8.4 B ozonlaag

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 485 woorden
  • 21 februari 2002
  • 109 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
109 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Beknopte informatie over gat in de ozonlaag, gevolgen en preventie.

Vorming van ozon: Onder invloed van intens zonlicht breekt een gewoon zuurstofmolecuul(O2) in twee aparte zuurtsofatomen(O). Dit heet fotolyse. De gewone zuurstof molecuul en de zuurstofatoom vormen samen een ozonmolecuul (O3). Dagelijks word in de stratosfeer ongeveer 300 miljoen ton ozon gevormd. Dit vormt op 100 kilometer hoogte de ozonlaag.

Afbraak van ozon: Deze reactie kan ook op de zelfde manier weer omgedraaid worden. ozon reageert dus erg snel met andere gassen. een van die gassen is chloor.Chlooratomen zetten veel ozon om in zuurstofmoleculen zonder dat er zuurstofatomen ontstaan.

Dit is de grootse veroorzaker van de afbraak, maar ook koelvloeistof uit koelkasten, halonen en methylbromide zijn veroorzakers.

Normaal komt chloor helemaal niet voor zo hoog in de lucht, omdat het oplost in water. Maar emn heeft al een tijd geleden een gas ontwikkeld waar chloor inzit , chloorfluorkoolwaterstof -> CFK, dit gas word op grote hoogte afgebroken door de UV straling en daarbij komt dus chloor vrij.

Nut van de ozonlaag en dus het gevaar van het gat in de ozonlaag:

Ozon en dus de ozonlaag heeft de eigenschap om UV-straling tegen te houden. Vooral UV-B straling, deze veroorzaken oa zonebrand, hoornvliesontseking en huidkanker. Er zijn ook veel onderzoeken die beweren dat ze ook andere vormen van kanker veroorzaken zoals leukemie en borstkanker.

Het gat in de ozonlaag is niet echt een gat maar en plek met een verminderde ozonconcentratie.

Ook plankton en zo de hele voedselketen die daar achteraan komt hebben veel last van mer straling.

Oplossingen:

Omdat we niet weten wat voor gevaren er nog meer kiunnen drijgen als het gat nog groter word is het belangrijk om dat te voorkomen. Zo zijn er veel afspraken gemaakt over schadelijke stoffen. Vooral over de vermindering van uitstoot van CFK's zijn veel afspraken. Eerst kwamen daarom zogenaamde zacte CFK's in de spuitbussen en nu zelfs stiksof, lucht en koolzuurgas. Maar voor methylbromide een ontsmettingsstof ook een belangrijke verooraker van de afbraak is nog geen alternatief gevonden.

Ook is het een probleem dat koolwatersoffen er 40 tot 50 jaar over doen om 100 kilometer te stijgen. Dus krijgen we straks nog last van alle gassen die nog gebruikt zijn voordat er afspraken over waren.

Om jezelf te beschermen tegen huidkanker en huidveroudering lijkt zonnebrandcrême een heel geschikt middel. Dit is het vaak ook wel, maar het beschermt alleen tegen UV-B stralen en helpt dus wel tegen huidkanker. Maar doordat je vaak langer blijft liggen met zonnebrandcrême op of toch net zoals heel veel mensen nog steeds gewoon niet vaak genoeg smeert, is er nog steeds een grote kans op huidkanker.

Daarom is de beste oplossing om gewoon in de uren waarin de zon op haar hoogst staat niet in de zon te komen, dat is in nederland nog net zo heel lang, maar in andere landen betekent dat s'zomers echt bijna de hele middag de schaduw opzoeken.

REACTIES

M.

M.

Heej..... waar heb je deze info vandaan.. kmoet namelijk wel kunnen zeggen waar ik de informatie vandaan heb...

Alvast bedankt, Melanie

ps kun je het voor zondag sturen?

21 jaar geleden

K.

K.

bedankt he

20 jaar geleden

C.

C.

Hey Linda,

Bedankt voor dit ANW verslag over het gat in de ozonlaag.

GRTZ xxx chris

20 jaar geleden

I.

I.

als je een keuze opdracht maakt doe het dan goed wil je. dit is echt sucks!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! mzzl ajaxfan.

20 jaar geleden

J.

J.

bedankt he!!!

19 jaar geleden

W.

W.

het moet mischien eenvoudiger als je iets zoekt moet je eerst een heeel verhaal lezen en dat kost weer tijd en sommigen houden niet egt van lezen:P

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.