ze zal erg moeten oppassen in de stad. Hij wil haar over 5 jaar terugkomen en dan haar meenemen naar de stad, maar ze wilt nu mee. Evita’s ambitie is te wild en te gek. Ze is te jong. Uiteindelijk gaat ze toch mee en vertekken ze samen met de trein.
Tijdens de treinreis wordt er een ritmische salsa gedraaid. Evita komt aan in Buenos Aires en is niet bang voor de stad. In de stad is het erg druk, maar Evita kan de stad wel aan. Ze lust hem wel rauw. Daarna gaan ze samen dansen in een club. Evita danst met verschillende mannen een salsadans. Ze wil levenslang succes. Aan het eind van het lied lopen Magaldi en Evita samen een lege straat in, midden in de nacht.
Voor een deur staat Magaldi te wachten. Evita staat nog op de trap. De deur wordt open gedaan en er komt een vrolijk kind uit die op Magaldi afspringt, ook is er een vrouw in de deuropening. Nu wordt duidelijk dat Magaldi al een gezin heeft. Zijn vrouw ziet Evita staan op de trap en kijkt vol minachting naar haar. Nu is Evita alleen en zingt ze een ballad over liefde. Het is een sober liedje waarin ze vertelt dat ze geen lange relaties verwacht en vraagt zich af hoe het nu verder moet. Ze is verdrietig en hopeloos. Ché staat achter de bar en zingt mee met het lied. Intussen danst Evita op trompetmuziek. In een lange hal zitten allemaal vrouwen naast elkaar te wachten. Dan komt er een man uit de deuropening en neemt Evita mee naar binnen. Binnen 3 seconden staat ze alweer buiten. Ik snapte niet precies wat dat moest voorstellen, maar volgens mij ging ze naar de dokter voor haar liefdesverdriet, maar daar kan de dokter haar niet mee helpen.
Evita wordt gefotografeerd in uitbundige kleding en werkt aan haar carrière. De muziek toont aan dat het nu beter met haar gaat en dat ze op weg is naar succes. Samen met Antonio wordt er een lied gezongen over de beroemde Evita. De mannen worden gebruikt om hogerop te komen, er zijn geen vaste relaties nodig.
Evita is een radio en film actrice geworden in Buenos Aires.

 Kort levensverhaal van Evita:
Eva Peron was geboren in 1919 in Los Toldos Province. Ze was een van de vijf kinderen thuis. Na de dood van haar vader in 1926 is ze met haar hele familie verhuist naar Junin. Van jongs af aan droomde Evita al over om een beroemde filmster te worden. Toen ze een tiener was is Evita aangerand door twee jonge aristocraten, en dat was een grote tegenstander voor de Argentijnse rijkdom. Op 15 jarige leeftijd liet ze Junin achter zich en vertrok naar Buenos Aires. De tien jaren die daarop volgde, werkte ze hard aan haar carriere als actrice. Wat er gezegd wordt is dat ze haar slaapkamer gebruikte om te krijgen wat ze wil. Evita ontmoette Juan Peron in 1943, toen was ze 24 en hij 48. Hij was een leger officier dat later ‘Minister for Labor’ werd. Evita was eerst Peron’s maîtresse en in 1945 zijn ze getrouwd. Peron was een voorspellende man, maar had een gebrek aan persoonlijkheid. Evita was gewond om het volk te verleiden. Zij werd zijn link tot de massa. De arme mensen in Argentinië werden verliefd op Evita. Liefdadigheid, werd de middelnaam van Evita. Ze heeft de “Social Aid Foundation” opgezet en bezocht zelfs de armen. Ze gaf zaagmachine’s weg, trouwjurken of andere dingen die nodig waren. De armen werden begroet met een kus. Toen Evita er was mochten vrouwen voor het eerst stemmen in 1950. Evita herverdeelde de nationale welzijn van arm naar rijk. In 1950 moest Evita een spoed operatie ondergaan. Na een paar tests was duidelijk dat ze kanker had. Ze stierf op haar 33ste. Evita kreeg nog meer macht na haar dood. Haar lichaam werd erg vaak bezocht en in 1955 werd haar lijk weggehaald uit de Ministerie van de Arbeid. Het werd toen verstopt op verschillende plekken zoals militairen basissen, een vrachtwagen geparkeerd op straat, een zolder en daarna is het verscheept naar Italië. Het was in 1971 opgegraven en teruggebracht naar Peron.


 Rol van Madonna:
Madonna speelt de rol goed. Ze doet het met veel overtuiging en probeert ook echt in de huid te kruipen van Evita. Ik denk dat ze deze rol heeft aangenomen om het publiek te choqueren, want niet verwachtte dit van haar. Ze heeft namelijk niet echt een groot acteer talent, maar ze hadden wel iemand nodig die kon zingen en Madonna is een zangeres. Een andere reden dat zij de rol heeft gekregen zou kunnen zijn dat ze al erg bekend is en dat trekt mensen naar de bioscoop. Toch denk ik niet dat er een realistisch beeld van Eva Peron is weergeven, omdat ze vroeger bestaan heeft en het was een bekend iemand. Zo iemand leer je nooit goed kennen, want die komt altijd politiek correct naar buiten bij officiële gebeurtenissen. Zoals Maxima bijvoorbeeld, wie weet nou hoe ze echt is. Het verhaal van Evita is denk ik erg subjectief uitgebeeld, want iedereen heeft een ander Beeld van haar en het verhaal zal ook wel aangepast zijn om het wat spraakmakender te maken. Ook zal Madonna een karakter bij haar hebben geschetst om het zo uit te beelden en zo komt de realiteit toch altijd anders over.

 Karakter van Evita:
Evita’s leven is omgeven door mythevorming en romantische legendes. Deze middelmatige actrice is bezeten door de macht en muze van de dictator Juan. Eva is zeer complex. Eva Peron heeft een ambigue karakter: ze probeert zich op te werpen als beschermengel van de armen en aan de andere kant bemoeit ze zich met de perfide politieke praktijken van haar liefde Juan Peron. Naar het volk toe is ze erg kunsmatig, maar haar echte karakter kan ze verscholen houden door de muren van bekendheid.

 Populariteit:
Evita dankt haar populariteit aan de situatie waar ze gebruik van gemaakt heeft. In die tijd had een groep kolonels de macht gegrepen in Argentinië waar het volk niet blij mee was. Evita ontmoette Juan Peron en had grote invloed op hem. Ze spoort hem aan om de macht te grijpen, waar niet iedereen blij mee was. Ze spreekt als vrouw van de nieuwe president het volk toe. Zo laat ze steun zien aan de armen, die in de meerderheid zijn in het land. Deze mensen kunnen dat wel gebruiken en zien hoop voor de toekomst. Ze had ook een eigen liefdadigheidsfonds opgericht om nog meer mensen voor zich te winnen. Het geld van dat fond gaat echter uit naar het echtpaar Peron naar Zwitserland. Dit gebeurt allemaal in het geheim, dus het volk weet hier niks van. Evita wil het beeld scheppen van haar zelf dat ze een reddende engel is en het wanhopige volk valt hiervoor, omdat ze toch niks meer hebben. Maar ze is eigenlijk heel iemand anders dan ze laat zien.

 Mening over de film/musical:
Evita is een musical dat in een filmvorm werd uitgebracht. Dit brengt wel enkele voordelen met zich mee, want in een film kan meer uitgebeeld worden en meer gebruik van attributen gemaakt worden dan in een theather. Hierdoor wordt een musical wat leuker en is het wat varieënder, omdat je niet steeds naar hetzelfde décor kijkt. Het speelt zich op heel veel verschillende plaatsen af. Er wordt erg weinig gepraat in de film. Alles wordt uitgebeeld met de beelden en de dans. De muziek die alsmaar door de scenes speelt geeft de sfeer aan en de emoties. Er wordt ook veel gezongen en in de liedjes wordt het verhaal zo ongeveer verteld. In de liedjes komen de gevoelens van de persoon naar voren of de gebeurtenissen. De spelers praten ook zingend met elkaar. De film en muscial zijn goed samengevoegd. Het minpunt was dat er te weinig werd gesproken. Als maar naar de muziek luisteren vond ik zelf niet zo prettig. Al met al is het wel een uniek product geworden.

 Rollen van Antonio Banderas:
Antonio Banderas speelt de jonge student Ché Guevarra. Hij speelt twee rollen in de film, de verteller van het verhaal en hij is een criticus op Evita.


 Verschillende opvattingen tussen Evita en Ché Guevarra:
Na de dood rouwt het volk om Evita. Ze zien dit als een groot verlies, want ze was voor hen een redder in nood. Er wordt veel georaganiseerd rondom haar dood en honderden mensen bezoeken het graf van Evita. Ché vindt dit een groot circus en voelt er niks voor.
Hij vindt het belachelijk en erg overdreven.
Evita is als de vrouw van de president wel op haar hoogtepunt in haar carrière. Ze spreekt het volk toe en die valt voor haar. Ze vindt dit prachtig en denkt dat haar roem en leven alleen nog maar beter kan worden. Maar Ché ziet dit anders. Volgens is ze wel een rijzende ster: “Ver, ver als een ster”, maar voorspelt een diepe val. Hij denkt dat het tij wel gaat keren voor de roem van Evita.
Een andere tegenstelling is dat Evita zich als een goed persoon wil tonen en een liefdadigheidsfond opricht. Ze vindt dit heel nobel van zichzelf, maar Ché heeft hier zijn twijfels over. Hij weet niet of ze er wel goede bedoelingen mee heeft en zij probeert dat juist naar buiten te brengen.

 Sterke en zwakke punten van de verfilming:
Ik vind het een beetje raar om een verfilming te maken van het leven van iemand. Want het verhaal wordt heel anders en er wordt een subjectief beeld gevormd. Als je de echte Evita naar voren wou brengen en haar laten zien zoals ze is zou een documentaire met feiten en beelden van haar meer inbreng hebben. Zo kan iedereen zelf een mening vormen. Sterk punt van de film vond ik dat ze musical en film goed gecombineerd hebben want dat lijkt mij nogal lastig. De filmtechnieken zoals close-ups, verschillende beelden enz. gingen goed samen met de muziek en zang wat typerend is voor een musical.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Evita (1996)"