Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Eb en vloed

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 542 woorden
  • 10 februari 2005
  • 33 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.5
  • 33 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Eb en vloed

Eb en vloed komt voor bij wateren. Bij het normale peil tussen eb en vloed in staat het water op een normale hoogte. Bij eb daalt het peil en bij vloed stijgt het. Je kan ook grotere verschillen hebben dan alleen de gewone eb en vloed.Wanneer de maan en de zon op een lijn staan is kan je ook springtij hebben en wanneer de zon recht op de lijn aarde maan staat kan je doodtij hebben. Springtij houdt in dat de vloed extreem hoog staat en bij doodtij is het heel erg laag.

Tweemaal per etmaal komt het zeewater op en twee maal per etmaal gaat het af. Als het water opkomt, zeggen we dat het vloed is. Afgaand water noemen we eb. Als het water zijn hoogste stand bereikt, zeggen we dat het hoogwater is. De laagste stand, na de ebperiode, noemen we laagwater. Als je een aantal keren achter elkaar nagaat hoe laat het hoogwater en hoe laat het laagwater is, dan ontdek je dat er niet precies 12 uur tussen het ene en het volgende hoogwater (of laagwater) zit, maar ongeveer 12 uur en 25 minuten. Per etmaal (24 uur) schuift de hele eb en vloed cyclus 50 minuten op. Het is vooral de aantrekkingskracht van de maan op de aarde die deze beweging doet ontstaan. Ten gevolge van deze aantrekkingskracht vervormt de aarde een beetje : aan de naar de maan toe gekeerde kant is de kracht het grootst, en precies aan de andere kant het kleinst, zodat aan beide kanten een uitstulping ontstaat, en halverwege een afplatting.


Nou vraag je je misschien af wat getij is. Dat zullen we hier even uitleggen. De wisseling van het stijgen en het dalen van het zeeniveau wordt het getij genoemd. Wanneer het water niet meer stijgt en daalt, keert het getij. Dan wordt het eb en stroomt het water van de kust af. De ebstroming heeft een snelheid van 1 à 2 kilometer er uur. Het is dan gevaarlijk om ver uit de kust te zwemmen.

Invloed van de maan.

Eb en vloed wordt vooral veroorzaakt door de getij kracht van de maan op het zeewater. Die ontstaat doordat de aantrekkingskracht van de maan niet even groot is op alle waterdeeltjes van de aarde. Alle waterdeeltjes worden aangetrokken door de maan. De kant van de aarde die het dichtst bij de maan staat worden waterdeeltjes sterker aangetrokken dan gemiddeld het geval is. Aan de andere kant van de aarde worden ze dus minder sterk aangetrokken. Daardoor ontstaat een ‘waterberg’ die van de maan afgekeerd is. Daarom lijken het net of er 2 waterbergen op de aarde staan. Deze worden ook wel vloedbergen genoemd. Omdat de aarde in 24 uur een maal om de aarde heen draait, is per 24 uur twee keer hoogwater en twee keer laag water. Omdat de maan in ongeveer een maand om de aarde draait, is de maan in dat ene etmaal ook een stukje opgeschoven. Daardoor komen hoog en laag water telkens ongeveer 50 minuten later dan de vorige dag.

Spring en doodtij

We hebben al gezegd wat tij betekent. Behalve de maan trekt ook de zon aan het zeewater. Als de zon en de maan met elkaar samenwerken, zijn de vloedbergen extra hoog (springtij), als ze elkaar tegenwerken zijn de vloedbergen lager (doodtij).

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.