ADVERTENTIE
Zie jij op tegen het lezen van al die boeken voor je leeslijst?

Probeer dan eens een luisterboek! Wij geven je acht tips van boeken die op je leeslijst staan en die je kunt terugvinden op Storytel. Check het blog en probeer Storytel nu 30 dagen gratis! 


Check het blog!

Anw: Keuzeopdracht 5.4c* Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de bananen van Max Havelaar en die van andere merken bananen?- Max Havelaar heeft een keurmerk.

- De bananen van Max Havelaar worden onder verantwoorde omstandigheden geproduceerd

en verhandeld.

- De arbeiders van Max Havelaar zij niet de dupe van lage lonen en o.a lange werkdagen.* Welke voorzieningen zijn nodig voor het vervoer van een snel bedervende vrucht als

bananen over de halve aardbol?
- Een middel dat werkt tegen insekten omdat die een bedreiging voor bananen vormen.

- De nodige zorg tijdens de groei van de reis omdat bananen erg gevoelig zijn voor ziektes.

- Gekoelde containers.* Wat is mijn mening over de ‘duurzaamheid’ van deze bananen?Ik denk dat bananen in principe wel lang meegaan als je nagaat dat ze toch wel snel groeien. Tijdens het kappen zijn ze nog groen. Dan worden ze gekapt, de plastic zakken worden verwijderd, de trossen van de stam verwijderd en de slechte worden er uit gehaald en als laatste worden ze gewassen en gestikkerd.

Binnen 48 uur (2 dagen) gaan ze naar het transport naar Europa en Noord- Amerika die tocht duurt toch ook weer 2 weken. En dan zijn ze nog steeds groen en moeten ze ze naar rijperijen gebracht worden om geel te worden.

Alleen al om het feit dat ze na deze reis nog groen zijn en geel te laten kleuren in rijperijen, vind ik dat bananen een lange duurzaamheid hebben.
* Waarom brengt Max Havelaar deze bananen op de markt?Max Havelaar brengt deze bananen op de markt omdat ze ‘big busness’ zijn. Het is na koffie het belangrijkste agrarische wereldprodukt, waar miljoenen in omgaan.

Jaarlijks wordt er wereldwijd 40 miljoen ton bananen geproduceerd.

En omdat er niet eerlijk gehandeld wordt in de armere landen.Voorwaarde voor bananen met het Max Havelaar keurmerk. (handelsvoorwaarden)

1) Rechtstreekse inkoop.

2) Kostdekkende bodemprijs.

3) Toeslag.

4) Zekerheid van afname

5) Arbeid: Milieu:

– vaksbondsvrijheid

- bescherming natuurgebieden

- geen discriminatie en gelijke beloningen

- voorkomen watervervuiling

- geen gedwongen arbeid

- vermindering kunstmestverbruik

- goede sociale voorzieningen

- veilige en gezonde arbeidsomstandigheden

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.