Bezig met je studiekeuze?

Deze en volgende week bieden we elke dag live Q&A's met studenten van verschillende studies. Stel je studiekeuzevragen, of kijk Q&A's terug.

 


Naar de Q&A's Alles over studiekeuze


ADVERTENTIE
Stel al je studiekeuzevragen aan studenten

Elke dag organiseren we meerdere live Q&A's waarbij studenten je studiekeuzevragen beantwoorden. Morgen om 15:00 is er weer een live Q&A  met studenten Dienke (Psychologie) en Wouter (Psychobiologie). Klik op de play-knop om een herinnering in te stellen!

Ga naar de livestream agenda

VAN BOL TOT BLOKJE

Naar aanleiding van ons bezoek aan de CSM suikerfabriek in Breda moesten we een werkstukje maken over het productieproces van een suikerklontje, wat ik dus maar ga doen.1. Boer en biet

De boer produceert de biet en laat hem(haar??) groeien en transporteert hem (ik praat in het vervolg van het werkstuk over een mannelijke biet) in de bietencampagne, van augustus tot december, naar een suikerfabriek.

2. De aankomstDe biet komt dan met al z'n vriendjes bij de fabriek aan en ze gaan met z'n allen, nadat ze zijn gewogen, op de roltrap naar de wasserette. Eerst worden ze van de bakstenen en allerlei andere troep gescheiden en dan worden ze lekker gewassen.

3. Van blije gewassen biet tot bietensnijdsel

Nadat onze biet gewassen is komt hij in een gigantische foodprocessor en wordt hier samen met zijn vriendjes tot pulp gesneden

4. En dan?

Vervolgens wordt het bietensnijdsel in een lekker warm badje gedaan en worden al de suiker dus uit de pulp getrokken. Hierna worden de biet zijn lichaamssappen met koolzuurgas en kalk gefilterd en daarna in een sauna (de zgn. 'kookpannen' dus) gezet. En als er dan flink wat water is verdampt word het spulletje in een apparaat gegooid die de centrifuge wordt genoemd. Daar komt het, na de voorgaande processen, verkregen spulletje in twee delen uit: suiker en melasse (stroop).

5. In een net jasjeDan worden de producten in de verpakkingen, silo's, tanks, enz. gestopt en daarna naar de consument gebracht.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

ik ben quirine en ik vin het werkstuk helemaal top

18 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

ïk was erg onder de indruk van het werkstuk over suiker dat ik het gebruikt heb voor mijn AnW opdracht. Wat mij erg verbaasde was dat ik er maar een 2 voor kreeg. Dat is jou stomme schuld! door jou blijf ik zitten, stomme suikerbiet!!!

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

C.

C.

heey, heb je geen blokschema's toevallig? Die zoek ik namelijk...het werkstuk is wel oke!
xx corina

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast