Winterdepressie

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 412 woorden
  • 13 juli 2002
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
15 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Onderwerpen

KEUZEOPDRACHT 7.2 A WINTERDEPRESSIE

De aandoening heeft te maken met de seizoensvariaties in licht waardoor onze biologische klok verstoord raakt en niet meer 'gelijk loopt' met het daglicht. De moeilijkste maanden zijn doorgaans januari en februari. Winterdepressies komen iets frequenter voor in noordelijk gelegen landen in vergelijking met zuiderse landen met meer zonlicht.

Oorzaak
Er bestaan verschillende theorieën over de oorzaken van winterblues.

- De lichttheorie zegt dat het te maken heeft met een gebrek aan (zon)licht. Op een zonnige dag schommelt de verlichtingssterkte (uitgedrukt in lux) tussen 10.000 en 100.000 lux. Op een sombere, bewolkte dag kan dit soms slechts 1000 lux zijn en in een kantooromgeving slechts 500 lux. Wanneer er minder licht is, schakelt de natuur over op een trager ritme. Bij mensen met wintermoeheid wordt de activiteit echter in die mate vertraagd, dat een normaal leven verstoord raakt. Licht, dat via de ogen bij ons binnendringt, heeft immers een grote invloed op het menselijk lichaam. De pijnappelklier in onze hersenen scheidt gedurende de nacht het hormoon melatonine af. Melatonine zet het slaapmechanisme in gang en speelt ook een rol in de interne regeling van de biologische klok. Men gaat ervan uit dat een teveel aan melatonine een deprimerende invloed heeft. Het feit dat lichttherapie mensen met een winterdepressie weer opmontert, pleit sterk voor de lichttheorie. Maar anderzijds hebben studies met melatonine tot nu toe tot geen eensluidende resultaten geleid.

- Er wordt ook geopperd dat een verstoring van onze biologische klok, die de dagelijkse levenscyclus controleert, de oorzaak is van winterdepressies. Deze klok waakt er over dat de structuren in ons lichaam afwisselend in een rust- en in een actieve fase komen. Ze ziet er bijvoorbeeld op toe dat we vooral overdag alert zijn en ons ‘s avonds moe voelen, dat onze bloeddruk in de loop van de dag stijgt, net als onze lichaamstemperatuur en dat de productie van sommige hormonen overdag op volle toeren draait, terwijl andere hormonen vooral ‘s nachts geproduceerd worden, enz. Mensen met een winterdepressie zouden een “gevoeliger†interne klok hebben, die makkelijker ontregeld raakt dan bij gezonde mensen. Ook deze hypothese is nog niet echt bewezen.

Recente onderzoeken hebben bij patiënten met winterdepressie een verminderde lichtgevoeligheid van de retina in het oog aangetoond waardoor de hersenen minder lichtsignalen zouden krijgen. De preciese betekenis hiervan is echter niet duidelijk. Symptomen · men voelt zich lusteloos en moe, · men is prikkelbaar, overdreven angstig, · concentratieproblemen, · overdreven eten en slapen · gewichtstoename · een onbedwingbare zin in zoetigheden

Bron: www.gezondheid.be

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.