DNA-Modellen (H9, opdracht C)

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 318 woorden
  • 7 juni 2001
  • 49 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
49 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Onderwerpen
DNA

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

DNA-modellen

A. Wat is het meest opvallende verschil tussen een A-T- en G-C-basepaar?
De nucleotiden adenine en thymine vormen een basepaar, evenals de nucleotiden guanine en cytosine. De paren zijn altijd hetzelfde, je zult nooit een passend basepaar vindenvan C met T. Dat komt omdat er een belangrijk verschil zit in het aantal waterstofbruggen dat de afzonderlijke nucleotiden kunnen vormen.
A en T kunnen twee waterstofbruggen maken, terwijl C en G drie waterstofbruggen kunnen maken. De waterstofbrug vormt de verbinding tussen de twee nucleotiden.

B. DNA is een doorlopende streng gevormd uit baseparen. De baseparen zitten vast aan de suiker-fosfaat backbones, lange strengen die in een dubbele helix om elkaar heen gewonden zitten. DNA bestaat dus niet uit een "vast aantal"baseparen, het zijn er wel heel veel. De dubbele helix is rechtsdraaiend. Je kunt dit vergelijken met een schroefdraad. Moet je de schroevendraaier rechtsomdraaien, met de klok mee, om de schroef in het hout te draaien, dan is de schroefdraad rechtsdraaiend. Moet je linksom draaien, dan is de schroefdraad linksdraaiend.Er zijn drie vormen DNA te onderscheiden, namelijk A-DNA, B-DNA en Z-DNA. Deze drie soorten verschillen alleen in de vorm waarop de dubbele helix gewonden is. Z-DNA heeft een linksdraaiende dubbele helix, A- en B-DNA hebben een rechtsdraaiende dubbele helix. Dat is dus het verschil.

C/D. Wat is het verschil tussen een space-filled en ribbon-stick structuur? Het verschil tussen een ribbon-stick model en een space-filled model van een molecule is duidelijk zichtbaar op onderstaand plaatje.
Bij het space-filled worden de afzonderlijke atomen als bollen weergegeven. Er is geen ruimte meer tussen de lossen atomen van het molecuul. Je ziet alleen de structuur aan de buitenzijde van het molecuul.
In het ribbon-stich model worden de afzonderlijke atomen als kleine balletjes weergegeven. De verbindingen tussen de atomen in het molecuul worden met stokjes aangegeven. Hierdoor kun je beter in het molecuul kijken en de verschillende verbindingen zijn beter zichtbaar.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.