Nitraat in voedsel

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 250 woorden
  • 16 juli 2001
  • 39 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.3
  • 39 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!
NITRAAT IN VOEDSEL
Dat voedsel gezond is, weet vast iedereen. Maar wat niet iedereen weet, is dat groenten de gevaarlijke stof nitraat bevatten.

WAT?!
Van nature komt nitraat voor in alle soorten groente. Het wordt in de groente door het licht van de zon omgezet naar eiwitten, maar bij b.v. veel bewolkte perioden of in een kas blijft er veel nitraat achter in de plant.
Nitraat is zelf niet erg gevaarlijk, maar het kan zich omzetten naar nitriet, dat de opname van zuurstof in het bloed belemmert. Nitriet kan zich op zijn beurt weer omzetten naar de kankerverwekkende nitrosaminen. Oppassen dus.

IN WELKE GROENTEN?
De groente die een hoog gehalte nitraat bevat zijn:

Andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrapen, raapstelen, rode bieten;
voor enkele groenten (spinazie, andijvie, sla, rode biet) zijn er wettelijke normen voor het maximaal toegelaten nitraatgehalte.

Groentesoorten die weinig nitraat bevatten:
asperges, aubergine, bloemkool, boerenkool, broccoli, courgette, doperwten, knolselderij, komkommer, paprika, prei, rodekool, snijbonen, sperziebonen, spruiten, tomaten, tuinbonen, witlof, wittekool en wortelen.

WAT KAN IK HET BESTE DOEN?
Verse nitraatrijke groente kan het beste in de koelkast worden bewaard en niet langer dan twee dagen. Er wordt geadviseerd nitraat in voedsel te beperken door onder meer gevarieerd te eten en nitraatrijke en nitraatarme groente af te wisselen. Het beste is verder om niet meer dan tweemaal per week nitraatrijke groente te eten. EKO-groente is biologisch geteeld en bevat soms minder nitraat, maar niet altijd. Variatie dus.

Voor meer informatie:

- www.Consumentenbond.nl
- www.Voedingscentrum.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Marijn,

Ik ben bezig met een profielwerkstuk over nitrieten en nitraten. Heb jij misschien nog meer informatie voor mij, of weet jij dit alleen maar omdat je ANW hebt en je dit moest maken?
Laat FF wat van je horen,
Joël

20 jaar geleden

I.

I.

bedankteeeeeeeeej

20 jaar geleden