7.2 B: Grenzen aan de temperatuur

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 5e klas havo | 456 woorden
  • 20 februari 2009
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 6
2 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Methode
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Paragraaf 7.2

Keuzeopdracht B Het einde van de dinosauriërs

Hoe ontstond onze kennis over de dinosauriërs?

Meer dan honderd jaar geleden vonden een aantal werklieden, die graafwerk verrichten in het stadje New Yersey een groot aantal reusachtige beenderen en tanden. De beenderen en tanden waren zo hard dat het leek alsof ze versteend waren. De werklieden vonden het vreemd en konden niet plaatsen van welk dier het kwam. Een van hun nam die beenderen en tanden mee naar huis als souvenir, de rest schonk er geen aandacht meer aan. Doordat de paar werklieden de beenderen mee naar huis hadden genomen hoorde steeds meer mensen over de vondst. Hierdoor werd de werkplaats van hen ook vaak bezocht om de beenderen en tanden te kunnen zien. Zij namen vaak ook een deel van de tanden en beenderen mee als souvenir die vaak als presse-papier gebruikt werden. Sommige beenderen waren zelfs zwaar en sterk genoeg om als stoepsteen te dienen.
Een Amerikaanse geleerde hoorde een enige tijd later over deze vondst. Hij ging naar de werkplaats en verzamelde, de laatste paar beenderen en tanden die er nog lagen. Hij herinnerde zich namelijk dat een paar Engelsen ook een tijd terug reusachtige beenderen had gevonden. Zij hadden na een uitgebreide studie uitgevonden dat de beenderen afkomstig waren van een vreemd soort dier die ze dinosauriër hadden genoemd.
Na een paar maanden lukte het de geleerde om het skelet te monteren, maar hij miste natuurlijk een paar beenderen die hij later van de mensen over kocht die ze als souvenirs hadden meegenomen. Ook haalde hij die beenderen die als stoeptegels waren gebruikt terug. Na deze botten allemaal geplaatst te hebben kwam hij erachter dat het een skelet bleek te zijn van een dinosauriër met een soort eendensnavel. Dit geraamte bevindt zich nu in een museum.

Wat voor bewijzen werden er voor hun bestaan gevonden? En wat haalden ze er uit?
Wetenschappers hebben verschillende bewijzen gevonden. De bekendste zijn natuurlijk botten, maar er zijn ook voetsporen, afdrukken en soms zelfs een stukje huid gevonden van deze dieren. Door deze ontdekkingen konden wetenschappers hun vormen bepalen, de geluiden  die ze maakten bepalen en wat voor huid structuur ze hadden bepalen. Sommige dinosauriërs werden enorm groot. Ze schatten de grootste op 40 meter, maar er zijn ook dinosauriërs gevonden die niet veel groter waren dan kippen

Welke bijdragen leverenden paleontologen en geologen?
Paleontologen en geologen zoeken vaak naar dingen uit het verleden. Ze zoeken naar oude tempels uit Egypte maar ze zijn ook geïntresseerd over hoe de dinosauriërvroeger leefde . Deze mensen houden zich al twee eeuwen bezig met hoe en waarom de dinosauriër is uitgestorven, maar ze doen ook onderzoek naar hoe ze eruit zagen en wat ze aten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.