ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
VAN BOL TOT BLOKJE


Naar aanleiding van ons bezoek aan de CSM suikerfabriek in Breda moesten we een werkstukje maken over het productieproces van een suikerklontje, wat ik dus maar ga doen.

1. Boer en biet
De boer produceert de biet en laat hem(haar??) groeien en transporteert hem (ik praat in het vervolg van het werkstuk over een mannelijke biet) in de bietencampagne, van augustus tot december, naar een suikerfabriek.
2. De aankomst
De biet komt dan met al z'n vriendjes bij de fabriek aan en ze gaan met z'n allen, nadat ze zijn gewogen, op de roltrap naar de wasserette. Eerst worden ze van de bakstenen en allerlei andere troep gescheiden en dan worden ze lekker gewassen.
3. Van blije gewassen biet tot bietensnijdsel
Nadat onze biet gewassen is komt hij in een gigantische foodprocessor en wordt hier samen met zijn vriendjes tot pulp gesneden
4. En dan?
Vervolgens wordt het bietensnijdsel in een lekker warm badje gedaan en worden al de suiker dus uit de pulp getrokken. Hierna worden de biet zijn lichaamssappen met koolzuurgas en kalk gefilterd en daarna in een sauna (de zgn. 'kookpannen' dus) gezet. En als er dan flink wat water is verdampt word het spulletje in een apparaat gegooid die de centrifuge wordt genoemd. Daar komt het, na de voorgaande processen, verkregen spulletje in twee delen uit: suiker en melasse (stroop).
5. In een net jasje
Dan worden de producten in de verpakkingen, silo's, tanks, enz. gestopt en daarna naar de consument gebracht.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

C.

C.

heey, heb je geen blokschema's toevallig? Die zoek ik namelijk...het werkstuk is wel oke!
xx corina

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Geen idee

Geen idee

ïk was erg onder de indruk van het werkstuk over suiker dat ik het gebruikt heb voor mijn AnW opdracht. Wat mij erg verbaasde was dat ik er maar een 2 voor kreeg. Dat is jou stomme schuld! door jou blijf ik zitten, stomme suikerbiet!!!

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

K.

K.

ik ben quirine en ik vin het werkstuk helemaal top

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast