Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Max Havelaar

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 342 woorden
  • 29 mei 2001
  • 55 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
55 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Onderwerpen

Anw: Keuzeopdracht 5.4c

* Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de bananen van Max Havelaar en die van andere merken bananen?

- Max Havelaar heeft een keurmerk. - De bananen van Max Havelaar worden onder verantwoorde omstandigheden geproduceerd en verhandeld. - De arbeiders van Max Havelaar zij niet de dupe van lage lonen en o.a lange werkdagen.

* Welke voorzieningen zijn nodig voor het vervoer van een snel bedervende vrucht als
bananen over de halve aardbol?

- Een middel dat werkt tegen insekten omdat die een bedreiging voor bananen vormen. - De nodige zorg tijdens de groei van de reis omdat bananen erg gevoelig zijn voor ziektes. - Gekoelde containers.

* Wat is mijn mening over de ‘duurzaamheid’ van deze bananen?

Ik denk dat bananen in principe wel lang meegaan als je nagaat dat ze toch wel snel groeien. Tijdens het kappen zijn ze nog groen. Dan worden ze gekapt, de plastic zakken worden verwijderd, de trossen van de stam verwijderd en de slechte worden er uit gehaald en als laatste worden ze gewassen en gestikkerd. Binnen 48 uur (2 dagen) gaan ze naar het transport naar Europa en Noord- Amerika die tocht duurt toch ook weer 2 weken. En dan zijn ze nog steeds groen en moeten ze ze naar rijperijen gebracht worden om geel te worden. Alleen al om het feit dat ze na deze reis nog groen zijn en geel te laten kleuren in rijperijen, vind ik dat bananen een lange duurzaamheid hebben.

* Waarom brengt Max Havelaar deze bananen op de markt?

Max Havelaar brengt deze bananen op de markt omdat ze ‘big busness’ zijn. Het is na koffie het belangrijkste agrarische wereldprodukt, waar miljoenen in omgaan. Jaarlijks wordt er wereldwijd 40 miljoen ton bananen geproduceerd. En omdat er niet eerlijk gehandeld wordt in de armere landen.

Voorwaarde voor bananen met het Max Havelaar keurmerk. (handelsvoorwaarden) 1) Rechtstreekse inkoop. 2) Kostdekkende bodemprijs. 3) Toeslag. 4) Zekerheid van afname
5) Arbeid: Milieu: – vaksbondsvrijheid - bescherming natuurgebieden - geen discriminatie en gelijke beloningen - voorkomen watervervuiling - geen gedwongen arbeid - vermindering kunstmestverbruik - goede sociale voorzieningen - veilige en gezonde arbeidsomstandigheden

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.