Kasper Hauser

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 830 woorden
  • 17 januari 2002
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
18 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ANW

Kasper Hauser: Eindopdracht. ANW. a) Kaspar Hauser een telg uit het geslacht van de Badense dynastie was, met Karl Baden als vader en Stephanie de Beauharnais als moeder. Dit zou ook de reden kunnen zijn voor zijn bijnaam: ‘het kind van Europa', omdat hij uit een internationale verbintenis was geboren, en daarna te vondeling gelegd. Het verhaal rond Kaspar Hauser was zo raar dat al de mensen uit Europa zich over hem verwonderden. Ook hielden vele onderzoekers/ geleerden uit heel Europa zich bezig met het verleden van Kaspar. “Wat was er precies met hem gebeurd?”, “Van wie was deze jongen familie?” , “Hoe kon het dat hij zich zo snel ontwikkelde?”. Deze en nog vele andere vragen wilden deze onderzoekers en geleerden kunnen beantwoorden. Heel Europa was in de ban van Kaspar Hauser, dit was reden genoeg om hem het kind van Europa te noemen. Ook had het er denk ik mee te maken dat niemand precies wist bij welke familie hij nou precies hoorde en wie zijn ouders waren. Er was dus niet bekend wiens kind hij was. Hij was het kind van Europa.

b) Ze probeerden in de tijd zelf te ontdekken hoe hij als baby die barre omstandigheden kon overleven. Alleen dat is door de slechte technieken van die tijd was dat niet mogelijk. In de zaak van Kaspar Hauser waren er bloedsporen gesignaleerd op z’n kleren. Zeer geschikt was een bloedspoor op z’n onderbroek, die beschermd was door z’n omgeving, want ze bleken onder deze omstandigheden zeer bruikbaar en ze waren zeer groot. De onderbroek bestond uit 2 lagen kleding, die later in tweeën werd gesplitst om
onderzocht te worden. Dit gebeurde door de Forensic Science Service, Birmingham, in opdracht van het blad Der Spiegel.

Toen de 16 jaar ouder Kasper Hauser verscheen kon hij alleen maar een zin zeggen en die was: “Ein Reiter will ich werden, wie mein Vater einer war” Mensen namen aan dat hij een zwerver was omdat hij dat soort kleding droeg en stonk. Hij had ook een briefje op z’n jas waar zijn naam opstond: Kasper Hauser. Er zijn wel meerdere theorien over zijn geboorte; een andere daarvan is: Kaspar Hauser. Is (naar alle waarschijnlijkheid) op 30 april 1812 in Triool geboren. Van zijn tweede tot en met zijn 16e jaar heeft hij zonder contact met andere mensen in een kamertje van 2 bij 1,5 meter geleefd. Dit kamertje was zo klein dat hij nauwelijks tot niet heeft leren lopen en staan. Ook heeft hij nooit leren praten of schrijven en heeft hij geen sociale contacten gehad. Er wordt verteld (geschreven) dat de zintuigen van Kaspar uiterst gevoelig waren, zo werd hij bijvoorbeeld al dronken van alleen al de geur van drank. Ook zou hij kunnen lezen in een geheel donkere kamer. Toen hij zestien was heeft een man hem zijn naam leren schrijven en vervolgens heeft hij hem te vondeling gelegd in Neurenberg. Het vreemde was dat Kaspar na twee jaar zijn achterstand had ingehaald en zelfs had leren piano spelen. Het bleek dat Kaspar Hauser aan een erfelijke ziekte leed, namelijk epidermolysis bullosa. Na enige tijd begonnen de mensen nieuwsgierig te raken naar de afkomst van Kaspar Hauser. En er werd een beloning uitgeloofd naar degene die zijn afkomst aan de weet kon komen. (Dat werd dus bedoeld met de onderzoeken die men deed, veel biologische testen konden niet gedaan worden omdat de techniek nog helemaal niet goed ontwikkeld was. Al gauw ontstonden er allerlei geruchten waaronder het gerucht dat Kaspar adellijk bloed zou hebben. ontdekt dat zijn geboortedatum overeenkwam met de (sterf- en) geboortedatum van een der kinderen van de groothertog Karel von Baden en Stéphanie de Beauharnais. Ook bleek hij uiterlijke overeenkomsten te vertonen met Karel von Baden. Hij zou bij zijn geboorte met opzet omgewisseld zijn met een stervende baby, opdat hij nooit de troon zou kunnen opvolgen. Dit verhaal werd ook versterkt door het feit dat Stéphanie al eerder een stervende baby had gebaard. Er volgden twee moordaanslagen op Kaspar Hauser waarvan de tweede hem fataal werd. Hij stierf drie dagen later op 17 december 1833. Toch heeft het DNA onderzoek 9dat toen wel mogelijk was, maar omdat het moeilijk en nog weinig structuur had minder vaak gebruikt. Had aangewezen dat Kaspar zijn vader de baron niet was geweest. Al deze verhalen sluiten dus wel op elkaar aan, ze worden wel allemaal op een andere manier verteld. Men had heeft dus het op zijn eigen versie verteld.

Over de moorden heb ik ook nog een stukje: Op 17 oktober 1829 was de eerste moordaanslag op Kaspar Hauser, en in 1831 de tweede. Op 14 december 1833 werd door een nog altijd onbekende man dood gestoken. Hij wist thuis te komen maar drie dagen overleed hij aan de ernstige verwonding. Bij de lijkschouwing bleek dat zijn kleine hersenen over ontwikkeld waren, en dat de linker hemisfeer van de grote hersenen was achter gebleven. Deze feiten werden destijds als een verklaring voor zijn uitzonderlijke verhalen gezien. Dit was het verhaal van Kasper Hauser.

REACTIES

M.

M.

Hey linnea..

Ik vind het een goede opdracht alleen zou ik willen weten waar je de informatie vandaan hebt gehaald. Als het van internet is zou je me dan de internetadressen even kunnen emailen??

Alvast bedankt!!
Marjolein Hardeman

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.