Zandlandschappen
1 Hoe is het bodemgebruik? Veel meer reliëf dan klei- en veenlandschappen. Dat heuvelachtige van zandgrond heeft gevolgen voor de begroeiing. In het grove zand en grind van de stuwwal zakt het regenwater diep weg. Daardoor is zo’n heuvel te droog voor akkerbouw. Er is dan ook bos en hei. Op het dekzand is er akkerbouw.
2 Welke fysische factoren hebben invloed gehad op het huidige landschapsbeeld? Zand en grind zijn daar gebracht door de grote rivieren. Dat gebeurde in het begin van het ijstijdvak. Later heeft de tong van het landijs dat rivierzand opgestuwd tot heuvels. Aan het eind van de ijstijden heeft de wind daar dekzand overheen geblazen.
elke menselijke factoren hebben invloed gehad (landbouw, turfwinning, waterstaat)? De mensen hebben er bomen geplant. Dus de menselijke factor is bebossing.
at zijn de karakteristieke landschapselementen? De bodem bestaat grotendeels uit zand. De zandlandschappen zijn niet vlak en best veel bebost.
oe waardeer je de gebruikswaarde van het landschap? Het is vaak droog omdat het water wegzakt en het is minder geschikt voor akkerbouw.
oe waardeer je de belevingswaarde? Het is niet een echt mooi gebied, maar het is een goed stuk natuur, met veel bomen. Een beetje heuvelachtig is wel mooi.
slandschappen
oe is het bodemgebruik? De ondergrond van Zuid- Limburg bestaat voor het grootste deel uit mergelkalk. Die is tijdens de laatste ijstijd onderbestoven met löss. Löss is vruchtbaar en het houdt het regenwater goed vast. De plateaus zijn heel vaak bebost, omdat löss gevoelig is voor bodemerosie.
Welke fysische factoren hebben invloed gehad op het huidige landschapsbeeld? De wind heeft gezorgd voor löss. Löss houdt het regenwater goed vast.
3 Welke menselijke factoren hebben invloed gehad (landbouw, turfwinning, waterstaat)? De mensen hebben er bomen geplant.
4 Wat zijn de karakteristieke landschapselementen? Het is voor een Nederlands begrip heel heuvelachtig. Het is het meest buitenlandse stukje Nederland. Aantrekkelijk vakantiegebied met veel campings. Het is een afwisselend landschap van plateaus gescheiden door rivierdalen.
5 Hoe waardeer je de gebruikswaarde van het landschap? Het is een vruchtbaar gebied, dus goed voor akkerbouw en het houd water vast.
6 Hoe waardeer je de belevingswaarde? Het is een heel mooi gebied, vruchtbaar, natuurlijk, heuvels. Ik zou er best willen wonen.
Hoogveenlandschappen
1 Hoe is het bodemgebruik? Tegenwoordig wordt er vooral aan akkerbouw gedaan. Er ontstond een goede landbouw grond doordat de turfgravers veen van slechte kwaliteit achter lieten. Deze is gemengd met de laag dekzand die onder het veen lag. Vroeger lag er wel veen (van een paar meter dik) maar vanaf de 17e eeuw is dat afgegraven. De benaming van het landschap is hetzelfde gebleven.
2 Welke fysische factoren hebben invloed gehad op het huidige landschapsbeeld? Eigenlijk zijn er geen fysische factoren, want toen wij het veen weggestoken hadden, bleef er veen van slecht kwaliteit over. Wij hebben de grond verbeterd door het veen te mengen met het dekzand.
3 Welke menselijke factoren hebben invloed gehad (landbouw, turfwinning, waterstaat)?
De meeste invloed op het landschap hebben de turfgravers gehad. Deze hebben bijna al het
Turf weggestoken, Daardoor is het huidige landschap ontstaan.
4 Wat zijn de karakteristieke landschapselementen? Het meest karakteristieke landschapselement zijn de lange rechte kanalen, waar eentonige rijtjeshuizen aan gebouwd zijn.
Hoe waardeer je de gebruikswaarde van het landschap? Ik vind dat ze het nu goed gebruiken, het zou mooier zijn geweest als de turf niet weggehaald zou zijn.
6 Hoe waardeer je de belevingswaarde? De belevingswaarde is niet echt groot, doordat de grond alleen maar als landbouwgrond wordt gebruikt.
Laagveenlandschappen
1 Hoe is het bodemgebruik? De bodem wordt nu vooral benut als landbouwgrond. Dat is eigenlijk altijd al zo geweest, maar vroeger was er nog een gebruik. Dat was het turfsteken.
2 Welke fysische factoren hebben invloed gehad op het huidige landschapsbeeld? Er is wel een fysische factor en dat is wanneer men turf stak. Men stak turf, dan kwam er een slootje en daarnaast een strookje land, dat ging zo door. Wanneer e een storm was sloegen de stukjes land wel eens door. Er ontstond dan een grote plas/ meer. Bijvoorbeeld de Loosdrechtse plassen.
3 Welke menselijke factoren hebben invloed gehad (landbouw, turfwinning, waterstaat)? De menselijke factor is hetzelfde als bij hoogveen. Da was het turfsteken. Bij laagveen heeft de landbouw ook een rol gespeeld. Om er gras te laten groeien moet het ingepolderd worden. Er werden dijken aangelegd en heel veel sloten gegraven. Doormiddel van molens werd het water weggemalen. Zo werd de grond steviger zodat er koeien kunnen lopen.
4 Wat zijn de karakteristieke landschapselementen? Het meest karakteristieke is de lintbebouwing en de vele slootjes. De lintbebouwing ontstond doordat de grond langs de dijken als enige stevig genoeg was om er huizen op te bouwen. Verder van de dijk af was de grond te slap. De slootjes ontstonden door het inpolderen en het turfsteken.
5 Hoe waardeer je de gebruikswaarde van het landschap? Het wordt goed gebruikt, want de vele plassen/ meren dienen als recreatieruimte of natuurgebied. De ingepolderde gebieden worden nog steeds als landbouw gebruikt.
6 Hoe waardeer je de belevingswaarde? De meeste gebieden zijn mooi om te zien. De belevingswaarde is heel groot. Dit komt door de vele plassen/ meren. Ook de slootjes helpen mee aan de belevingswaarde. Vooral s’ avonds als de zon over de landschappen schijnt, is heel erg mooi.
Zeekleilandschappen
1 Hoe is het bodemgebruik? Het wordt al heel lang gebruikt als woongebied, maar ook als akkerbouw en landbouwgebied.
2 Welke fysische factoren hebben invloed gehad op het huidige landschapsbeeld? De zee heeft er jonge zeeklei afgezet en daar is hij nog steeds mee bezig. Dit komt omdat het twee keer per dag vloed is. Het water laat dan een klein laagje zeeklei achter. Als dit vele jaren doorgaat ontstaat er een stukje land dat bij gewone vloed niet meer onderloopt. Deze stukken land noemt men kwelders.
De keuzeopdracht gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden