Uitlaatgassen

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 405 woorden
  • 28 januari 2002
  • 51 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
51 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Uitlaatgassen
Logboek
Tatjana en ik zijn samen naar de Opel garage geweest in Heemstede. Hier wisten ze een hoop informatie en antwoorden te geven. Daarna hebben we er samen een verhaal van gemaakt waarbij antwoorden en overige informatie in verwerkt waren.

Voordat een auto op de markt komt moet het eerst worden getest op een aantal dingen. Een daarvan is dat de uitlaatgassen zich aan bepaalde eisen moeten voldoen. Hierbij wordt een “Modular Gas Analyzer (MGA 1200)” oftewel een uitlaattester gebruikt. Deze ziet er als volgt uit:

Er wordt gecontroleerd op vier verschillende gassen: CO2 (koolstofdioxide), HC (koolwaterstof), CO (koolstofoxide) en O2 (zuurstof) De waarden die de meter aangeeft moeten met behulp van een ingewikkelde rekensom 1 zijn. Dit getal wat uit die rekensom komt heet het “Lambdagetal” Dit getal mag 3% afwijken, dat wil zeggen dat de uitstoot tussen de 0,97 en de 1,3 moet liggen. Per auto verschillen de eisen. Zo worden er bij nieuwe auto’s andere apparaten gebruikt (4 gas tester)

Lood is minder schadelijk voor milieu en gezondheid dan men denkt. Als lood in de motor wordt verbrand, wordt het als het ware gebakken als een baksteen. Als de deeltjes door de uitlaat uitgestoten worden, vallen deze 3 tot 3,5 meter op de grond (zwaarder dan lucht) Door deze vervuiling heeft men ook loodvrije benzine ingevoerd. Het zwaveldioxide in uitlaatgassen onder andere, zorgt ervoor dat deze gassen schadelijk zijn voor milieu en gezondheid. Dat is ook de reden dat je en auto die aanstaat nooit in een afgesloten ruimte mag zetten, hiervoor gebruiken ze in een autogarage slangen die ze om de uitlaat koppelen.

Uitlaatgassen zorgen er mede voor dat er een broeikaseffect ontstaat. Dit wil zeggen een dat de ozonlaag wordt aangetast waardoor er schadelijke stoffen en straling door de ozonlaag op de aarde kunnen komen waardoor de gezondheid van de mens aardig achteruit kan gaan. Ook kan er door de vervuilende gassen zure regen ontstaan.

Omdat de brandstof niet volledig in de motor verbrandt, blijven er resten van deze gassen over die onverbrand zijn. Het gevolg hiervan is dus vervuiling.

De uitstoot kan je verminderen door het toepassen van schonere brandstoffen. Op internet vond ik ook nog een artikel/reclame over een bepaalde brandstof waarvan schijnt dat deze minder CO2 uitstoot. Een andere manier voor deze vermindering is de katalysator die tegenwoordig in de uitlaat wordt gemonteerd. Dit is een soort metaal apparaatje dat de vervuilde stoffen opneemt waardoor er minder vrij komen in het milieu.

REACTIES

J.

J.

he aleid jany hier ik ga nu je keuze opdracht inleveren voor anw bedankt voor het werk verder alles goed groeten jany

20 jaar geleden

P.

P.

slecht

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.