Bierbrouwen

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 1126 woorden
  • 9 mei 2001
  • 79 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
79 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Mouterij

Reinigen en weken

Na binnenkomst van de gerst nemen de experts van de gerst monsters. Op die manier wordt de kwaliteit van de gerst nogmaals gecontroleerd. Alleen als de kwaliteit beantwoordt aan de gestelde eisen wordt de brouwgerst ingeweekt. Tijdens het weken wordt de gerst gewassen. Daardoor wordt het vochtgehalte van de gerst verhoogd van 15% naar 40-42%. Het weken duurt in totaal 24 uur.

Kiemen

Na het reinigen en het weken komt de gerst op de kiemvloer en begint het kiemproces. Het kiemen duurt zes dagen. Voor iedere klant en voor elke toepassing wordt de mout afzonderlijk geproduceerd en opgeslagen. Een geselecteerde partij gerst wordt separaat verwerkt om de exacte kwaliteit voor de klant te waarborgen.

Tijdens het kiemen vormen zich enzymen, die nodig zijn tijdens het brouwproces om zetmeel in suikers om te zetten. Het is van wezenlijk belang dat tijdens het kiemproces een juiste temperatuur in combinatie met een optimale vochtigheidsgraad en zuurstofgehalte op de kiemvloeren heerst. Pas dan kan de gerst goed kiemen. De ‘groenmout’, gekiemde gerst, is na zes dagen gereed om naar de eestvloer getransporteerd te worden.

Eesten

Tijdens het eesten, het drogen van de groenmout met warme lucht, is de temperatuur bepalend voor de kleur en de smaak van mout en uiteindelijk voor het bier. Voor blond bier, wordt de temperatuur geleidelijk opgevoerd tot 85 C. Wil men een wat zoeter en donkerder bier, dan is de temperatuur op de eestvloer zo’n 30 tot 40 C. hoger. De eesttijd bedraagt 24 uur, ongeacht de kleur en smaak die het bier uiteindelijk moet krijgen.

Poetsen

Tijdens het kiemproces ontkiemt de korrel. Hierbij ontspruiten worteltjes. Voor het moutproces zijn deze kiemworteltjes noodzakelijk, voor het brouwproces zijn ze echter ongewenst. Tijdens het poetsen of poleren wordt de gerstkorrel ontdaan van worteltjes en kan de mout rustig gaan rijpen om voldoende op smaak te komen.

Rijpen

Na het weken, kiemen en eesten heeft de gerst nog 6 weken nodig om te rijpen. Tijdens het rijpen verbeteren de brouweigenschappen van het mout. De mout rijpt in zogenaamde ‘batches’ met een capaciteit van 200 ton. Na het rijpen is de mout gereed om door de brouwers verwerkt te worden tot een pilsje

Brouwerij

Brouwen

Voor het brouwen van het bier kiest de brouwmeester een mengsel van diverse moutsoorten, afkomstig van de eigen mouterij. De samenstelling van het mengsel is afhankelijk van de gewenste biersoort. De kleur en het aroma van het mout spelen daarbij een belangrijke rol. Het mout wordt op een speciale manier gemalen, (geplet), waarbij de pellen van de moutkorrel intact blijven.

Beslaan

Dit wil je ook lezen:

De geplette mout wordt in de brouwketel met brouwwater gemengd en daarna verwarmd. Het zetmeel uit de mout wordt daarbij omgezet in moutsuiker, dat in een later stadium kan worden vergist. Tegelijkertijd lossen de eiwitten uit het mout op die belangrijk zijn voor het bierschuim.

Klaren

Het versuikerde beslag wordt gefiltreerd in een klaringskuip. Dit is een grote kuip met een geperforeerde bodem. De pellen van het mout die bij het schroten zijn behouden, vormen een natuurlijke filterlaag op de bodem van de kuip. De vloeistof die daar wordt gewonnen heet wort. De helderheid van het filtraat bepaalt in belangrijke mate de kwaliteit van het bier. In de klaringskuip blijven uiteindelijk de onopgeloste delen over, de zogenaamde bierbostel. Dit is een zeer vezel- en eiwitrijk product en daarom uitermate geschikt voor de veevoederindustrie.

Koken

In de wortketel wordt het wort gekookt om het overschot aan waswater dat bij de klaring is gebruikt te verdampen. Hierbij vlokken tegelijkertijd een deel van de eiwitten uit die niet van belang zijn in het verdere proces. Tijdens het koken wordt ook de hop toegevoegd. De hop wordt door de brouwmeester met grote zorgvuldigheid geselecteerd omdat deze bepalend is voor de fijne aromatisch bitterheid in het bier. Na het koken wordt het wort overgepompt naar de whirlpool.

Whirlpool

De tijdens het koken uitgevlokte eiwitten bezinken in de whirlpool en worden afgescheiden. Het heldere wort loopt vervolgens door een platenkoeler en koelt daarbij af van 99 graden naar ongeveer 8 graden. Het gekoelde wort verlaat vervolgens het brouwhuis en wordt naar de gisttank gepompt.

Gisten

De gisttank kan tot 500.000 liter bier bevatten. Tijdens het vullen van deze tank wordt gist toegevoegd. De gist zet tijdens het gistingsproces de moutsuiker om in alcohol en koolzuur. Tegelijkertijd wordt door de gist een aantal aroma's gevormd. Na ongeveer een week is nagenoeg alle moutsuiker omgezet en zet de gist zich op de bodem van de tank af. Door de vorm van de tank kan de gist gemakkelijk van het jongbier worden gescheiden. Het nog troebele jongbier wordt naar een lagertank gepompt.

Lageren

In de lagertank, die eveneens een inhoud van 500.000 liter heeft, wordt het jongbier afgekoeld naar -1 ° C. De nog in kleine hoeveelheden resterende moutsuiker wordt hier nog omgezet en de daarbij gevormde koolzuurbelletjes nemen tijdens het opstijgen de jongbiersmaak weg. Het bier rijpt. Het bier wordt ook steeds helderder omdat eiwitvlokjes en resterende gistcellen bezinken. Aan het einde van de lagering wordt iedere lagertank door het laboratorium volledig geanalyseerd, zodat kan worden gestandaardiseerd op een vast alcoholpercentage.

Filtreren

Het uitgelagerde en gestandaardiseerde bier is weliswaar al behoorlijk helder, maar heeft nog niet die glanzende helderheid dat bier hoort te hebben. Een eindfiltratie met een fijn filtermateriaal brengt uiteindelijk deze kwaliteit. Vanuit de filterzaal wordt het bier naar de druktanks gepompt en vervolgens afgevuld in fles, blik of fust.

Bottelarij

Bottelen

Het gefiltreerde bier wordt vanuit de druktanks afgevuld in flessen, blikken of fusten. De retourflessen komen terug naar de brouwerij om te worden hergebruikt. De flessen en kratten worden zeer grondig gereinigd, alle etiketten worden verwijderd en de flessen worden gecontroleerd op eventuele beschadigingen. Als een fles na deze controles niet schoon genoeg is of beschadigd, wordt hij automatisch verwijderd. De verschillende blikken worden kant-en-klaar (dus met opdruk) aangeleverd door de blikkenleverancier. Eenmaal gebotteld is het bier klaar voor verdere bewerking.

De keuzeopdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Het gefiltreerde bier wordt vanuit de druktanks afgevuld in flessen, blikken of fusten. De retourflessen komen terug naar de brouwerij om te worden hergebruikt. De flessen en kratten worden zeer grondig gereinigd, alle etiketten worden verwijderd en de flessen worden gecontroleerd op eventuele beschadigingen. Als een fles na deze controles niet schoon genoeg is of beschadigd, wordt hij automatisch verwijderd. De verschillende blikken worden kant-en-klaar (dus met opdruk) aangeleverd door de blikkenleverancier. Eenmaal gebotteld is het bier klaar voor verdere bewerking.

Pasteuriseren

Na de botteling wordt het bier gepasteuriseerd, een korte verwarming tot zo’n 60 °C, waardoor een langere houdbaarheid kan worden gegarandeerd.

Etiketteren en inpakken

Nadat het bier is gebotteld en gepasteuriseerd, wordt de fles voorzien van etiketten, iedere biersoort zijn eigen etiket. Vervolgens worden de flessen in kratten geplaatst, met 12 of 24 stuks tegelijk. De kratten, trays en multipacks worden door middel van robots gesorteerd op een pallet en met transportbanden vervoerd naar het expeditiecentrum. Voor de buitenlandse markt worden over het algemeen one-way flessen en blikken gebruikt. Deze worden in een tray of een multipack verpakt

Distribueren

In het expeditiecentrum worden de bestellingen van alle afnemers voorbereid. Iedere afnemer, klein of groot, heeft een eigen, specifieke samenstelling van zijn bestelling: Op terminals wordt de specifieke bestelling klaargezet op een kettingsysteem. Dit kettingsysteem is ook gemonteerd in de vloeren van de vrachtwagens. De vrachtwagens brengen het bier zo naar de groothandelaar en de supermarkt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.