Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Hyperventilatie

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 292 woorden
  • 3 november 2005
  • 19 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.6
  • 19 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Hyperventilatie:

Te snel of te diep ademen. Wordt vaak door angst, spanning, oververmoeidheid of overbelasting veroorzaakt. Er worden stresshormonen (zoals adrenaline) aangemaakt en je lichaam gaat zich voorbereiden op een grote inspanning. Bij inspanningen gaat het hart sneller kloppen en ga je sneller ademhalen, in dit geval gebeurt dus hetzelfde als dat je bijvoorbeeld gaat hardlopen.
Hyperventilatie op zich kan geen kwaad, maar het kan angst veroorzaken voor een nieuwe aanval, en dat kan een grote impact op je leven hebben. Hyperventilatie komt vaak voor, is vervelend, maar niet gevaarlijk. De een krijgt er veel vaker last van dan de ander.

Wat kan je eraan doen:
§ Rustig ademhalen (drie seconden in, zes seconden uit), tekort aan koolzuur aanvullen door langzaam en oppervlakkig te ademen, hierbij werkt ademen in een zakje vaak erg goed.

§ Afleiding zoeken (kniebuigingen, hardop lezen).
§ Probeer een structuur te vinden in de situaties waarin je aanvallen krijgt.
§ Buikademhalingsoefeningen doen, buikademhaling is minder diep.
§ Niet in paniek raken.

Naar een huisarts bij:
§ Beklemmend gevoel op de borst dat niet weggaat.
§ Benauwdheid, die volgens jezelf niet door hyperventilatie wordt veroorzaakt.
§ Genoemde maatregelen (zie hierboven) niet helpen.

Klachten:

Door snelle en diepe ademhaling bevat het bloed te weinig koolstof. Hierdoor ontstaan klachten als benauwdheid, beklemming op de borst, hartkloppingen, tintelingen in vingers, voeten of mond, transpiratie en duizeligheid. Zo'n aanval kan worden gevolgd door diarree, buikpijn, hoofdpijn, pijn in de rug of een grieperig gevoel. Patiënt heeft gevoel te stikken, spieren verkrampen en stuiptrekkingen ontstaan. Dit kan leiden tot angst, waardoor aanval wordt verergerd, er ontstaat vicieuze cirkel.

Oorzaken:

Inspanning, stress, psychische druk, verblijf op grote hoogten, vergiftiging of langdurig cafeïnegebruik. Door tekort aan koolstof in het bloed vernauwen de bloedvaten, waardoor de bloedvoorziening minder wordt en bovenstaande klachten ontstaan.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.