Kaspar Hauser

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 904 woorden
  • 5 februari 2004
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 7
31 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

A. Wie was Kasper Hauser????

In 1812 werd (de mysterie) Kasper Hauser geboren. Op zijn vijfde tot ongeveer zijn dertiende werd hij opgesloten in een ruimte tussen twee verdiepingen waar hij niet normaal kon staan, enkel in leven gehouden met eten dat door een luik werd gegeven waar vermoedelijk slaapmiddelen inzaten, omdat hij na het drinken van het water meteen in slaap viel en als hij weer wakker werd was hij gewassen en had hij schone kleding aan. Er was geen sprake van menselijk contact, op een persoon na die hij 'der Mann' noemde. Maar Kaspar heeft hem nooit duidelijk kunnen zien. Op de leeftijd van dertien jaar werd hij vrijgelaten. Hij kon op dat moment niet lezen of schrijven en slechts een paar woorden spreken. Deze woorden had 'der Mann' hem vlak voor zijn vrijlating aangeleerd. Waarom hij plotseling vrijgelaten is, is onbekend. Vlak na zijn vrijlating (in 1828), werd hij helemaal verward in de Duitse stad Neuremberg aangetroffen. Zijn huid was helemaal bleek, omdat hij nog nooit licht had gezien en hij liep zeer moeizaam. Hij had twee brieven bij zich. In een van de brieven stond (letterlijk): "Hochwohlgebohner Herr Rittmeister, Ich schucke ihnen ein Knaben, der mochte seinen Konig getreu dienen. Verlangte er, dieser Knabe ist mir gelegt worden 1812 den 7. Ocktober, und ich selber, ein armer Tagloner, ich habe auch selber zehn Kinder, ich habe selber genug zu thun, das ich mich fortbringe...habe im zeit 1812 keinen Schritt aus dem Haus gelassen, wenn sie ihm nicht kalten, so mussen sie ihm abschlagen oder in Raufang auf hengen."

Hij werd naar het politiebureau gebracht waar ze dachten dat hij geestelijk gestoord was. Hij was niet op de hoogte van de ‘’dingen’’ die toen bestonden/afspeelden. Het enige wat hij kon was uren (dood)stil zitten, en hij kon ook goed zien in het donker. Buiten deze vaardigheden kon hij ook heel erg goed horen. Veel artsen, pedagogen, en theologen wilden hem onderzoeken, waardoor er een enorme belangstelling voor hem was, dat hij niet gewend was. Hij werd als ‘’rariteit’’ tentoongesteld aan de mensen, maar dit vond Kasper niet erg, omdat hij anders nooit aandacht zou krijgen. Na al een paar maanden had Kaspar de normale intellegentie voor zijn leeftijd bereikt. Hij leerde ook om te praten, zodat hij snel zijn verhaal kon vertellen. Kaspar groeide daarna op in Duitsland bij een geleerde. De Duitse geleerde ontdekte dat Kaspar opzienbare kwaliteiten met metalen en magneten had. De originele antwoorden op de vragen die geleerden hem stelden brachten de wetenschappers in verlegenheid. Ze dwongen hem zich aan te passen, waardoor Kaspar zich een vreemdeling in deze wereld begon te voelen. Kaspar Hauser werd een beroemdheid. Op 17 oktober 1831 werd er een aanslag op hem gepleegd, die hij overleefde. Hij heeft dit aangegeven, maar niemand geloofde hem omdat zij vonden dat hij alleen maar om aandacht vroeg. Ongeveer 2 jaar later werd er opnieuw een aanslag op Kaspar gedaan, maar dit keer overleefde hij het niet. Net zoals de vorige keer, geloofden de mensen het weer niet dat het met opzet is gedaan door iemand. Zij dachten dat hij het misschien wel zelf had gedaan. Maar na onderzoeken bleek dat dit helemaal niet kon. Nadat er sexy op zijn lichaam was gepleegd werd er ontdekt dat zij hersens vergelijkbaar waren met die van een klein diertje.Wat ook nog werd achterhaald was, dat zijn rechterhelft van zijn hersenen was ‘’over-ontwikkeld’’, terwijl zijn linkerhelft was achtergebleven. Hij werd begraven op het stadskerkhof van Ansbach. Er waren nog vele vragen over zijn afkomst, die nog steeds niet beantwoord zijn en ook nooit beantwoord zullen worden…..

B. Wat is bekend over zijn stamboom???

Niemand weet echt wie de ouders van Kaspar Hauser zijn en waar hij vandaan kwam. Er zijn veel verhalen over hem bekend: In een briefje die Kaspar bij zijn komst in Neurenberg bij zich had staat, dat hij een zoon is van een Beierse soldaat en een arme jonge moeder. Maar het handschrift van dit briefje komt overeen met het handschrift van het briefje die zijn verplegers hebben geschreven. Sommige mensen dachten dat Kaspar de verdwenen zoon van groothertog Karl von Baden en zijn vrouw Stéphanie de Beauharnais was. Ten eerste kwam het uiterlijk van Kaspar overeen met dat van Karl von Baden en één van de verloren zoons van Karl was ook geboren in 1812. Volgens hen was Kaspar omgewisseld met een gestorven baby, zodat Karl geen troonopvolger zou hebben. Na DNA onderzoek is gebleken dat dit niet klopt. (hierover is verderop meer te lezen) Weer anderen dachten dat hij door de wolven was opgevoed. Door zijn plotselinge verschijning is er zelfs beweerd dat hij een engel was.

C. Hoe kwam hij aan de bijnaam ‘Kind van Europa’?

Kaspar Hauser werd 'Kind van Europa' genoemd door alle belangstelling die hij uit heel Europa kreeg. Overal kwamen psychologen, pedagogen, en iedereen die er in geïnteresseerd was, naar hem toe. Sommigen wilden na alle vreemde verhalen hem gewoon in eigen persoon zien om te kijken of het waar is wat allemaal wordt beweerd. Anderen echter wilden natuurlijk meer van hem: interviews afnemen en dergelijke. Hoe er door Kaspar zelf werd gereageerd op al deze belangstelling, was in de beschikbare bronnen niet terug te vinden. Maar als we het gerucht dat Kaspar zichzelf verwondde om in de publiciteit te komen als een feit beschouwen, kunnen we met gemak concluderen dat hij hier verreweg van problemen mee had: hij genoot ervan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.