Batikken

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 328 woorden
  • 3 oktober 2002
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
35 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Onderwerpen

Wat is Batikken: Batikken is een manier om stoffen, papier en leer te versieren.

Geschiedenis: Het woord batikken komt van het Javaanse woord ambatik.S
De herkomst van batikken is onbekend. Mensen denken dat het uit China komt en dat het toen is verspreid, maar batikken is toch wel het bekendst in Indonesië Batikken is een oude traditie uit Indonesië. Het wordt vooral op Java beoefend. Tijdens de Hindoe-Javaanse periode werd het batikken vooral gebruikt door vorsten. Er kwamen steeds meer patronen bij toen de Islam zijn intrede op Indonesië deed. Rond 1850 kwam er een batikindustrie. Nu werden de patronen gedrukt op de stof. Maar de oude methode verdween hierbij niet. Batikken deed rond 1890 zijn intrede in Europa en Amerika, maar hier werd/word het alleen als hobby beoefend. Vroeger was batikken een bestaansmiddel. De vrouwen trokken hiermee toeristen en verdienden met de stoffen geld.

Hoe het batikken in zijn werk gaat: Bij batikken worden meestal witte katoenen stoffen gebruikt. Hierop wordt een ontwerp geschetst. Dan wordt er bijenwas op de stof aangebracht, waar de verf niet moet komen. Dit gebeurt met behulp van een canting, dit is een klein koperen reservoirtje. De bijenwas zorgt ervoor dat de stof (waar de bijenwas op zit) zijn eigen kleur behoudt. Als de bijenwas droog is wordt de lap stof in een verbad gedaan. Als de verf droog is wordt de was eraf gekrabd is de stof klaar. Er komt ook een soort marmereffect op de stof, want waar er barstjes in de was zaten zitten kleine streepjes kleur. Als je de stof in de zon legt blijft de was soepeler en zitten er minder barstjes in.

Waarom batikken niet in fabrieken wordt toegepast: Batikken wordt niet in fabrieken toegepast omdat het een erg tijdrovend proces is. Maar het kan wel sneller dan de methode die hiervoor staat beschreven. Bij de snellere methode wordt het met stempels het patroon erop gedrukt, maar deze zijn niet zo mooi als de handmatige methodes.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.