Keuzeopdracht: 3.2, 3.3 en 4.3
Paragraaf: 3.2 Keuzeopdracht C De miskende Semmelweis. Semmelweis had de hele tijd gelijk dat kraamvrouwenkoorts veroorzaakt werd doordat de artsen ook sectie deden op lijken. De bacterien werden overdragen aan de zwangere vrouwen en stierven. Semmelweis kwam hier achter door onderzoek. Ook gebruik van hygiene werd door Semmelweis ingevoerd, namelijk voordat ze bij zwangere vrouwen kwamen hun handen te wassen met chloor.
Paragraaf: 3.3 Keuzeopdracht A Voedselinfecties.
Veroorzaker Oorzaak ziekte Incubatietijd (uren) Ziekteduur (dagen)
Salmonella Infectie 6 - 36 1 - 7
Shigella Infectie 6 - 12 2 - 3
Escherichia coli Infectie 12 - 72 1 - 7
Yersinia enterocolitica Infectie 24 - 36 3 - 5
Campylobacter jejuni Infectie 3 - 5 dagen 5 - 7
Listeria monocytogenes Infectie variabel *
Vibrio parahaemolyticus Infectie 2 - 48 2 - 5
Aeromonas hydrophila Infectie 2 - 48 2 - 7
Staphylococcus aurus Toxine in voedsel 2 - 6 < 1
Clostridium botulinium Toxine in voedsel 12 - 96 1 - 8 **
Clostridium pertringes Toxine in darm 8 - 22 1 - 2
Bacillus cereus Toxine in voedsel 1 - 6 < 1
* Er zijn bevolkingsgroepen met een verhoogd risico, waarbij er een grote kans is op dodelijke afloop bestaat. ** Vaak met dodelijk afloop: herstel van de ziekte duurt 6 à 8 maanden.
· Salmonella wordt verspreid via vervuild en besmet water of voedsel. Een voorzorgsmaatregel tegen Salmonella is: geen voedsel meer eten dat over tijd is. Bijvoorbeeld eieren, daar kan een salmonella bacterie inzitten. · Bij Shigella verloopt de besmetting indirect via voedsel, handdoeken en vliegen die besmet zijn via de ontlasting. Een voorzorgsmaatregel tegen Shigella is: geen voedsel meer eten dat over tijd is. En je moet dus niet twee keer een en dezelfde handdoek gebruiken, maar gewoon na ieder wasbeurt een schone pakken. · Escherichia is meestal onschadelijk voor het menslijk lichaam. Maar ze kunnen wel schadelijk zijn en dan vooral bij jonge kinderen. Een voorzorgsmaatregel tegen escherichia is: · Over Yersinia enterocolitica heb ik niets kunnen vinden wat voor voorzorgsmaatregelen je tegen deze bacterie kunt gebruiken. · Campylobacter jejuni besmet water, melk, vlees en kip. Kinderen kunnen snel besmet raken met deze bacterie via hun huisdieren. Een voorzorgsmaatregel tegen Campylobacter jejuni is: geen huisdieren nemen. · Listeria monocytogenes komen voor in de grond, op dieren, gewassen, ingekuild voer en water. De meeste mensen zijn bestand tegen deze bateriën, maar abij afnemende weerstand groeit de kans op infecties. Bij zwangere vrouwen kan dit to miskramen leiden of infecties bij het pasgeboren kindje. Een voorzorgsmaatregel tegen Listeria monocytogenes is: geen etenswaren eten met een relatief hoge besmettingskans, zoals smeerkaas en paté. En je moet kliekjes en kant-en-klaarvoedsel goed verhitten. · Vibrio ontstaat door vervuild drinkwater. Een voorzorgsmaatregel tegen Vibrio is: niet zomaar ergens water uitdrinken, bijvoorbeeld op een pleintje in een dorp. Je kunt dan beter flessen water in een winkel kopen. · Over Aeromonas, Staphylococcus en Clostridium heb ik niets kunnen vinden wat voor voorzorgsmaatregelen je tegen deze bacteriën kunt gebruiken. · Bacillus kan granen besmetten, dus vooral rijst. Een voorzorgsmaatregel tegen bacillus cereus is: geen rijst meer eten.
Paragraaf: 4.3 Keuzeopdracht A Gevaarlijke kleustoffen.
1.Kleurstoffen in textiel kunnen schadelijk zijn als er irritaties en allergische reacties opgeroepen worden bij de dragers. En bepaalde kleurstoffen blijken zelfs een verhoogd risico op kanker te geven.
2.Textiel met schadelijke kleurstoffen erin is wel te herkennen, met name in de kleuren rood, zwart, blauw en bruin. Ook is bekend dat de hoeveelheid schadelijke stoffen afneemt wanneer de kleding een keer gewassen is.
3.De volgende kleuren kunnen op de aanwezigheid van schadelijke stoffen duiden: rood, zwart, blauw en bruin.
4.Drie landen die die kleding leveren met schadelijke stoffen erin zijn:
- Verenigde Staten
- Turkije
- China
5.Er is wel een keurmerk voor dergelijke kleurstoffen. Bijvoorbeeld okotex standaard 100, die richt zich op het eindproduct en is vooral in Duitsland en Oostenrijk vertegenwoordigd.
6.De dergelijke kleurstoffen verdwijnen als je de kleren vaker wast. Als de kleding niet meer in het water afgeeft, zijn de schadelijke stoffen verdwenen.
7.Er bestaat een wettelijke regeling voor de schadelijke kleurstoffen. Bijvoorbeeld: Vanaf augustus 1996 is de handel in Bak’s-houdende kleding, schoeisel en beddegoed en alle ander produkten waarmee de huid dan al niet direct in aanraking komt verboden.
Reeds ingekochte kleding mag echter nog tot 1 september 1997 verkocht worden. Tweedehands producten met schadelijke kleurstoffen mogen nog tot 31 december 1999 worden verhandeld. Kleding met minder dan 30 miligram Bak’s per kilo textiel, is wettelijk niet verboden.
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
J.
J.
hoi linda,
heel erg handig die anw keuzeopdrachten!! Maar ik had een vraagje: wat willen die nummertjes zeggen die achter die voedselinfecties staan(3.3 A Voedselinfecties)??
Misschien wel een hele domme vraag hoor. Maar nu kan ik er ff niet uit komen!!
Ik hoop snel wat te horen
Alvast bedankt
MZZL JIM
21 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
ha linda, bedankt voor de info het was erg nuttig maar je had beter moeten zoeken maar toch nog bedankt wat was je cijfer???
19 jaar geleden
Antwoorden