Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Eindopdracht 3: WindenergieInleiding en motivatie:Ik heb de opdracht gekozen omdat ik het heel goed vind dat er duurzame energie bestaat, zoals windenergie.

De meeste elektriciteit in Nederland wordt opgewekt met behulp van centrales die gestookt worden op kolen, gas of olie. Dit wordt ook wel grijze stroom genoemd. Bij de opwekking komt CO2 vrij, een grote veroorzaker van het broeikaseffect. Ook zijn kolen, olie en gas niet onbeperkt op aarde aanwezig. Maar elektriciteit kan ook heel goed opgewekt worden met natuurlijke bronnen, zoals de wind.De wind is een natuurlijke en schone energieleverancier. Stroom wordt dan opgewekt met behulp van windmolens. De rotorbladen van de molen zetten de langsstromende lucht om in een draaiende beweging die vervolgens weer wordt omgezet in elektrische spanning van ongeveer 400 volt, afhankelijk van de windsnelheid en het type molen. Een transformator verhoogt tenslotte de spanning zodat die hoog genoeg is om op het openbare elektriciteitsnetwerk gezet te worden.De werking van de meest gebruikte molen:De wind draait de rotorbladen, waardoor de hoofdas gaat draaien. Deze steekt in een versnellingsbak waardoor de generator aangedreven kan worden met 1500 toeren per minuut. Bovenop word gemeten waar de wind vandaan komt en wat de snelheid is. Deze gegevens worden door een computer ontvangen. Deze kan de kruimotor aanzetten om de molen tegen de wind in te draaien of de molen stilzetten met behulp van een krachtige schijfrem tijdens onderhoud of te hoge windsnelheden. De gegenereerde stroom wordt van de generator via de mast naar beneden getransporteerd. Een meter houdt bij hoeveel er geproduceerd werd.Deelvragen:Hoeveel bedraagt nu precies het percentage duurzame energie in Nederland en welk deel wordt door windenergie geproduceerd?Eind 2002 werd 1,5% van het Nederlandse energieverbruik gedekt door duurzame energiebronnen. Daarvan is 16% windenergie.Waar worden de windmolenparken tot nu toe geplaatst en waarom daar?Op het ogenblik worden Windturbineparken over het algemeen geplaatst in clusters en in een lijnopstellling langs een dijk of vaart, zoals in de kuststrook van Friesland, in de Flevopolders, in de Kop van Noordholland, en in Zeeland. Daar waait het harder dan in andere gebieden in Nederland.Kaart (de windparken van Nederland):Het plaatsen van een park kost zeer veel geld, waarom kiest men dan toch voor deze locatie?

Op zee waait het harder dan op land zodat er meer elektriciteit wordt opgewekt en er is meer ruimte vergeleken met op land.In een paar Europese landen is het gebruik van windenergie al veel verder gevorderd dan in Nederland. In welke landen is dat het geval? Waarom juist daar?In Denemarken, Duitsland en Spanje. De stimuleringsregelingen van de overheid zijn daar veel effectiever en efficiënter, en de markt is er veel groter.Afsluiting, conclusie en bronnenlijst:Ik heb van deze opdracht geleerd dat er vooral langs de kust windmolens zijn en dat ze binnenkort in de zee gaan staan. Ik dacht dat Nederland veel meer van de techniek van windmolens wist, maar dat bleek niet zo te zijn.Mijn conclusie is dat het grootschalig gebruik van windenergie in de toekomst mogelijk is; er is blijkbaar genoeg plek op zee en er staat daar veel wind, er zijn geen mensen mensen die er direct last van hebben, al is het natuurlijk nooit een mooi gezicht.Ik heb via onderstaande sites een mail gestuurd naar de emailadressen (o.a. kennemerwind@planet.nl en brand@ecn.nl) die op de site stonden, deze hebben een paar vragen beantwoord.Informatie: www.offshorewindenergie.novem.nl/, http://www.windunie.nl/, www.ecn.nl/wind/index.nl.html, www.pde.nl/de/windenergie.php en www.kennemerwind.nl.

Kaart: http://home.planet.nl/~windsh/kaart.html


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.