Semmelweis

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 350 woorden
  • 5 juni 2006
  • 5 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 5 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Keuzeopdracht de videoband over Semmelweis

Korte samenvatting

Semmelweis was een jonge dokter die voortdurend geconfronteerd werd met kraamvrouwenkoorts op de afdeling waarop hij werkte. Hij kon maar niet begrijpen waarom op de afdeling waar hij werkte (afdeling 2) gemiddeld meer vrouwen stierven aan kraamvrouwenkoorts als op afdeling 1.
Kraamvrouwenkoorts is een ziekte die zwangere vrouwen krijgen. Bij deze ziekte krijgen vrouwen eerst koorts, dan dorst en dan een hele zwakke snelle pols. Na een paar dagen ontstaan paarsblauwe vlekken op de huid.
Semmelweis kan er maar niet aan wennen dat er zoveel vrouwen aan deze ziekte sterven. Hij gaat uitgebreid opzoek naar de oorzaak van deze ziekte en bespreekt zijn bedachte oorzaken met zijn chef professor Klein. Professor Klein wil alleen niet naar al zijn oorzaken luisteren, hij gelooft Semmelweis niet. Professor Klein denkt dat het met dingen uit de natuur te maken zou kunnen hebben of dat mannelijkestudenten op de afdeling te onvoorzichtig met de vrouwen omgaan.

Semmelweis blijft zoeken naar de oorzaak en door een tragisch ongeval komt hij achter de oorzaak. Kolletschka was een vriend van Semmelweis, hij overleed aan een bloedvergiftiging nadat hij door een onvoorzichtige student met een mes in zijn hand was gestoken. Vanaf dat moment werd het hem duidelijk dat het allemaal met hygiëne te maken had.

Mijn mening:

Het was een indrukwekkende film. De film laat goed zien hoeveel wilskracht Semmelweis had omdat hij zo graag de oorzaak van de kraamvrouwenkoorts wilde achterhalen. De film toont tegelijk hoeveel onbegrip zijn omgeving toont voor alle oorzaken waar hij mee aankomt. Ik vond het een goed nagespeelde film, die goed duidelijk maakt hoe het in die tijd gegaan moet zijn.

Motivatie:

Ik wist niks van Semmelweis af, tot ik het stukje in het ANW-boek las. Ik vond het een interessant stukje en wilde de film ook nog wel zien om nog meer over deze man te weten te komen.

Reflectie:

Een interessant opdracht die goed te maken is als je het boek goed door leest en aandachtig naar de film kijkt. Het is geen moeilijke opdracht maar je moet je wel in de opdracht verdiepen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.