Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Poëzie

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
  • Gedichtbespreking door een scholier
  • 4e klas havo | 516 woorden
  • 15 mei 2005
  • 11 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.5
  • 11 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Beschrijvingsopdracht:

a. Auteur: Tymen Trolsky
Titel: Indische oudjes
Jaar eerste editie gedicht: 1976
Bundel: Zwarte liederen

b. Tymen Trolsky werd onder de naam Jasper Mikkers geboren op 3 juni 1948, in Oerle. Zijn vader werd op dezelfde dag 30 jaar oud. Zoontje Jasper was dus een verjaardagsgeschenk.
In 1952 verhuisden zijn ouders van Oerle naar Liempde. Daar volgde hij de lagere school. In 1961 werd hij op het seminarie van de paters Kapucijnen in Oosterhout geplaatst. Hij bleef er tot 1968. Vijf dagen na zijn 20e verjaardag, op 8 juni, kreeg hij zijn gymnasium-diploma overhandigd.
Hij publiceerde al twee jaar korte verhalen en gedichten onder de naam Tymen Trolsky. In de jaren die volgden, schreef hij twee romans en vier dichtbundels. Met enige regelmaat maakte hij tochten in het buitenland. Hij reisde door Indonesië, Zuid-Amerika, Australië en Afrika. Tussendoor had hij allerlei baantjes zoals magazijnknecht, bouwvakker, kantoorbediende enzovoorts. In de jaren tachtig publiceerde hij nauwelijks. Hij schreef wel, maar het kwam niet tot een boekuitgave. Pas in 1990 zag weer nieuw werk van zijn hand het licht. Het werd niet onder pseudoniem maar onder eigen naam uitgegeven dit keer. Achtereenvolgens verschenen de reisroman De weg van de regen, de dichtbundel Wie is uiteindelijk, de verhalenbundel De kleine jongen en de rivier en De verdwijning, gedichten. In november 1996 gaf uitgeverij Hoenderbossche Verzen in Uden een bijzondere boek uit: Nagelaten gedichten van Tymen Trolsky. Eind 2000 kwam het lijvige vervolg op De kleine jongen en de rivier uit: Het einde van de eeuwigheid. Het pseudoniem Tymen Trolsky was, meende de auteur zelf, op een onvindbare plaats begraven, verroest en verweerd. Niks daarvan. Op een barre nacht spoedde een uitgever, de latere uitgever van Het einde van de eeuwigheid, zich met een spa naar het kerkhof en spitte net zo lang tot hij het gevonden had. Hij poetste en poetste en gebruikte het opnieuw. Tymen Trolsky verrees als een feniks uit zijn as.

Er waren tijden dat Trolsky alleen van de pen leefde, maar meestal combineert hij het schrijven met andere werkzaamheden. Hij richt zich op diverse genres - poëzie, romans, korte verhalen, columns - en werkt als freelance redacteur voor Omroep Brabant TV, voor het programma De Wandeling.

c. Hyacintha en Pasceline
Aliesje
Zwarte liederen
De weg van de regen

Verdiepingsopdracht 1:

a. Speciale bladspiegel,
De ‘ik’ is niet echt duidelijk aanwezig, maar je hebt wel het gevoel dat er iemand spreekt,
Er zit telkens een ritme in het laatste woord van iedere zin,
Er zit ook een metrum in.

b. Verboden herinneringen klinken door in hun stemmen, want dat geeft al meteen aan waar het om gaat. Je weet dat die mensen mentale beschadigingen hebben door vroegere gebeurtenissen.

c. Er zit wel bijzonder taalgebruik in, maar het is makkelijk te “ontcijferen”.


d. Ik heb geen beeldspraak kunnen ontdekken.

Verdiepingsopdracht 2:

a. In dit gedicht wordt het thema eigenlijk al verraden in de eerste 2 zinnen, je weet dan al meteen waar het over gaat.

b. De titel is Indische oudjes en geeft weer over wie het gaat, het past goed bij het gedicht want als ik de titel niet zou weten zou ik moeilijker weten waar het over ging.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

Flex verslag man, heb je nog meeeer

16 jaar geleden