Winti

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 583 woorden
  • 23 december 2001
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
18 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Methode
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

In oude tradities liggen veel wijsheden verborgen. Ze gaan over het dagelijks leven en hoe je dat het beste kunt leven. Tot deze wijsheden behoort ook de Afro-Surinaamse Wintireligie.

Winti is een religieuze overtuiging die oorspronkelijk uit Afrika komt. Het winti wat wij kennen is meegenomen vanuit Suriname door de slaven. Geleerden hebben bewezen, dat het Christendom zijn oorsprong heeft in Afrika en gebaseerd is op Afrikaanse religiën, waaronder winti en voodoo. Dat blijkt uit sommige delen van de bijbel, bijvoorbeeld Korintiers 12:4-11. “Vele gaven een Geest.” De verscheidenheid in openbaringen zijn typerend voor winti. “A triki fu Avanti, no e ankra na wan okroko dyi-man. A sasa yenuwa.” Oftewel, God heeft zijn wijsheid niet aan één persoon gegeven. Hij heeft zijn wijsheid verspreid. Volgens winti is ieder mens vatbaar voor alle winti’s of beter gezegd gaven. Ieder persoon heeft 7 basiswinti’s, waarvan er slechts een paar geopenbaard kunnen worden. Centraal binnen winti, staat het geloof in goed en kwaad. Een winti beschikt over kennis van goed en kwaad en is in staat ze beide goed te gebruiken. De kwaliteit van je eigen leven wordt bepaald door de manier waarop je met jezelf en met je omgeving omgaat. Het belangrijkste van elke winti is de mens te beschermen en geluk te brengen. Het belangrijkste gebod is “samenleven.” Winti is een “way of life.” Paranen (uit het Paragebied) verbinden hun geloof met alle praktische zalen zoals liefde, tolerantie en verantwoordelijkheid. Bij hen vervult winti een belangrijke plaats in het leven, het helpt mensen zichzelf te begrijpen. De persoon wordt ook geholpen bij het bepalen van zijn plaats binnen die gemeenschap en bij het ontwikkelen van je talenten.

De oorzaak van je omstandigheden, dus je welzijn heeft te maken met hoe je met jezelf en je omgeving omgaat. Je wordt ziek als Djordo, Kra en Jorka niet in evenwicht zijn. Djordo, Kra en Jorka zijn winti’s. Om gezond te blijven moet je de gaven die je hebt ontvangen tot ontwikkeling brengen. Je moet zorgen dat je een gevoel van innerlijke rust krijgt. Als er toch een ziekte ontstaat, kunnen bijzondere gaven je genezing bieden. De winti therapie bestaat uit rituele behandelingen, trancetoestanden en behandelingen met kruiden. Het genezingsproces staat in contact met de goden en geesten. In het plantagedorp Onverwagt, zijn verschillende genezingen geweest. Paulus Vyent heeft een jongetje van 3 weer laten lopen door hem een schop te geven. Louise Vyent en Alexandrina Pengel beschikten over de gave om bevallingen vanaf het prenetale stadium tot aan de geboorte te begeleiden. Marius Vyent was dorpsmasseur en botbreuk hersteller. Bertolina kon onvruchtbare vrouwen weer laten baren. Ten slotte kon Marcelius Vyent ziektes zoals bronchitis, eczeem, griep, koorts en darmklachten genezen.

Bij winti moet je veel nadenken en rekening houden met bovennatuurlijke krachten. Er zijn verschillende genezers, die elk hun rituelen hebben: · De Bonuman houdt zich bezig met zijn magische krachten, waarmee hij zijn patiënten kan genezen. · De Luki-man kan op bovennatuurlijke wijze bepalen om welke ziekte het gaat (diagnosticus). · De Dresiman is de kruidengeneeskundige (genezer). Daarnaast zijn er tijdens het ritueel nog aanwezig de Sabiman (wijsheer), Buskupuman (boodschapper) en de Futoboy (vertaler). Zij hebben geen belangrijke invloed op het genezingsproces.

Winti is een unieke geneeswijze, waaraan in Suriname wordt gedaan. Er zijn vergelijkende Indiaanse en Islamitische geneeswijzen, maar er is er niet een hetzelfde als winti. De overeenkomsten zijn vooral, dat bij deze geneeswijzen ook wordt gewerkt met de krachten van geesten. Ook zijn er rituele genezingen en geneeskrachtige kruiden bij deze genezingen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.