Hoofdstuk 6, Watson en Crick in de krant

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 5e klas havo | 279 woorden
  • 14 maart 2005
  • 23 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.4
  • 23 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Methode
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Het geheim van het leven

Je lichaam is opgebouwd uit zeer veel cellen. Elke cel heeft een kern met daarin je unieke DNA, dat al je erfelijke eigenschappen bevat. De kennis van DNA is de afgelopen eeuw sterk toegenomen. Het bleek om een zeer groot molecuul te gaan. In 1944 werd bewezen dat in het DNA, in codevorm, de erfelijke aanleg van organismen is vastgelegd. Dat wil zeggen dat DNA de informatie bevat voor jouw eigenschappen, zoals je bloedgroep en de kleur van je ogen. Maar men wist nog niet hoe de DNA zich bij elke deling kopieert en hoe precies de erfelijke boodschappen in het DNA zijn opgeslagen. De oplossing bleek te zitten in de structuur van het DNA.
Vanaf 1940 kwamen veel wetenschappers op die gingen onderzoeken hoe het DNA in elkaar zit. Zo ook de Amerikaan James Watson die biochemie gestudeerd had en samen ging werken met Francis Crick die natuurkunde had gestudeerd

De chemische bouwstenen van DNA waren bekend. Maar tot dan toe had niemand uit die losse bouwstenen het DNA-bouwwerk kunnen reconstrueren. Watson en Crick bedachten de volgende strategie. Ze zouden net zo lang modellen van het DNA-molecuul bouwen totdat alle onderdelen keurig in elkaar zouden passen. Bij een röntgenopname wees overduidelijk dat de DNA een spiraalstructuur had. Ze bouwden een model met twee ketens en zetten de verschillende onderdelen van het DNA op de juiste plaats. Uiteindelijk hadden ze de oplossing van alles in handen. Ze zagen onmiddellijk dat het DNA-molecuul het bouwplan vormde voor erfelijke eigenschappen en dat het een chemische kopieermachine is. Het geheim van het leven was ontdekt.
Het resultaat van dit onderzoek leverde deze twee mannen een Nobelprijs in 1962 op.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.