Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Bacterien kweken

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 288 woorden
  • 25 maart 2004
  • 55 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.5
  • 55 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Inleiding

Bacteriën zijn overal. In de lucht, op je lichaam enz. Zo verspreiden ze zich heel erg makkelijk. Bij het werken met chemische producten is het belangrijk om zo schoon mogelijk te werken “steriel werken”.

Wat is het doel van het steriel werken?

Het doel van deze proef is om te onderscheiden wat het verschil is tussen steriel en gewoon werk.

Uitvoering

We gingen bacteriën kweken op voedingsbodems. De ene steriel en de ander juist heel open en bloot zodat dus alle bacteriën erin konden komen.

Bij de eerste voedingsbodem doen we met het entoog wat bacteriën overbrengen. Met een slingerende beweging zodat alles goed verspreid zit. Hier moet je niet letten op het steriel werken dus kan alles open en bloot gebeuren.


Bij de tweede voedingsbodem gaan we eerst onze handen wassen met desinfecterende zeep en de tafel steriel maken met een prop watten en wat alcohol. En dan het entoog in de brander houden zodat daar ook alle bacteriën afgebrand zijn. Dan weer hetzelfde als bij de eerste voedingsbodem, alleen moeten we hier de petrischaal maar half open houden zodat er ook maar weinig bacteriën uit de lucht er in kunne komen.

Waarnemingen en resultaten

Na drie dagen gaan we kijken wat er in de petrischalen is ontstaan. In de tweede petrischaal ontstaan veel bacteriën, dat komt door niet hygiënisch te werken. In de eerste petrischaal daarentegen ontstaan veel minder bacteriën dat komt door dat we hygiënisch hebben gewerkt. Dat houdt in dat we niet of nauwelijks bacteriën hebben overgebracht op de voedingsbodem.

Conclusie

Hier uit kunnen we concluderen dat door hygiënisch te werken, voorkomen we het ontstaan van bacteriën die ziektes veroorzaken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Dit is simpelweg niet goed

7 jaar geleden