Additieven Snoep

Beoordeling 4
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 579 woorden
  • 22 januari 2002
  • 142 keer beoordeeld
Cijfer 4
142 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Additieven Snoep E-Nummers E-nummers zijn door de EU goedgekeurde hulpstoffen. Van levensmiddelen wordt verwacht dat ze een bepaalde houdbaarheid en kwaliteit hebben. Hieronder vallen onder andere de kleur, de houdbaarheid en het uiterlijk. Om deze eigenschappen te bewaren worden zogeheten hulpstoffen of additieven toegevoegd. Deze hulpstoffen worden in diverse categorien ingedeeld, zoals kleurstoffen, anti-oxidanten en conserveermiddelen.

Om toegepast te mogen worden, moeten additieven aan strenge eisen voldoen. De stoffen zijn/worden uitgebreid getest en gesteld kan worden dat het hier gaat om de best onderzochte stoffen in onze voeding. Additieven mogen ook niet zomaar worden toegevoegd, per additief wordt gekeken wat de mogelijke toepassingen zijn en wat de maximale dosis is die toegepast mag worden. Stoffen die veilig zijn bevonden voor de vastgestelde toepassingen kunnen een E-nummer krijgen. Dit nummer is feitelijk een kwaliteitskenmerk, het geeft aan dat de stof goed is onderzocht in de gebruikte toepassing.

M&M’s Peanut E104: E104 is een gele kleurstof die voornamelijk wordt gebruikt in ijs en frisdrank, maar dus ook in m&m’s. Een synoniem voor E104 is CI 47005. Hij heeft geen echte bijwerkingen, maar het wordt afgeraden voor hyperactieve kinderen. In tegenstelling tot E101 en E102 wordt niet door zonlicht afgebroken.

E110 (zonnegeel) : E110 is een gele kleustof voor snoep, ijs, frsidrank en vele andere producten. Het wordt ook wel zonnegeel, Oranjegeel S, Sunset Yellow, CI 15985, FD&C Yellow No 6 genoemd. Zonnegeel FCF is een azokleurstof en kan leiden tot overgevoeligheidsreacties. Het is minder sterk dan tartrazine (E102), maar wordt wel afgeraden voor mensen met astma en hyperactieve kinderen.

E122: E122 is een rode kleurstof die wordt gebruikt in pudding, snoep, gebak, dranken en jams. Het is een azokleurstof, maar met weinig bijwerkingen. Toch wordt de stof afgeraden voor hyperactieve kinderen en astma-patienten. En het wordt ook niet aangeraden te gebruiken in combinatie met aspirine.

E124: E124 is ook een rode kleurstof die wordt gebruikt in sauzen, snoep, gebak en vruchtenvulling. Ook E124 wordt afgeraden voor hyperactieve kinderen en astma-pasienten en ook niet in combinatie met aspirine. Het is een goedkope goed water oplosbare kleurstof, die goed tegen verhitting kan. Maar het is niet stabiel in zonlicht.

E129: E129 is ook weer een rode kleurstof die voornamelijk in snoep wordt gebruikt. Het is een azokleurstof, met weinig bijwerkingen. Net als alle azokleurstoffen wordt het gebruik afgeraden voor astma-patienten en hyperactieve kinderen. Het is een niet veel gebruikte kleurstof, die vooral gebruikt wordt als vervanging van amaranth (E123).

E133: E133 is een blauwe kleurstof en wordt gebruikt voor doperwtjes in blik. Het wordt ook wel CI 42090, CI Food Blue 2. Het kan bij een kleine groep mensen sterke allergische reacties kan opwekken. Ook wordt het afgeraden voor hyperactieve kinderen. Deze stof wordt nauwelijks nog gebruikt en is in sommige landen zelfs verboden.

E171: E171 is een natuurlijke witte kleurstof die bijvoorbeeld wordt gebruikt in Engelse drop, tabletten en koekjes. Over deze stof zijn geen bijwerkingen bekend. Het wordt ook wel Titaniumdioxyde genoemd. Eigen mening: Door de e-nummers kan je goed nagaan wat er allemaal in de producten zit. Door voedsel.net wordt het nog makkelijker. Alle additieven die ik heb, zijn niet aan te raden voor mensen met astma en hyperactieve kinderen. Additieven hebben dus ook ongewilde bijwerkingen. Het is de eigen keuze van de consument of je het koopt of niet. Maar de additieven worden eerst grondig getest op bijwerkingen dus er zal niet zo snel echt iets fout mee gaan. Maar het blijft natuurlijk de verantwoordelijkheid van de consument.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.